Financijski problemi

PARE LJUBAV KVARE: Pet načina na koje vam novac može uništiti vezu ili brak

Ljubavne veze su komplicirane, ali ako još imate i problem s novcem, onda se može činiti kao da vam nema spasa.

Novac može biti kamen spoticanja u svakoj vezi, a parovi koji ne razgovaraju iskreno o tome na najboljem su putu da se raziđu, piše Psychology Today.

Doktorica Andrea Bonior je navela pet najčešćih načina na koje problemi s novcem mogu razpriti vezu.

Niste svjesni svojih navika

Neki ljudi troše ko ludi kad su pod stresom, neki su pretjerano štedljivi, pa postanu predmet ismijavanja. Svi imaju neke svoje karakteristične obrasce ponašanja kada je riječ o novcu, a male su šanse da se vaši poklapaju s onima koje ima vaš partner. Morate biti svjesni navika svog partnera i prihvatiti ih, a potom pokušati iznaći zajednički način odnosa prema novcu.

Mislite da tajne nisu toliko bitne

Kupili ste novu odjeću i potrošili puno novaca, pa odjeću skrivate  u ormaru kako je vaš partner ne bi primijetio. Tajne mogu biti jako opasne. Čak opasnije od onog što ste u stvari učinili. Osim ako ne vodite  odvojene financije, važno je da vi i vaš  partner imate zajedničke financijske ciljeve.

ZA ZDRAVLJE JE POTREBNO DVOJE: Sretan bračni partner je sve što trebate

Mislite da je kompromis nemoguć

Kompromisi su rijetko savršeni, ali su ipak  često najbolje rješenje. Nemojte razmišljati crno-bijelo jer tako potpuno odbacujete mogućnost kompromisa. Kompromis se  čini nemoguć sve dok ne pokažete volju i kreativnost.

Odnos s novcem je za vas  karakterna osobina, a ne navika

Ako vaš partner troši više od onoga što ste se dogovorili, hoćete li na to gledati kao na specifičan problem koji treba riješiti, ili ćete se žaliti kako je lijen, sebičan ili bezobziran?  Pretjerano personaliziranje stilova potrošnje može preuveličati problem. Ako imate neke financijske probleme koje raspravljate, nemojte ih skretati na područje karakternih osobina. Vaš partner samo će postati  defenzivniji.

ŽELITE SMRŠAVJETI? Onda biste se čim prije trebali vezati bračnim zavjetima

Ljubomora

Ljubomora može narušiti čak i najjače veze. Potajno vam smeta što partner više zarađuje  ili mu naprosto ide bolje s novcem? Ako se brinete da zavist postoji, možda je  najbolje da o tome razgovarate s partnerom. Morate prihvatiti svoje osjećaje kako se ne bi  pretvorili u nešto puno gore. Nemojte se pretvarati da je sve u redu.

Povratak na Net.hr