Play ponuda

BORBA ZA VRIJEDNU IMOVINU / Voditelj Drago Celizić sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju, sud ugovor poništio: Potpis pokojnice falsificiran?

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nekretnina u pulskom naselju Dolinka kuća je od 178 kvadrata sa dvorištem od 453 kvadrata. Uz nekretninu, Milka je na svojim računima nakon smrti ostavila i 500 tisuća eura

17.3.2023.
18:17
Sandra Simunovic/PIXSELL
Play ponuda

Voditelj Drago Celizić prije nekoliko je dana izgubio spor na osnovu ugovora o doživotnom uzdržavanju. Taj ugovor potpisao je 2007. godine sa sada već preminulom Milkom Vukelić iz Pule. Ipak, sud je 13. ožujka donio nepravomoćnu presudu koja govori da je ugovor ništetan, prenosi Istra24.

Ugovor je potpisan 26. prosinca 2007. godine, a nepuna tri mjeseca nakon Milka je preminula. Tada se Drago počeo voditi kao vlasnik nekretnine u Puli, koju je naslijedio na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju. Nekretnina u pulskom naselju Dolinka kuća je od 178 kvadrata sa dvorištem od 453 kvadrata. Uz nekretninu, Milka je na svojim računima nakon smrti ostavila i 500 tisuća eura.

Iako je sve pripalo Dragi, nećakinja pokojne Milke, Marija Askar, podigla je tužbu protiv voditelja. Ona pak tvrdi da Milka u trenutku potpisivanja ugovora 'nije bila prisebna i sposobna za rasuđivanje zbog izrazito lošeg zdravstvenog stanja'. Također, u tužbi tvrdi kako njezina tetka nije mogla razumjeti značaj i pravne posljedice ugovora.

U rješenju se navodi kako Milka uopće niti nije potpisala taj ugovor te da je taj isti lažan. Vještačenje je pokazalo kako se radio o 'vođenoj ruci', što znači da je potpis u najnižem stupnju Milkin. To nadalje ukazuje na to da je Milka Vukelić u trenutku potpisivanja ugovora s Dragom Celizićem 'nije u potpunosti samostalno i vlastoručno potpisala sporni ugovor'.

Uz tužbu je priložen i liječnički nalaz iz Opće bolnice u Puli od 2. listopada 2007. godine, samo dan nakon što su voditelj i Milka potpisali ugovor. Milka je u bolnici završli zbog amputacije noge, a ugovor je potpisala samo jedan dan ranije. Milka je u bolnici trebala potpisati i suglasnost za medicinsku intervenciju, a prema bolničkom dokumentu, na mjestu gdje se trebala potpisati je stajala napomena da nije u mogućnosti potpisati ugovor. Samo tri dana nakon potpisivanja ugovora, Milka je kod pristanka za operaciju ostavila samo otisak prsta.

Drago i Milka ugovor su sklopili u njezinoj kući, a s njima je u trenutku bila javna bilježnica Nansi Košić, koja je u svom iskazu tvrdila da je Milka izgledala normalno i uračunljivo i da 'nije bilo ništa sumnjivo te da bi u protivnom zatražila nalaz psihijatra'. A na potpisivanju je bila prisutna i Dragina prijateljica koja je rekla kako su njih dvoje 'lijepo razgovarali i da se dobro držala s obzirom na godine'. Dodala je i kako je samostalno vidjela da je Milka potpisala ugovor.

Play ponuda

Sud njihove iskaze nije prihvatio uz tvrdnju da su svjedokinje 'zainteresirane za ishod spora na način da im je u interesu da sud utvrdi da su potpisale i ovjerile ugovor koji u tom trenutku nisu smjele potpisati niti ovjeriti'. Na nepravomoćnu presudu pulskog Općinskog suda Drago je za Istru24.hr rekao da će se žaliti.

"Ako treba i na Ustavnom sudu", odgovorio je Drago Celzić.