DNK ANALIZA

BISTE LI REKLI DA JE OVO AUTOHTONI BRITANAC? Vjerojatno ne, ali evo dokaza da je sve što ste mislili o tom narodu bila laž

Prvi moderni Britanac imao je tamnu kožu i plave oči, objavili su znanstvenici u srijedu nakon DNK analize ostataka čovjeka koji je živio prije 10 tisuća godina.

Poznatom “čovjeku iz Cheddara”, nazvanom tako po selu na jugoistoku Engleske u čijoj se blizini nalazi pećina u kojoj je 1903. pronađen njegov kostur, udahnut je novi život putem prve potpune DNK analize njegovih ostataka.

Ovo mijenja sve što se mislilo o Britancima

U zajedničkom projektu Britanskog prirodoslovnog muzeja i Londonskog sveučilišta, znanstvenici su napravili dva milimetra duboku rupu u njegovoj lubanji i izvukli koštanu srž za analizu. Rezultati su promijenili dosadašnju projekciju čovjeka iz Cheddara kojeg se oslikavalo kao svjetloputog i smeđookog. “Iznenađujuća je spoznaja da su Britanci prije 10.000 godina mogli imati vrlo plave oči i vrlo tamnu kožu”, rekao je Chris Stringer iz prirodoslovnog muzeja.


DIVOVSKI ŠIŠMIŠ IZ NAJGORIH NOĆNIH MORA: Nije samo letio, već i hodao u potrazi za plijenom

‘Svi smo mi migranti’

Otkriće sugerira da je svjetlija pigmentacija bila sastavnica naroda sa sjevera Europe i ranije nego što se mislilo. Pleme čovjeka iz Cheddara stiglo je u Britaniju na koncu zadnjeg Ledenog doba, a njegova DNK povezana je s pojedincima otkrivenim u današnjoj Španjolskoj, Mađarskoj i Luksemburgu. Znanstvenik Alfons Kennis kaže da su rezultati DNK analize revolucionarni. “To je priča o migracijama kroz povijest”, kazao je. “Možda će nam to ukloniti percepciju da ljudi iz određenih područja moraju imati određeni izgled. Svi smo mi migranti”, zaključio je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr