Play ponuda

Dečki će vas možda manje varati, ali samo pod jednim uvjetom

shimmer fallback
15.1.2015.
11:47
Play ponuda

Ukratko, u područjima u kojima je manje žena, muškarci su skloniji dugim vezama, kaže Ryan Schacht sa Sveučilišta u Utahu, voditelj studije objavljene u Royal Society Open Science.

Žene pak, suprotno stereotipu, za jednokratni seks mogu biti zainteresirane baš kao i muškarci, navode autori.

Što se muškarac manje veže uz jednu ženu i njihovu djecu, to je skloniji svoje gene prenijeti na drugu djecu, a znanstveno je tumačenje da je to rezultat evolucije.

Ispitivanja su to potvrdila u praksi pa su studenti muškarci redovito bili skloniji mijenjanju partnerica nego trajnoj vezi.

Schacht i Monique Borgerhoff Mulder sa sveučilišta California, Davis, testirali su ideju u Gvajani, na području Makushi, Amerindians. U osam zajednica koje su proučavali, odnos odraslih muškaraca prema ženama varirao je od 1,43 prema 0,93.

Utvrdili su da što su muškarci brojniji u odnosu na žene, to su manje skloni promiskuitetnom ponašanju.

U takvim zajednicama "najbolja je strategija pronaći jednu ženu i držati je se", objašnjava Schacht.

Iako teorija produljenja vrste prirodnim odabirom govori da je muškarac programiran da ima što više djece kako bi preživjela ona najotpornija, ta teorija govori i da se odrasli par mora skrbiti za svoje potomstvo kako bi ono spolno sazrelo da može i samo produljiti vrstu. A skrb za potomstvo to je jača i bolja što je muškarac privrženiji jednoj ženi umjesto da švrlja za novim partnericama.

Istaknuti protivnik evolucijske psihologije koja zastupa stajalište da su muškarci programirani za jednokratni seks, vjeruje da se nova otkrića zapravo "dobro uklapaju" s istraživanjem evolucijskih psihologa. Osim toga, suprotno stereotipima, David Buss sa Sveučilišta u Teksasu kaže "nitko ne tvrdi da su muškarci osvajači, a žene sramežljive. Koju će strategiju muškarac odabrati, ovisi o kontekstu".

Play ponuda
Play ponuda