SVI SE SLOŽILI

LIJEČNICI O SLUČAJU HARVEYJA WEINSTEINA: Postoji li uopće ovisnost o seksu i može li se optuženi producent na to izvući?

Harvey Weinstein u petak je primljen na rehabilitaciju u Arizoni, nastavno na optužbe mnogih žena za silovanje, seksualno nasilje ili neprimjereno ponašanje. Evo što su rekli liječnici.

Nakon što je priznao navodnu ovisnost o seksu, više od 30 žena – uključujući Angelinu Jolie, Gwyneth Paltrow, Rose McGowan i Caru Delevingne – objavilo je detaljne izjave koje opisuju Weinsteinove ekscese.

Obraćajući se novinarima u srijedu, 65-godišnji filmski producent je rekao: “Dečki, nije mi dobro. Trudim se. Treba mi pomoć.” Njegov brat, Bob Weinstein, izjavio je u priopćenju: “Moj brat Harvey očito je vrlo bolestan čovjek. Pozvao sam ga da traži hitnu stručnu pomoć jer mu je to u velikoj potrebi. Njegovo kajanje i isprike žrtvama njegova zlostavljanja su šuplji.”

KAKO PREPOZNATI SEKSUALNOG PREDATORA? Psihologinja ukazuje na 8 suptilnih znakova koji ga razotkrivaju

Ovisnost o seksu ne postoji

No, mnogi seks-terapeuti i stručnjaci za mentalno zdravlje inzistiraju na tome da ne postoji seksualna ovisnost i da se ona ne prepoznaje kao službeni poremećaj. Neki čak kažu da se “dijagnoza” koristi kao izgovor za ljude koji njome opravdavaju svoje postupke.

Seksualna ovisnost ili “hiperseksualni poremećaj” prvi je put definirana u studiji UCLA-e 2012. godine. Istraživački tim tada je rekao da pacijenti pate od “rekurentnih i intenzivnih seksualnih fantazija, seksualnih potreba i seksualnog ponašanja”, koji traju najmanje šest mjeseci.

Rekli su da je netko klasificiran kao “ovisnik” ako mu ove fantazije čine toliko zlo da utječu na njegov privatni i profesionalni život – i da uzroci tih oštećenja nisu mnogo različiti od droga, alkohola ili drugih mentalnih poremećaja.

‘To su samo izlike’

Istraživanje je stvorilo presedan za druge istraživačke timove koji ga koriste kao nacrt za procjenu i dijagnosticiranje ovisnosti o seksu. Međutim, Američka udruga predavača o seksualnosti inzistira da je ta “dijagnoza” obična besmislica, piše Daily Mail.

“Ne postoje empirijski dokazi koji upućuju na to da postoji nešto kao ovisnost o seksu. Prema mom mišljenju, industrija liječenja ovisnika o seksu vrijeđa neuroznanost i time izvlači pogrešne zaključke. Jednostavno rečeno, ako netko pere ruke tisuću puta dnevno, ne bismo rekli da je ovisnik o pranju ruku”, kaže seksualni terapeut Tom Murray.

Dodaje kako ne postoji previše seksa dok ga god upražnjavaju odrasli ljudi, od kojih nitko zbog toga ne osjeća posljedice. Nije on jedini koji opovrgava takvu dijagnozu. Priključili su mu se brojni drugi stručnjaci.

“Harvey Weinstein traži profesionalnu pomoć? Vi mene zezate?! To su samo izlike za mizoginiju i eksploataciju žena”, oštro je komentirao psiholog David Ley.

“Ovisnost o seksu je pogrešan naziv. Takvo što ne postoji”, rekala je i psihologinja Holly Richmond.

Povratak na Net.hr