Trenutno imamo 28 ispovijesti u kategoriji Novac & posao

Malo o Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – kao poslodavcu

Korisnik: Petra Vrijeme: 11:06 01.07.2016 Komentara

Ponukana vijesti o povlačenju i ukidanju mjera za poticanje politike aktivnog zapošljavanja, želim podijeliti još jednu priču o Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ali ovog puta, o Zavodu kao potencijalnom poslodavcu. Naime, na području nekoliko županija u Republici Hrvatskoj, Zavod je tražio osobu koja bi bila savjetnik za prekvalifikaciju osoba koje su nezaposlene. Uvjet: završen studij humanističkih tj. društvenih znanosti, poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu, poznavanje osnova informatike i jedna godina radnog staža. Budući da sam trenutno nezaposlena, odlučila sam se prijaviti na ponuđeno radno mjesto, a natječaj je obuhvaćao nekoliko krugova.

U prvome krugu, psiholozi su ispitivali naše znanje informatike i engleskog jezika. Test informatičkog znanja se provjeravao na običnom papiru gdje se detaljno ispitivao Word, Excell i Power Point u vidu pitanja: što znači kratica Ctrl+N, kako kraticom na tipkovnici boldati slova itd. Zatim je došao red na test znanja engleskog jezika. Također, rješavao se isključivo pismeno, zadatke su činile kolokacije i jedan opširan znanstveni tekst vjerojatno izvučen iz časopisa pisanog za znanstvenike, ni više ni manje, nego o zoologiji. Tekst je opisivao sličnosti dinosaura poput T-rexa s današnjim pticama te jesu li tadašnji dinosauri-ptice sličniji današnjim gmazovima ili pticama obzirom na postojanje različitog broja klijetki i pretklijetki, zračnog mjehura, strukturi kosti itd. Koliko sve navedeno ima veze s radnim zadacima, praćenjem europskog direktiva koje se tiču rada i radnih odnosa, nije mi poznato. Ipak, nakon dva tjedna, javljeno mi je da sam prošla u drugi krug. Sada slijedi zabavni dio. Drugi krug natječaja za posao sastojao se od nekoliko testova, ali prije svega sam morala potpisati izjavu na kojom sam bila pitana imam li djecu i koliko djece, s kim živim i kako živim; podstanarstvo i sl.. Iskreno, šokirala su me takva pitanja od strane jedne institucije koja se bavi nezaposlenima i koja bi trebala biti uzor poslodavcima!!! Uslijedio je test inteligencije te nam je bilo rečeno da možemo pitati sve što nam nije jasno pa sam provjere radi, pitala psihologinju zaposlenu na Zavodu za zapošljavanje, dijele li se negativni bodovi, kroz deranje me upozorila da se takva pitanja ne postavljaju jer je to poslovna tajna (zanimljivo je da sam na dva različita testiranja za posao dobila odgovor bez problema). Kad se usporede testovi koji se rješavaju u MENSA-i ili na njihovim službenim stranicama i ovaj sa Zavoda, mogu samo zaključiti da ukoliko ga je itko iz naše grupe ispitanika uspješno riješio, svi možemo početi raditi u CIA-i ili FBI-u ili u najmanju ruku postati američki špijuni u Sjevernoj Koreji. Test matematičkih sposobnosti je uključivao složene jednadžbe kakve nisam rješavala ni kad sam išla na testiranje za rad u banci gdje je matematika itekako potrebna. Šećer na kraju su činili klasičan test osobnosti i test opće kulture u kojem su uspitivali koji špijuni su bili mijenjani za vrijeme Hladnog rata, je li brži gepard ili leopard te tko je 1985. godine osvojio Nobelovu nagradu za medicinu. Nakon navedene cjelokupne torture u ukupnom trajanju od 3 sata slijedio je razgovor kod psihologa gdje sam ponovno upitana od strane one iste nervozne psihologinje imam li djece, patim li od kroničnih bolesti te s kime živim.

Nakon svega, mogu zaključiti sljedeće: blago hrvatskoj naciji. Moramo biti sretni. Sretni i ponosni što u institucijama kao što je Hrvatski zavod za zapošljavanje rade ljudi koji su uspjeli proći sve te testove. To znači da smo na dobrom putu i da baš iz tog razloga što nam tako inteligentno superiorni pojedinci stoje na usluzi možemo u toj Instituciji riješiti sve naše probleme i da ih baš iz razloga njihove superiornosti trebamo plaćati mi, građani Republike Hrvatske pa da i dalje mogu efektivno raditi puna dva sata dnevno, biti neljubazni prema strankama i žaliti se kako puno rade.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr