banner

Složiš i uživaš!

10 NEVJEROJATNIH ČINJENICA O SALAMAMA: Znate li koji je grad prve hrvatske salame i koje godine je nastala?

Složiš i uživaš! To je ukratko sve što se tiče narezaka. Ili, ipak nije? Iza jednostavnih i brzih delicija pripremljenih s narescima kriju se, zapravo, uzbudljive priče, duga tradicija i veliki trud. Evo nekih!

3000 godina prije Krista

Baš kao i sve genijalne stvari, trajne kobasice nastale su iz nužde. Pretpostavlja se da su ih prvi počeli izrađivati Sumerani oko 3000 godina prije Krista. Bio je to, naime, jedini način očuvanja kvalitete mesa i sprječavanja kvarenja.

Antičko doba

U vrijeme antičke Grčke i Rima trajne kobasice bile su vrlo cijenjene, vrhunska delikatesa koju su si mogli priuštiti samo najbogatiji.

Sredina 18. stoljeća

Što se tiče nastanka salama u kojima mi danas uživamo, najzaslužniji su talijanski seljaci. Iako se ne zna točno kada ni tko, ali negdje sredinom 18.stoljeća smišljena je tehnologija za usoljeno i sušeno meso koje može trajati mjesecima i na sobnoj temperaturi.

Komadići vrhunskog mesa

Originalne talijanske salame sastojale su se od mesa magarca ili mule. U moderno vrijeme one se rade od komadića svinjetine i junetine. Baš kao nekada, suše se na zraku i dime na bukovu drvetu koje im daje tako posebnu aromu.

1889. – rođenje hrvatske salame

U tvornici Gavrilović u Petrinji daleke 1889. nastaje recept za kultnu Gavrilović Zimsku salamu, koja se do danas priprema na isti način. Ni u čemu se ne pretjeruje, sve ide svojim prirodnim tijekom, sve je zadano i strogo kontrolirano: sol, vlažnost, protok zraka, lagano dimljenje na prirodnom bukovom drvu, zrenje te razvoj plemenitih plijesni. U čast toj višestoljetnoj tradiciji Petrinja je proglašena Gradom prve hrvatske salame.

Zalogajčić uz čaj

Čajna kobasica svoje je ime dobila sredinom 19. stoljeća u malom baltičkom gradu Darłowu u Poljskoj (njem. Rügenwalde). Sendviči od ove vrste kobasica obično su se posluživali uz čaj, stoga ne čudi što su je njeni ljubitelji nazvali čajnom kobasicom.

Za svačiji ukus

Potpuno je nemoguće pobrojiti sve vrste narezaka koje postoje na svijetu. Baš kao što je nemoguće pronaći čovjeka koji nema svoju omiljenu salamu. Samo u portfelju Gavrilovića ih ima uistinu mnogo kao što su Zimska, Domaća Superiore, Milanska, Mediteranska, Romana, Peperino, Cvit Dalmata, Kulenov cvijet, Primorska i Fiore Salamino salama, Kulen Superiore, Kulenova seka, Goveđa, Čajna, Srijemska, Graničarska, Pariška i Tirolska kobasica, San Giorgio Superiore mortadela, Šunka u ovitku, Farmer šunka te Stancija pureća šunka.

2019. – Vrhunski redizajn

Kultni i originalni Gavrilović naresci napravljeni po izvornoj recepturi od nedavno imaju novo ruho koje još bolje čuva njihovu svježinu, aromu i okus. Sam redizajn pruža dodatnu vidljivost kroz transparentni prozor te slice pakiranje za brzo uživanje u omiljenom naresku u svim to-go situacijama.

Sadržaj donosimo u suradnji s Gavrilovićem

Povratak na Net.hr