IMA SMISLA

JEDNOM PRELJUBNIK, UVIJEK PRELJUBNIK? Jedan faktor podiže vjerojatnost za nevjeru u vezama čak tri puta

Autori studije znaju da je veličina uzorka mala i da su potrebna daljnja istraživanja, no nadaju se kako će barem malo spriječiti serijske preljube u vezama

Znanstvenici su dokazali staro pravilo ‘jednom preljubnik, uvijek preljubnik’ kada je riječ o vjernosti u vezama. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Denveru htjeli su saznati je li nevjera u prethodnoj vezi faktor rizika u idućim vezama, piše IFLScience.

Proučavali su 484 zauzetih osoba koje su pitali o njihovim seksualnim aktivnostima izvan trenutne veze, dakle jesu li varali ili ne, kao i sumnjaju li da ih partner vara.

PREVARILE SU PARTNERE I NIMALO SE NE KAJU; Sedam žena otvorilo dušu: ‘Muž me zanemarivao, a ja ne mogu bez seksa’

Ispitanike su pratili tijekom pet godina, od tadašnje veze do iduće, kako bi provjerili jesu li oni koji su varali u prošloj vezi varali i u sljedećoj. Znanstvenici su dokazali da će ljudi koji su prevarili partnera tri puta vjerojatnije varati idućeg partnera.

Osim toga, dokazali su da će oni koji sumnjaju da ih partner vara, četiri puta vjerojatnije imati iste sumnje u novoj vezi. S druge strane, oni koji su znali da ih je prošli partner prevario, dva puta vjerojatnije prijavili su da ih je i idući partner prevario.

Studija je prigodno naslovljena ‘Jednom preljubnik, uvijek preljubnik? Serijska nevjera u sljedećim vezama’. Zaključak je jasan – ako su partneri prije varali, veća je šansa da će to ponoviti. Dakle, ako su varali nekoga s kim nisu bili u braku, vjerojatnije je da će varati u drugoj vezi, odnosno braku.

PREOKRET U PRELJUBIMA: Muškarci su prije 20 godina varali zbog seksa, a žene zbog emocija; danas su stvari potpuno drugačije

Autori su svjesni da je veličina uzorka mala i da je potrebno provesti daljnja istraživanja, uključujući studije neheteroseksualnih parova. Međutim, nadaju se kako će studija donekle pomoći spriječiti serijsku nevjeru u vezama.

Povratak na Net.hr