Bez dlake na jeziku

‘VIDIM, OVIH DANA OBILAZI REVIJE’: Jacques na Facebooku opleo po predsjednici zbog izostanka podrške

Jacques Houdek konačno je uspio sabrati sve dojmove s ovogodišnjeg Eurosonga i oko njega pa ih je objavio na Facebooku.

U svojem je statusu iznio brojne pohvale ekipi s kojom je predstavljao Hrvatsku, ali je bez dlake na jeziku progovorio i o onima čija je podrška izostala.

Pri tome je prije svega mislio na glasove stručnjaka iz susjednih zemalja i politički vrh koji je, prema njegovim riječima, potpuno ignorirao hrvatsku delegaciju. Jacques je napisao:

‘Da je uspjeh mogao biti veći – jest. Izostanak podrške “stručnih” žirija susjednih zemalja je stvarno sramotan. Istinu su, nažalost, ovaj put zamijenili gorčinom, pretpostavljam iz razloga jer je Hrvatska JEDINA iz regije ušla u veliko finale. Među delegacijama i nama izvođačima iz regije nije bilo mjesta za gorčinu – nama je bilo iskreno žao da i oni nisu prošli u finale, a oni su nama bili stvarno divna podrška, bodrili su nas riječima: sad ste vi predstavnici regije, dajte sve od sebe! Zahvaljujem im se svima redom od srca na tome.

Dakle, nevjerojatno je da od “stručnih” žirija susjeda nismo dobili ni boda jer se tu treba ocjenjivati vrijednost skladbe i vokalna izvedba, a tu je svaka riječ suvišna. Pjesma MY FRIEND spada, tvrdim, bez imalo lažne skromnosti i bez dvojbe, u najkvalitetnija glazbena rješenja ovoga Eurosonga, pa je u skladu s time, zaista trebala biti adekvatno nagrađena od glazbenih “stručnjaka”. Da je, bili bismo u top 10, a možda i više. Jedino mi je zbog toga žao. No, ona istina koja sve vraća u balans i demantira žirije su svi NARODI regije, koji su nam uglavnom dali maksimalnih 12 bodova televotinga, na tome im beskrajna HVALA jer su pokazali koliki su ljudi, prijatelji i znalci. Jedini realan pokazatelj uspjeha, kao i uvijek, je naša publika!

Čija je podrška izostala?

Najiskrenije, najponiznije i bez imalo gorčine sada svima vama mogu reći – izostala je podrška državnoga vrha. Baš ništa nisu učinili da nam pomognu kako bismo u Kijevu bili najbolji.
Eurosong je glazbeno natjecanje, najveće na svijetu, no vidjeli smo koliko je politika prisutna, neizbježna… Ako ikada mislimo pobijediti tamo, moramo SVI zajedno raditi na tome, dosta unaprijed, jednostavno ne ide drugačije, to je sasvim jasno!

MJESECIMA smo pisali našoj cijenjenoj Predsjednici, mjesecima nismo dobivali odgovora, da bismo konačno dobili odgovor njezina Ureda, tri tjedna uoči odlaska u Kijev – kako nažalost nema vremena primiti nas i kako nam želi svu sreću… Ovdje Predsjednica nije odbila primiti mene, Jacquesa, već je odbila pomoći hrvatskome predstavniku uoči natjecanja koje prati 200 milijuna gledatelja diljem svijeta. Upravo je Eurosong državama poput Hrvatske jedini pravi prozor u svijet!

Vidim, ovih dana Predsjednica obilazi modne revije, haljine su sve ljepše, šminka i frizura sve bolje – ‘čestitam’ na tome! Puno vremena naša Predsjednica ulaže u sebe. Vidim da je i aktivna na društvenim mrežama, no, ipak, nije našla vremena ni potrebe podržati, čestitati, pohvaliti uspjeh Hrvatske na Eurosongu, baš kao što nije imala vremena ni pomoći da taj uspjeh Hrvatske bude još i daleko veći.

Isto tako, nikakav odgovor nismo dobili ni od cijenjenog Predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, baš kao ni od Gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića. Nisu bili voljni, nisu učinili ništa za Hrvatsku na Eurosongu, pa čak ni odgovorili na mailove u kojima ih molimo za pomoć. Pa onda zamislite, dragi ljudi, ako svi oni nisu smatrali da je potrebno odgovoriti na mail hrvatskome predstavniku na najvećem svjetskom glazbenom natjecanju i pokušati pomoći svojoj Hrvatskoj (a kunu se u ljubav prema domovini), kako onda uopće dobiti odgovor, pomoć, podršku i rješenje bilo kojeg problema naših građana? Oni bi tu trebali biti zbog nas. Zaboravili su na to… Zaboravili su da su na svojim pozicijama radi nas… Razmislite zato hoćete li se vi sjetiti njih prilikom izbora.’

Povratak na Net.hr