DRESURA VLASNIKA

15 ZAPOVIJEDI ZA LJUBITELJE PASA: Od peršina za loš zadah do uklanjanja dlaka s kauča

Izgrižen namještaj i popišan tepih. Imati kućnog ljubimca ima i svoje nedostatke. Međutim, stručnjaci su ponudili 15 zapovijedi nakon kojih će svaki vlasnik i njegov pas biti u prijateljskim odnosima.

Pravila ili zapovijedi kreću se u rasponu od uklanjanja neugodnih mirisa i dlaka do tihog i mirnog psa koji je konačno shvatio kako ne treba stalno lajati.

1. Smiri psa kad je oluja

Pojedini psi mogu se bojati zvuka groma i udara munje. Pas je uzmeniren zbog zvukova koje čuje, ali i zbog elektriciteta koji se nakuplja u njegovoj dlaci. Kada je oluja, primirite svojeg psa. Statičnog elektriciteta možete se riješiti tako da psa ugrijete sušilom za kosu.

2. Hranu prebacite u zdjele u kojima nema zraka

Psećja hrana zauzima dosta mjesta, a i nije dobro ostaviti ju otvorenom. Dehidriranu hranu možete prebaciti u vakumirane posude, kako bi uvijek bila svježa, a na vašim policama uredno posložena.

3. Spriječite ispucane i bolne šape

Svaki puta kada temeprature idu u krajnost, bilo da je vrelo ljeto ili hladna zima, stradaju jastučići na psećim šapama. Kako bi to spriječili namažite ih kremom prije izlaska iz kuće. Dječja bi bila najbolji izbor.

4. Pomozite starijim ljubimcima da se najedu

Što su stariji to su im i zubi slabiji. Sve će im teže biti žvakati tvdu hranu pa ukoliko dodate samo jednu čašu vode i malo ugrijete hranu u zdjelici, bit će im lakše to sve prožvakati.

5. Lijek za loš zadah

Ukoliko vaš pas ima loš zadah, utoliko se preporuča u njegovu hranu dodati nasjeckanog peršina. Dovoljno je šačicu, dvije peršina dodati dva puta tjedno. Ne više.

6. Držite ih na optimalnim temperaturama

Za velikih vrućina uvijek osigurajte svojem psu, bez obzira koje je pasmine, dovoljno tekućine, hladovine kao i načina da se ohladi i snizi tjelesnu temperaturu. To se posebno važno za pse čije je podrijetlo iz hladnijih krajeva, pa stoga imaju i tjelesnu građu, a posebice dlaku, prilagođenu zimskim uvjetima. Haski je najbolji primjer.

7. Mrlje od urina mogu se jednostavno očistiti

pisanje

Najučinkovitiji način uklanjanja mrlja i smrada nakon što vam se pas popišao na tepih jest da na njega prosipate sodu bikarbonu. Kada se sve upije, samo usisate. Samo pripazite da dok to činite ljubimac nije u blizini, jer soda bikarbona može biti štetna za njih.

8. Uklonite dlake – uspješno!

Najgore je kada se s kauča dignete prekriveni dlakama. Ponekad usisivači nisu dovoljno učinkoviti u njihovom uklanjanju. Uzmite gumenu rukavicu, navlažite ju vodom i prođite rukom tamo gdje je najgore. Dlake će se zalijepiti za rukavicu.

9. Uklanjanje dlaka iz tepiha

Ukoliko ih niste uspjeli ukloniti usisavačem, možete upotrijebiti lopaticu za čišćenje prozora. To je ona sa gumenom trakom, kojom se skida višak vode sa stakala. Provucite ju kroz vodu, pa onda povucite po tepihu. Dlake će se zalijepiti za nju.

10. Uklonite neugodne mirise

Napravite svoj sprej za uklanjanje neugodnih mirisa. Prašak za pecivo otopite u malo vodfe. Dodajte najdraži miris, nekoliko kapi lavande, primjerice i potom našpricajte namještaj, tepihe i sve ostalo što vam ne miriši dobro.

11. Uklonite ogrebotine s namještaja

Najjenostavniji način da uklonite tragove grebanja po drvenom namještaju jest da ga premažete mješavinom ulja i octa.

12. Napravite mu kućicu od starog namještaja

Ukoliko ga već niste brutalno razmazili pa spava s vama u krevetu, psu ili mački možete napraviti krevet od starog namještaja, ladice ili pletene stare korpe. Bitno je samo da na podnožje stavite toplu deku, improvizirani madrac, kako se životinjica ne bi smrzavala noću.

13. Uštedite na skupim šamponima za pse

Sve što trebate jest napraviti mješavinu od alkoholnog octa, nešto malo sapunice za pranje suđa i vode. To je dovoljno da očisti dlaku vašeg kućnog ljubimca.

14. Napravite grebalicu za mačku

Kupite nekoliko metara užeta. Namotate ga za prvi stup ili naslonjač stolca. Vaša mačka će ga obožavati.

15. Napravite zamku za tableticu koju nikako da popije

 

Vaš će pas ili mačka pojesti bilo što, ukoliko im to dobro kamuflirate. Tabletu koju je preporučio veterinar najbolje je dati direktno na jezik, dovoljno duboko da nema izbora, već proguta, a ukoliko to nije moguće, sakrijte ju u komadić mesa.

Povratak na Net.hr