banner

JASNI ZNAKOVI

KADA BI POGLEDI MOGLI GOVORITI: Promatranjem pokreta očiju možete saznati sviđate li se nekome

Jeste li se ikad zapitali što znači nečiji pogled pri prvom susretu? Znanost napokon ima odgovor na to pitanje

Znanstvenici su napokon saznali kako možete sami otkriti da li se nekome sviđate i sve je u pogledu.

Novo istraživanje dva američka sveučilišta Wellesley i Kansas utvrdilo je da pokreti očiju variraju ukoliko vas netko vidi kao partnera ili kao prijatelja.

Stručnjaci su proučavali pokrete očiju 105 heteroseksualnih studenata, muškaraca i žena, kojima su pokazivali fotografije nepoznatih ljudi suprotnog spola. U isto vrijeme odgovarali su zanimaju li ih te osobe na prijateljski ili ljubavni način.

“Osoba koja bi nekome bila jako poželjan prijatelj, možda ne bi bila dobar partner”, objasnila je profesorica Angela Bahns, jedna od autorica studije.

Ženski vs. muški pogledi

Dakle, kako možete utvrditi sviđate li se nekome? Prema rezultatima studije, i muškarci i žene gledali su duže u glavu i prsa osobe s kojom bi htjeli biti u vezi. Onima kojima je pogled češće padao na noge ili stopala bili su zainteresirani samo za prijateljstvo.

Osim toga, znanstvenici su uočili da su muškarci češće gledali u prsa, noge te omjer struka i bokova bez obzira na to vide li nekoga kao potencijalnu partnericu ili prijateljicu. S druge strane, žene su uglavnom promatrale glavu i poprsje muškaraca.

Zaključak istraživanja je da će muškarci proučavati ženska prsa i omjer struka i bokova, bez obzira na to vide li ju kao prijateljicu ili potencijalnu partnericu. No, ako vide potencijal za romansu, duže će i češće pogledom zadržavati na ženskom licu.

Žena će se duže i učestalije fokusirati na lice i torzo muškarca ako ga vidi kao potencijalnog partnera. Pogled koji luta od prsa do bokova i nogu otkriva da je zainteresirana, bilo za prijateljstvo ili za nešto intimnije. No, ako žene gledaju samo u muškarčevo lice, tada je isključivo zainteresirana za prijateljstvo.

Povratak na Net.hr