Vjerojatni znakovi da vas partner vara

Primijetili ste da se vaš partner u zadnje vrijeme ponaša čudno. Počeli ste sumnjati da vas vara. Postoje neke naznake, ali ne možete biti sigurni…

Kod kuće provodi manje vremena, odjednom je postao radoholičar, kad prima poziv odlazi u drugu sobu ili više ne priča o tome kako je proveo dan kao prije… Kada s njim podijelite svoje sumnje, optuži vas da ste paranoični ili da mu ne vjerujete dovoljno. U vama izazove osjećaj krivnje što ste to uopće spomenuli.

Kao vam partner ima cyber, emotivnu ili seksualnu aferu, ponekad najsuptilniji znakovi mogu biti naznake destruktivne tajne koju kriju.

Kako objašnjava Sheri Meyers, psihologica i bračna terapeutkinja te autorica knjige Chatting or Cheating: How to Detect Infidelity, Rebuild Love and Affair-Proof Your Relationship, ako sumnjate da vam partner nešto krije, ako vam osjećaj govori da nešto nije u redu, svakako je vrijeme da obratite pažnju. Vaša intuicija upalila je alarm.

Slijedi nekoliko znakova koji vam mogu pomoći otkriti suptilne znakove u partnerovom ponašanju koji mogu značiti prevaru:

1. Odjednom je postao ravnodušan, povučen ili želi više prostora

Sve u svemu, osjećate manje intimnosti, dijeljenja, komunikacije… Vaš partner čini se odsutnim, izgubljenim u mislima ili manje dostupnim. Govori ‘ja’ ili ‘mene’ umjesto ‘mi’ ili ‘nas’. ‘Sljedeći put kad budem išao na odmor, ići ću u…’ A kada mu spomenete svoju zabrinutost, kaže vam da ste ljubomorni ili da umišljate stvari. Možda vam spomene i da ga ‘gušite’.

2. Izgubio je interes za vas, vaše probleme ili seks

Kada spomenete problem, kaže da nije u pitanju velika stvar ili da su njegovi problemi veći. Ne pruža vam emocionalnu podršku. Čak i kada je kod kuće, osjećate usamljenost i prazninu između vas, kao da nema nikoga s kim možete podijeliti misli i osjećaje. Nema privrženosti ili strasti. Kada predložite da biste se mogli posvetiti jedno drugome, kaže ‘ne sada’ ili ‘možda kasnije’. Čak i ako imate redoviti seks, izgleda više kao ‘odrađivanje posla’ nego vođenje ljubavi.

3. Lako plane, postaje razdražljiv ili svadljiv

Kada afera (cyber, emotivna ili seksualna) započne, onaj koji vara želi umanjiti i opravdati svoju krivnju. Osjećat će se bolje ako od vas napravi negativca. Zato varatelj pronalazi načine da vas optuži za svoje postupke. Započinje svađe, napada vas za svaku sitnicu, a možda vas čak optuži i da ga varate. Varatelji su dobri u prebacivanju krivnje – ne nasjedajte na to.

4. Nije odmah dostupan kad ga zovete na mobitel ili mu pišete SMS

Vaš partner sve više vremena provodi bez vas i sve vam je manje dostupan. Ne javlja vam se na mobitel, a kada pitate zašto nije uzvratio poziv ili odgovorio na poruku, kaže da je ostao bez baterije ili da je mobitel zaboravio u autu kada je morao na sastanak. Postoji bezbroj isprika na račun posla ili drugih stvari koje ograničavaju njegovu dostupnost za planiranje vremena s vama.

5. Više vremena provodi online ili na mobitelu nego s vama

Ako vrijeme koje provodi pričajući, pišući poruke ili e-mailove s nekim drugim u znatnoj mjeri utječe na vaše zajedničko vrijeme, problem je očit.

6. Odjednom se počeo ponašati tajnovito, posebno kada je u blizini kompjutora ili mobitela

Vaš partner ima Facebook ili druge račune na društvenim mrežama kojima vi nemate pristup. Kada pitate za njegove online prijatelje, dobijete kratak, oštar, dvosmislen ili obrambeni odgovor. Vaš partner redovito prima poruke ili seksi fotografije ‘prijateljica’ za koje vi niste znali. Odjednom, primi misteriozni poziv u drugoj sobi, a kada pitate tko je zvao odgovara – nitko, krivi broj, nešto u vezi s poslom ili zašto pitaš.

7. Izgleda, miriše i odijeva se bolje, ali ne nužno u vašoj blizini

Iznenada je odlučio krenuti u teretanu. Možda ima rezervnu odjeću u automobilu ili u sportskoj torbi, a nije u pitanju sportska odjeća. Možda izlazi iz kuće mirišući na sapun, a vraća se s mirisom parfema ili kolonjske. Možda kupuje novu odjeću ili donje rublje, ali ne nosi ih za vas. Možda netko drugi uživa u plodovima njegovog novog interesa da poboljša svoj izgled.

Budimo iskreni, svi navedeni znakovi pokazatelji su ponašanja koje je sumnjivo i treba pobuditi sumnje. Čak i ako vas ne vara, ali je tajnovit, povlači se, laže vam, vrijeđa vas ili odbacuje mogućnost bilo kakve komunikacije, vrijeme je da stanete na loptu i inzistirate na istini. Ignoriranjem znakova neće poboljšati situaciju, jer nijekanje krije još više laži, nepovjerenja i veće udaljenosti između vas.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr