Što prije shvatite ove stvari, imat ćete bolju vezu

Zaboravite na tradicionalne savjete po pitanju romantike i veza! Prigrlite ove nekonvencionalne metode kako biste osnažili vezu s vašim partnerom.

Ključ sretne veze nisu spojevi i buketi ruža (iako to nikako ne može odmoći), nego odbacivanje tradicionalnih mudrosti i, ponekad, borba s vlastitim instinktima.

‘Parovi koji se oslanjaju na staromodne bračne savjete ponekad su upravo zbog njih puni frustracije. Brakovi trebaju biti fluidni, dinamični i trebaju reflektirati ono što se događa u sadašnjosti’, tvrdi bračni savjetnik Paul Hokemeyer.

S tim na umu donosimo vam sedam načina na koje možete prekršiti staromodna pravila i istovremeno učvrsnuti svoju vezu s partnerom.

Prekrižite ideju o bezuvjetnoj ljubavi

Prava ljubav nema granica, zar ne? Zvuči romantično, ali nije realistično. Ova teorija, o kojoj slušamo od malih nogu, nema mjesta u odraslim vezama jer postavlja veoma niske standarde u vezi. Partnera ne biste trebali naviknuti na to da će mu, bez obzira koliko gadno zezne, uvijek biti oprošteno.

Naravno da želite da vaša veza s lakoćom prebrodi i one najteže trenutke, ali sretni parovi jedan drugog ne uzimaju zdravo za gotovo, već poštuju međusobne mane. Također, bez postavljanja granica u ljubavi trenirate sebe da gledate kroz velike znakove upozorenja – neodgovorno financijsko ponašanje, emocionalno zlostavljanje, seksualno zanemarivanje – koji s vremenom mogu naštetiti i znatno narušiti vaš odnos.

Ne nasjedajte na mitove o ‘onom pravom’

Kada nastupe teška vremena, posve je razumljivo da ćete se upitati ‘Jesam li u braku s onim pravim?’. Uspješni se brakovi ne događaju kad nađete ‘pravu’ osobu, već kad volite i radite na vezi u kojoj se nalazite. Važno je da usvojite zdrava očekivanja i razumijete mehanizme zdrave veze. Ako želite pravu osobu, tada morate biti prava osoba. Sami se ponašajte onako kako to očekujete od partnera. Od veze očekujte samo ono što u nju uložite.

Uložite 70 posto

Veza ne mora uvijek biti raspoređena u omjeru 50/50. Jednostrana inicijativa koju ulaže jedan od partnera može promijeniti brak. Ovo možda znači da ćete svako toliko pregristi jezik iako vaš partner uporno radi stvari za koje zna da vam idu na živce, ali time što ćete s vremena na vrijeme biti veća osoba svakako ćete doprinijeti svojoj vezi i vjerojatno će vam se svo to dobro na kraju i vratiti.

Budite sebični u krevetu

Seksualno zadovoljeni partneri fokusiraju se na vlastiti užitak, a ne za užitak partnera. I nikako ne trebate brinuti o tome kako izgledate ili mirišete – istraživanje je dokazalo da muškarci o genitalijama svojih partnerica imaju mnogo pozitivnije mišljenje od njih samih. Žene se nikad ne bi trebale sramiti po pitanju svojih seksualnih potreba. Tražite i dat će vam se!

Izbjegavajte pauze

Kada nastupe loša vremena, uzimanje ‘pauze’ i samostalno provođenje vremena može biti jako loša ideja. Mnogi se parovi svađaju jer se osjećaju emotivno udaljeni, a uzimanje pauze samo će osnažiti takve osjećaje. Možda ćete osjetiti olakšanje u danima ili tjednima koji slijede razdvajanje, ali samo zato što ćete se osjećati malo bolje ne znači da će situacija zaista biti bolja. Ako namjeravate raditi na vašoj vezi i nastaviti biti u istoj, uzimanje pauze to će višestruko otežati.

Prestanite se vraćati na stare probleme

Ovo je univerzalna istina u svakoj vezi: postoje neke nepoželjne navike koje nikada neće umrijeti. Njihovo neprestano isticanje neće ih ni otjerati niti ublažiti. Nikada se razgovorom ne možete izvući iz ponašanja koje vam je prešlo u naviku.

Štoviše, razgovaranje o tom problemu potanko i naširoko može stvoriti lažan osjećaj uspjeha. Nakon takvog podužeg razgovora parovi se mogu osjećati zadovoljno, kao da su raščistili zrak i napravili pomak ka naprijed, toliko da se uvjere da je problem riješen. No, nakon razgovora bi trebao uslijediti praktični dio. Uostalom, junaci se na muci poznaju.

Kompromisi

Vi biste gledali Kućanice, on bi gledao akcijski triler. Tko će popustiti? S vremena na vrijeme, stavljanje partnerovih potreba ispred vlastitih donijet će vam velike nagrade. Iako je važno očuvati vlastitu autonomiju oko stvari koje se, primjerice, tiču toga gdje ćete živjeti i koje ćete odluke u karijeri napraviti, može biti dobra stvar partneru prepustiti neke druge odluke poput filma ili restorana kojeg ćete odabrati.

Ne hranite svoj ego po cijenu konflikta s partnerom ili narušavanja odnosa. Povremenim popuštanjem partneru ćete dati do znanja da cijenite njegovu sreću, a on će vam se za to posve sigurno odužiti.

Povratak na Net.hr