Play ponuda

PRENOSI LI SE KORONAVIRUS SPOLNIM ODNOSOM? / Napokon dokazano je li gužvanje plahti usred pandemije sigurno ili ne

Image
Foto: shutterstock

Kontakti poput ljubljenja, rukovanja te dijeljenja hrane i pića s drugim ljudima svakako povećavaju rizik od prenošenja infekcije, no što je sa seksom?

23.4.2020.
20:16
shutterstock
Play ponuda

Iako se mnogi ljudi boje stupiti u spolne odnose tijekom pandemije koronavirusa, nova studija uvjerava da se virus ne prenosi putem seksa. Istraživači sa Sveučilišta Utah otkrili su nove dokaze da se virus ne pojavljuje u sjemenu ili testisima muškaraca.

"Činjenica da se prema ovoj maloj preliminarnoj studiji čini kako virus koji uzrokuje COVID-19 ne pojavljuje u testisima ili sjemenu, moglo biti važno otkriće. Ako bi bolest poput COVID-19 bila seksualno prenosiva, to bi imalo velike posljedice na prevenciju bolesti, kao i na dugoročno reproduktivno zdravlje čovječanstva", izjavio je dr. James Hotaling, suautor studije, za Mirror.

Image
MALI TRIK ZA BOLJI SEKS: /

Ova poza je poprilično jednostavna, a ženama jamči brži i jači orgazam

Image
MALI TRIK ZA BOLJI SEKS: /

Ova poza je poprilično jednostavna, a ženama jamči brži i jači orgazam

Problem bi mogao postojati kod teško bolesnih

U studiji su istraživači prikupili uzorke sjemena od 34 Kineza, mjesec dana nakon što im je dijagnosticiran koronavirus. Laboratorijski testovi nisu otkrili virus ni u jednom od uzoraka, dok je genetička analiza pokazala da je vrlo malo vjerojatno da virus napadne stanice testisa.

Unatoč ovim nalazima, istraživači priznaju da isto ne može biti slučaj i za osobe s vrlo teškim simptomima bolesti COVID-19.

"Može se dogoditi da čovjek koji je kritično bolestan može imati veće virusno opterećenje, što bi moglo dovesti do veće vjerojatnosti zaraze sjemenom. Jednostavno nemamo odgovor na to u ovom trenutku", priznao je Hotaling.

Seks bi trebao biti siguran, ali ljubljenje nipošto

"Ali saznanje da nismo pronašli takvu aktivnost među pacijentima u ovoj studiji koji se oporavljaju od blagih do umjerenih oblika bolesti prilično je uvjerljivo", umiruje doktor javnost.

Ipak, valja istaknuti da, iako se koronavirus ne prenosi seksualnim putem, bolest se može širiti poljupcem. U razgovoru za Mirror, dr. Simran Deo, liječnica sa sjedištem u Velikoj Britaniji, pozvala je ljude da izbjegavaju ljubljenje te dijeljenje hrane i pića.

"Koronavirus se širi putem kapljica vode ili sluzi iz nosa i usta koji sadržavaju virus. Dakle, kontakti poput ljubljenja, rukovanja te dijeljenja hrane i pića s drugim ljudima svakako povećavaju rizik od prenošenja infekcije", zaključila je Deo.

Play ponuda
Play ponuda