Zanemaren je, a bez njega nema zdrave i kvalitetne veze

Ljudi su društvena bića. Koliko god cijenili neovisnost i vrijeme za sebe, naš život općenito ovisi o kvaliteti naših veza, običnih i romantičnih. Naravno, ako ste u romantičnoj, veza ima posebnu težinu kad je riječ o fizičkoj i mentalnoj ravnoteži te općoj sreći.

Postoje brojna istraživanja o tome što vezu čini kvalitetnom – seks, otvorena komunikacija, pronalazak dobrog terapeuta – no jedan važan sastojak često se preskače.

Kao što piše Hara Estroff Marano u svom članku ‘The Benefits of Laughter’ u Psychology Today:

‘Smijeh je ono što ‘bolesni’ parovi najviše trebaju. Smijeh je prije svega znak društvenosti – nestaje kad nema publike, koja se može sastojati i od jedne osobe. I povezuje ljude, sinkronizira mozgove govornika i slušatelja, tako da su emocionalno usklađeni.’

Šale koje dolaze iz veze hrane vašu povezanost, njeguju pozitivnu emotivnu klimu i osjećaj povezanosti između dvoje ljudi. Što se više smijete zajedno, više ćete uživati u zajedničkom društvu.

To je odličan pokazatelj u kojem smjeru ide veza, odličan način smirivanja ljutnje i pokazuje da oboje znate uživati i ne shvaćate život preozbiljno.

Sve to ima uporište u znanosti, što u svom radu Laughter: A Scientific Investigation objašnjava neuroznanstvenik dr. sc. Robert Provine. Osim što kaže da je smijeh jedan od ključnih elemenata zdravog emocionalnog odnosa, zaključuje:

– Smijeh nije prvenstveno o humoru, nego o društvenim odnosima.
– Muškarce više privlače žene koje se u njihovom prisustvu istinski smiju.
– Žene se u prosjeku smiju 126 posto više od muškaraca jer su muškarci ti koji u vezi imaju tendenciju nasmijavati. U tom smislu, smijeh žena ključan je indeks zdravog odnosa.
– Smijeh je zarazan.
– Što smo stariji, u vezama se manje smijemo.
– Ako partnera želite nasmijati i pokazati mu ljubav, škakljajte ga – to je najbolji način da isprovocirate smijeh. Kao i sa smijehom, što smo stariji, manje škakljamo partnere. Ipak, to je važan dio igre i predigre. Škakljanje aktivira seksualne nagone u odraslih.

Povratak na Net.hr