Spakirajte kofere i ‘preživite’ – ovo će vam pomoći!

Razvod braka je mukotrpan i težak proces, te bi većina ljudi učinila sve samo da ga može izbjeći. Ipak, ostati u lošem braku još je gore i s tim se nitko ne bi trebao pomiriti. Zato donosimo šest strategija koje će vam pomoći da ga preživite.

Ako je vjerovati najnovijem istraživanju američkog Sveučilišta Johns Hopkins, kraj bračnog života može povećati rizik od zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca i dijabetes.

S druge strane, stres uzrokovan nesretnim brakom može izazvati porast krvnog tlaka, slabljenje imunološkog sustava, anksioznost i depresiju.

Što onda čine nesretno udane žene? Zaboravljaju na rastavu i kreću na jogu? Mire se sa situacijom? Većina definitivno… ne!

Odlazak iz nesretnog braka je puno bolje rješenje za zdravlje nego ostanak u lošoj vezi, naglašavaju stručnjaci. Ako je ljubav doista nestala, vrijeme je da spakirate kofere.

‘Što duže ostajete u lošem braku, vaše će zdravstveno stanje biti sve gore i gore!’, kaže Debra Umberson, sociologinja sa Sveučilišta Teksas.

Potpisivanje dokumenata za razvod mnogim ženama može predstavljati početak novog poglavlja u životu, osobito poduzmu li odmah korake kako bi unaprijed umanjile zdravstvene izazove. Ovih šest strategija može pomoći:

1. Usredotočite se na financije

Stres uzrokovan novcem je iznimno loš za vaše zdravlje. Za većinu žena, loša ekonomska situacija može postati još teža nakon završetka braka. Kako biste si osigurali financijsku sigurnost i nakon razvoda, odaberite odvjetnika koji će se boriti za vaše financijsko blagostanje.

2. Redovito idite na medicinske preglede

Nemojte ignorirati zabrinjavajuće simptome. Ako se u ljekarni nudi besplatno mjerenje krvnog tlaka ili dijabetesa, stanite u red.

3. Ne mijenjajte sve odjednom

Lavina iznenadnih promjena može na vaša leđa svaliti silan stres, stoga prerasporedite samo ono što je apsolutno potrebno. Morate li se preseliti istog trena ili ipak možete ostati na istom mjestu još mjesec dana?

4. Recite ne slatkišima

Terapija sladoledom i kolačima u ovom vam se trenutku može činiti kao idealno rješenje. Međutim, kad se ‘skinete’ sa šećera, vjerojatno ćete se osjećati još gore. Umjesto toga, krenite malim koracima kako biste spriječili naglo gomilanje kilograma. Jedite puno voća i povrća, vrhnje za kavu zamijenite mlijekom, a punomasnu majonezu laganijom inačicom.

5. Tjelovježba je vaša prijateljica

Tjelovježba može smanjiti stres i anksioznost. Stoga se potrudite i u dnevnu rutinu uključite neku fizičku aktivnost. Na posao idite biciklom, parkirajte se dalje od ureda ili supermarketa te izbjegavajte dizalo.

6. Stavite sebe na prvo mjesto

Vrijeme je da zaboravite na bjesomučno čišćenje kuće ili stana – osim ako vas čišćenje uistinu opušta. Ne bi li bilo bolje otići na spa vikend?

ordinacija.hr

Povratak na Net.hr