ZASTRAŠUJUĆE

JE LI VAŠ PARTNER ZLOSTAVLJAČ? Ovih 13 znakova zlostavljanja u vezi često ne primjećuju ni najpametniji

Ismijava li vas partner ili ignorira u društvu? Kontrolira li svaki vaš potez i način odijevanja? Ako ste odgovorili potvrdno, žrtva ste zlostavljanja u vezi. Zlostavljači znaju biti vrlo vješti u postizanju vašeg osjećaja krivnje za sve što krene po zlu.

Neki su znakovi zlostavljanja očiti, ali psihologinja Sally Brown otkriva 13 manje primjetnih.

Ismijava vas

Vaša se druga polovica voli rugati na vaš račun i često priča smiješne priče o vama pred drugima. Bilo da je riječ o vašem pretjeranom trošenju novca, lošoj vožnji ili organizaciji, uvijek iskoristi priliku da vam to predbaci. Ako se uvrijedite, optužuje vas da nemate smisla za humor ili da ste preosjetljivi.

Prebacuje krivnju na vas

Osjećate se krivim ili posramljenim cijelo vrijeme, a ne znate zašto. Uvijek ste u stanju budnosti i koncentrirate se na to da ne učinite štogod loše kako vas partner ne bi kritizirao. Ironija je u tome da on može prebaciti krivnju na vas i za svoje loše postupke. Npr., napio se jer ste ga naživcirali ili je pod stresom zbog vas…

Iskupljuje se naveliko

pokloni za nju

Kada zlostavljač zna da je prešao granicu i vidi da vi ispitujete budućnost vaše veze, pripremite se za veliku gestu: ručak u luksuznom restoranu, zajedničko vikend-putovanje ili skup poklon. Problem ostaje neriješen, a on je time kupio vašu šutnju.

Izluđuje vas

Postupno shvaćate kako ono što vam govori ne drži vodu. Partner vam se čini proturječan. Prvo kaže jedno, a za nekoliko dana drugo. Moguće je i da niječe nešto što je rekao ili napravio, a vi se bistro sjećate svakog detalja. Tada počinjete sumnjati u sebe i svoje mentalno zdravlje.

Ubija vam raspoloženje

Dolazite doma s posla uzbuđeni i sretni zbog nove poslovne prilike ili promaknuća, a on, umjesto da vam čestita i kaže kako je ponosan na vas, odmah govori da neće biti ništa od toga, da se nećete dobro snaći i sl. – samo kako bi vam dignuo živce.

Povlači komplimente

Na početku veze vam je partner laskao kako dobro izgledate, ali onda je najednom sve to nestalo. Više mu se ne sviđa ni vaš izgled ni vaš stil odijevanja ni frizura ni šminka. Ako prigovorite zbog kritika, opet ispadate preosjetljivi.

Nema empatije

Ako mu govorite o problemima na poslu, optužuje vas da pretjerujete. Koliko god stvar bila ozbiljna, od vas se očekuje da prijeđete preko toga u najkraćem roku. Neki zlostavljači iznenada nestanu jer imaju važnijih obveza kada ih najviše trebate.

Uvijek ste u krivu

Bilo da ste učinili neki propust prije nekoliko mjeseci illi mu zaboravili reći nešto što smatra da je trebao znati, zlostavljač neće propusštati priliku da vam to iznova predbacuje.

Sve manje trošite na sebe

Kontroliranje vaših financija jedna je od čestih metoda emocionalnih zlostavljača. Ispočetka vam daje savjete kako da rasporedite svoju plaću ili vratite dugove. Odjednom se stvari smiruju, ali primjećujete kako se bojite sebi nešto priuštiti. Vaš partner se vama ne opravdava za svoje trošenje, ali od vas očekuje da se prije svake investicije konzultirate s njime.

Uključuje druge u vaše probleme

Na početku je bio pun hvale i lijepih riječi za vašu obitelj i prijatelje, ali odjednom mu oni idu na živce jer ga napadaju, vrijeđaju ili vas žele posvađati s njime. Bilo kako bilo, vaš je zajednički život pun drame.

Ljudi vam govore da ste se promijenili

Oni kojima je stalo do vas, ispituju vas zašto ste se povukli u sebe, zašto rijetko izlazite ili ste se počeli drugačije odijevati. Jednostavno primjećuju kako više niste svoji, a vi im ne znate ponuditi objašnjenje.

Veselite se samoći

Primjećujete da se osjećate bolje kada ste sami, odnosno kada vašeg partnera nema kod kuće. jednoga dana kaže kako mora ići na poslovni put, a vi se u sebi veselite. Kada ga nema u blizini, osjećate se lakše i opuštenije.

Povratak na Net.hr