banner

Poliamorija

NIJE ‘OBIČAN’ PRELJUB: Je li doista moguće voljeti i biti u vezi s više osoba istovremeno?

U čemu je razlika između ‘nemonogamne’ veze i ‘švrljanja’, i da li je moguće stvarno voljeti dvije osobe u isto vrijeme?

Poliamorija je, jednostavno rečeno, ljubavni/emotivni odnos koji gradite s više od jedne osobe u isto vrijeme, piše Metro. Suština je u građenju veze s više partnera istovremeno, i to je ključna razlika između poliamorije i mijenjanja partnera ‘kao čarapa’.

To je, naime, veza u kojoj je više od dvoje ljudi. Može funkcionirati na različite načine. Ponekad su sve osobe koje su u ovakvoj vezi romantično vezane jedna za drugu, a ponekad nisu. Baš kao u običnim vezama, u kojima se također ponekad dogodi da jedna osoba voli, a druga ne, iako ostaje u toj vezi.

GDJE JE PRELJUB NAJPOPULARNIJI: Ovo su najnevjernije države na svijetu!

Jedini univerzalni princip koji postoji u poliamoriji je da odnos mora biti iskren i transparentan. Upravo je to ono što ovakvu vezu razlikuje od ‘švrljanja’. Sve zainteresirane strane cijelo vrijeme znaju što se događa i svi sudjeluju u takvom odnosu dobrobvoljno. Nema laži, nema prevare.

Znači  li to da svatko može imati seks s kim poželi?

I da i ne. Ponekad je dinamika poliamorije takva da nema ograničenja. Ponekad se partneri dogovore drukčije. Ali, sve, pa i ‘usputni’ seks je stvar dogovora.

Takav odnos je ponekad kompliciran, ali veze su ponekad komplicirane i kad su monogamne. Ipak, kad je u vezi više od dvoje ljudi, to zahtijeva malo više truda i dobre volje, i za nijansu bolju organizaciju. I to je jedina stvar koja poliamoriju čini kompliciranijom od monogamne veze.

DJELUJE BEZAZLENO: Jedna jedina stvar koja uništava svaku vezu i brak, a nije preljub

To i ljubomora… Osobe koje su iskusile poliarmoriju kažu kako ljubomora može biti problem. Međutim, činjenica je da se i osobe koje su u monogamnoj vezi ponekad suočavaju s ljubomorom. I, kao i u zdravoj monogamnoj vezi, taj problem rješava se iskrenim razgovorom.

U poliamoriji ne moraju svi partneri biti ‘ravnopravni’. Ponekad se osobe dogovore da postoje ‘primarni’ i ‘sekundarni’ partneri. Ponekad se prioritet određuje prema ‘stažu’ osoba koje su u vezi.

Povratak na Net.hr