Play ponuda

Nikada ne biste ni pomislili da ovo utječe na seksualnu želju

shimmer fallback

Poznato je da bolest djece ili naporan dan na poslu mogu utjecati na vaš seksualni život. No jeste li znali da utjecaj ima i stanje uma, ljubimac i mjesečnica?

11.7.2013.
9:09

Menstrualni ciklus

Stručnjaci kažu da ženski libido pada i raste tijekom menstrualnog ciklusa. Premda nema pravila, većini žena seksualni nagon raste tijekom ovulacije jer su tada estrogen i testosteron na najvišoj razini, kaže znanstvenica Debby Herbenick s Indiana Universityja i autorica knjige Because It Feels Good: A Woman’s Guide to Sexual Pleasure and Satisfaction.

Lijekovi

'Mnogi ljudi ne znaju da lijekovi koje koriste oni ili njihovi partneri mogu utjecati na libido. Premda su mnoga istraživanja pokazala kako antidepresivi utječu na vaš seksualni život, tu su i drugi lijekovi koji mogu imati isti učinak', tvrdi Lou Paget, autor knjige How to Be a Great Lover.

Stanje uma

'Vaš mozak je najmoćniji seksualni organi kojim raspolažete', kaže Paget. Mnoge žene će biti iznenađene podatkom da za poriv da navale na svog muškarca nisu dovoljne samo visoke razine estrogena i testosterona. Za mnoge žene seksualna želja se u pravom smislu ne pojavi prije nego što se nađu na pola seksualnog čina. Zato je ponekad dobro jednostavno se upustiti u seks i prije nego što ga doista poželite.

Doba dana

'Doba dana može utjecati na seksualni interes, ali to varira. Neke žene i muškarci su najviše zainteresirani za seks u jutarnjim satima jer su odmoreni i opušteni. Dok za druge, seks je posljednja stvar koja im je na umu nakon što se oglasi budilica. Ako vam se 'raspored' ne podudara s partnerovim nemojte paničariti. Pokušajte se uskladiti. 'Budite fleksibilniji i probajte biti intimniji u različita doba dana', savjetuje doktorica Herbenick.

Kućni ljubimac

Vjerovali ili ne, ali vaš ljubimac ima utjecaj na vaš seksualni život. Nakon što ljubimac dođe, on može poremetiti vaš ciklus spavanja. Ako još pri tome spava s vama u krevetu, velike su šanse da će promijeniti i vaš seksualni život.

Emocije

Prema studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Sexual Medicine, emocije mogu biti dobre za žene kada je seks u pitanju. Studija je pokazala da žene koje imaju visoku emocionalnu inteligenciju, ili su više u kontaktu sa svojim osjećajima te su osjetljivije prema drugima, imaju dva i pol puta veću vjerojatnost da dožive orgazam nego žene koje nemaju visok stupanj emocionalne inteligencije.

Hrana

Gotovo su svi upoznati s jestivim afrodizijacima kao što su kamenice, pjenušac i čokolada. No, to može biti povezano i s romantikom. Međutim postoji hrana koja ima stvarni utjecaj na libido. Prema časopisu The Journal of Sexual Medicine, žene koje su konzumirale najmanje jednu kockicu čokolade dnevno pokazale su znatno veću želju i bolju ukupnu seksualnu funkciju od onih koje su se suzdržale.

Tehnologija

Istraživanja su pokazala da unošenje mobitela i interneta u spavaću sobu itekako ima utjecaj na seksalni život parova. Čak i ako ne odgovorite na poziv kada vam zazvoni mobitel, zvuk vas može 'zbuniti' i poremetiti ono što ste započeli. 'Naši mozgovi reagiraju na zvukove i ne mogu ih samo tako ignorirati', kaže Paget.

Disanje

Tko bi pomislio da vam nešto tako jednostavno kao što je disanje može pomoći u postizanju više nevjerojatnih orgazama? 'Kada osvijestite svoje disanje to će pomoći seksualnoj energiji da struji kroz tijelo', kaže kanadski stručnjak za seks i veze Josey Vogels. 'Mnoge žene niti ne shvaćaju da praktički zadržavaju dah tijekom seksa. Duboko disanje ili čak sinhronizirano disanje s partnerom može pomoći da se seksualna energija prenese tijelom i čak poveća povezanost među partnerima.'

Ekonomija

Naravno da vam besparica može uzrokovati stres. Međutim, nedavna su istraživanja pokazala kako je recesija u stvari pogodovala ljubavnim životima. Unatoč globalnoj besparici prodaja seksualnih pomagala i igračaka je porasla. Stručnjaci to tumače kao potragu za jeftinijim oblikom zabave.

Cigarete

'Pušenje se povezuje s bolestima srca i dobivanjem raka, ali tu je i istraživanje koje sugerira da je nikotin dovodi i do smanjenja seksualnog uzbuđenja,' kaže dr. Herbenick. U slučaju da vi ili vaš partner trebate još jedan razlog za prekid, poboljšanje vašeg seksualnog života čini se kao jako dobra motivacija!

Televizija i filmovi

Prema riječima dr. Herbenick, erotski filmovi apsolutno vam mogu pomoći u raspoloženju. Međutim, gledajući film koji je tužan može vas udaljiti od seksualne aktivnosti. Isto vrijedi i za filmove koji obiluju nasiljem jer mogu izazvati stres koji će vas učiniti bezvoljnim za seks.

Knjige

Stručnjaci kažu da čitanje lagane erotske literature oko 20 minuta tri puta tjedno može povećati razinu seksualne želje. Živi se užurbano i mnogi su prezaposleni tako da ne stignu previše razmišljati o seksu. Stoga čitanje ljubavnog romana ili druge seksi literature zapravo može pomoći da se usredotočite na svoje osobne seksualne aktivnosti.

Tjelovježba

'Vježbanje i općenito fizička aktivnost pomažu u poboljšanju seksualnog života. Kada se bolje osjećate u svom tijelu osjećate se privlačnijima. Samouvjerenost je jako dobra za poboljšanje raspoloženja za seks. Također, adrenalin i drugi hormoni za dobro raspoloženje koji se izlučuju tijekom vježbanja povećavaju i seksualnu želju', kaže Vogels. Također istraživači su došli do zaključka da sredovječni muškarac koji vježba svega jedan sat tri puta tjedno jako poboljšava svoje seksualne funkcije, češće stupa u odnose i doživljava orgazme te je općenito zadovoljan svojim seksualnim životom.

Kondomi

Mnogi od nas misle kako kondomi loše utječu na užitak. Međutim, prema Vogels, kondomi zapravo mogu poboljšati vaš seksualni užitak. 'Ako koristite deblji kondom koji se ne uklapa dobro i smanjuje osjećaj, očito će imati negativan učinak i ugroziti vaše zadovoljstvo. Pronađite onaj prave debljine koji će vam biti udoban i omogućiti više osjeta', savjetuje Vogels.