MAKSIMALNO ISKORISTIVA

BIZARNE, ALI BRILJANTNE NAMJENE BANANINE KORE: Za izbjeljivanje zuba znate, otkrijte ostalih sedam

Bogate kalijem i esencijalnim vitaminima, banane su jedna od najhranjivijih namirnica na svijetu. Ali, osim za jelo, ovo voće je odlično i za druge stvari – točnije, njezina kora.

Doista, kora od banane ima mnogostruke koristi, uključujući izbjeljivanje zuba, uklanjanje bradavica, liječenje akni, čak i smirivanje glavobolje. Uostalom, uvjerite se sami na koje ju sve načine možete koristiti.

Izbjeljivanje zuba

Istrljajte zube korom banane nekoliko minuta prije uobičajenog pranja zubnom pastom i oni će postati bjelji za svega nekoliko tjedana.

Uklanjanje bradavica

Zalijepite komadić kore banane na virusnu bradavicu i nosite je tako tjedan dana. Ne samo da će bradavica otpasti, nego se više neće ni vraćati na to mjesto.

Rješavanje akni i bora

Vitamini i minerali u bananinoj kori smiruju upale i iritacije kože. Trljajte lice njome svaku večer prije spavanja i već za tjedan dana uočit ćete vidljivu razliku na koži. Isti se postupak preporučuje i za bore. Vjeruje se da kora banane učvršćuje zrelu kožu.

ZABORAVITE KEMIKALIJE: Za ove prirodne metode izbjeljivanja zuba sigurno niste čuli, oduševit ćete se

Liječenje glavobolje

Ako vas muči jaka glavobolja ili migrena, postavite ohlađenu bananinu koru na čelo i bol bi trebala nestati – ili se barem ublažiti.

Poliranje

Ulaštite svoje cipele i kožnatu odjeću korom banane. Ona će im vratiti sjaj i izgledat će kao da ste ih tek kupili. Na isti način možete vratiti sjaj i srebru.

Pojačavanje arome u jelima

Bananina se kora upotrebljava u azijskoj kuhinji za pojačavanje okusa. Tako će, primjerice, vaša piletina biti sočnija i ukusnija ako na meso stavite koru banane tijekom pečenja.

Zamjena za gnojivo

Osušite koru banane i sameljite je. Posipajte mrvice po tlu u svome vrtu ili oko cvijeća. Urod će biti bolji, a cvijeće bujnije i ljepše.

Povratak na Net.hr