ŽIVJELI!

11 SVADBENIH PRAZNOVJERJA: Ako ste mislili da su naši običaji čudni, iznenadit ćete se čega sve ima u svijetu

Negdje se baca riža, negdje mladoženja ne smije vidjeti mladenku u vjenčanici prije no što dođe do oltara… Svaka zemlja, pa i pokrajina svake zemlje, ima svoje svadbene običaje temeljene na ovom ili onom praznovjerju. Dok u filmovima uglavnom gledamo kako mladenka mora odjenuti ‘nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno i nešto plavo’, kod nas se u nekim krajevima pak ustalilo da na svom vjenčanju žena ne smije nositi bisere jer donose nesreću.

Kako god bilo, i praznovjerja su dio folklora, a mi vas vodimo u malo putovanje po svijetu temeljeno upravo na svadbenim praznovjerjima.

1. Grčka

Običaj koji je i nama poznat, ustaljen je i u Grčkoj, Mladenci svojim gostima dijele konfete, ušećerene bijele bademe. Kako kažu, bijela boja simbolizira čistoću, oblik badema simbolizira plodnost, tvrdoća badem čvrstinu braka, a šećer slatkoću tog braka. Spojeno u jedan konfet oni mladencima donose sreću, bogatstvo, zdravlje, djecu i dug život. A tradicija nalaže i da ako neudana djevojka dobije jedan takav konfet i stavi ga pod jastuk tri noći, vidjet će svog budućeg muža.

2. Švedska

Tradicija u Švedskoj nalaže da otac mladenki daje srebrni novčić koji ona stavi u svoju lijevu cipelu, a majka zlatni novčić koji ide u desnu cipelu. Taj čin simbolizira da mladenka nikada neće osudijevati.

3. Poljska

Poljakinje ne štede na obući za dan vjenčanja. Tradicija kaže da, ako mladenka obuje otvorene cipele, da će sreća i bogatstvo skliznuti kroz rupu cipele. Kad mladenci izlaze iz crkve, gosti ih zasipaju novčićima koje oni moraju skupiti kako bi osigurali bogatu budućnost.

4. Škotska

Škoti imaju jedan vrlo gadan običaj. Prije no što se mladenka odjene u bijelo, prvo je otac, a ponekad i mladoženja zaspu smrdljivom hranom poput trulih jaja, ukiseljenog mlijeka i ribljeg umaka. Ovaj čin, kaže tradicija, priprema budući bračni par na teškoće braka i tjera zle duhove.

5. Francuska

Gosti na vjenčanjima u Francuskoj otklanjaju nesreću tako što prikupe ostatke hrane sa svadbe i stavljaju ih u WC ili u posudu nalik na WC školjku kako bi je mladenci pojeli.

6. Kenija

Djevojke iz naroda Maasai nemaju baš najljepši ispraćaj od strane roditelja. Naime, sukladno običaju, otac pljune na čelo i prsa mladenke prije no što ona napusti selo sa svojim novim mužem. Vjeruje se kako će tim činom odagnati nesreću.

7. Nikaragva

Kao i u nekim krajevima Hrvatske, mladenke u ovoj južnoameričkoj zemlji na dan svog vjenčanja neće nositi bisere jer vjeruju da su one simbol nesreće i tuge koja će ih pratiti u braku.

8. Meksiko

Mladenke u Meksiku nisu odjevene u isključivo u bijelo. Mnoge stavljaju šarene trake ispod ili na svoju vjenčanicu. Žuta traka simbolizira obilje hrane, plava traka simbolizira financijsku stabilnost, a crvena strastvenu vezu.

9. Indija

Tijekom priprema za obred indijskim mladenkama se satima oslikavaju ruke i noge kanom. Na crteže se negdje stave inicijali mladoženje. Ako ih pronađe tijekom prve bračne noći, to će im donijeti sreću u braku, a ako ih ne nađe svojoj ženi duguje vjenčani dar.

10. Kina

Parovi u Kini moraju slijediti cijeli niz rituala, ovisno o provincije do provincije. U jednoj od njih mlada mora provesti jedan sat dnevno u suzama cijeli mjesec prije vjenčanja.

11. Italija

Kako bi si osigurali dug brak, talijanski mladenci na vjenčanju razbijaju vazu ili čašu – u koliko se komada razbije, toliko će godina biti u sretnom braku.

Povratak na Net.hr