'BEZ GLUMCA NEMA KAZALIŠTA...'

ULOGE PO KOJIMA ĆEMO NAJVIŠE PAMTITI MIRU FURLAN: Osvojila je srca i publike i kritike ovim legendarnim ulogama

Mira je svoju karijeru započela 1975. godine u TV filmu ‘Knez’ Dražena Piskorića

Glumica Mira Furlan koja je iznenada preminula u 66. godini života imala je vrlo bogatu karijeru. Odigrala je skoro 400 uloga što u filmu, televiziji ili kazalištu.

“Gluma nije stavljanje maske, ona je skidanje svake maske. Glumac je taj koji će stajati na toj sceni i pred tom kamerom i tamo nam otkriti sebe i, preko sebe, i nas same. Dakle, on je ‘na vrhu’, a ne ‘na dnu’. Bez glumca nema kazališta, ni filma”, kazala je Mira jednom prigodom.

Svoje posljednje uloge odradila je prošle godine u kratkom filmu Aleksandra Adžića “Pred nama” i američkoj TV seriji “Space Command”, a za vrijeme bivše Jugoslavije odigrala je više od 60 uloga. Mira je svoju karijeru započela 1975. godine u TV filmu “Knez” Dražena Piskorića, piše Nova.rs. Slijedi deset uloga po kojima ćemo je pamtiti.

POSLJEDNJA OBJAVA MIRE FURLAN: ‘Gledam u zvijezde. Tamo ću uskoro poći. Ne bojim se. Udahnem. Izdahnem. To je sve…’

Enka, “Kiklop”

Za ulogu Enke u uratku Antuna Vrdoljaka “Kiklop” iz 1982. godine Mira, je dobila prvu filmsku nagradu. Pojavivši se na velikom platnu uz Franu Lasića, Relju Bašića i Mariju Baksu u filmu za koji je Vrdoljak napisao i scenarij po istoimenom romanu Ranka Marinkovića, Mira je dobila Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli, za najbolju sporednu ulogu. Godinu danas kasnije, film je pretvoren i u TV seriju u kojoj je ona reprizirala ulogu Enke.

Marijana, “U raljama života”

Dvije godina kasnije Mira je utjelovila Marijanu u filmu Rajka Grlića koji je snimio po romanu “Štefica Cvek u raljama života”. Film je dobio Nagradu publike na Pulskom filmskom festivalu, a Grlić je nagrađen za najbolju režiju. Također, film je dobio nagrade na festivalima u Nišu i Vrnjačkoj Banji, a na Filmskom festivalu u Valenciji dobio je “Veliku palmu”.

Ankica Vidmar, “Otac na službenom putu”

U filmu Emira Kusturice “Otac na službenom putu” iz 1985. godine Mira je utjelovila “prvu ženu pilota na Balkanu” Ankicu Vidmar. Uradak je dobio Zlatnu palmu na Filmskim festivalu u Cannesu, a u filmu su, osim Mire, još glumili: Moreno de Bartoli, Miki Manojlović, Mustafa Nadarević, Mirjana Karanović itd.

Zdenka Radić, “Za sreću je potrebno dvoje”

Poslije tri godine zatvora glavni junak Drago, kojeg glumi Predrag Miki Manojlović, osuđen zbog pljačke banke, oslobođen je i na proputovanju kroz Zagreb susreće dvije potpuno različite žene koje će imati utjecaj na njegovu budućnost. Jedna je od njih je Zdenka Radić koju glumi Mira Furlan. Film je 1986. godine režirao Rajko Grlić prema scenariju Dubravke Ugrešić.

Jaglika, “Ljepota poroka”

U filmu Živka Nikolića iz 1986. godine uz Petra Božovića, Alana Nurija, Milutina Karadžića i Miru Banjac, Mira igra Jagliku, ulogu za koju će dobiti Zlatnu arenu u Puli za najbolju žensku ulogu. Film ocrtava patrijarhalno crnogorsko društvo i položaj žene u njemu kroz odnos tradicionalnog bračnog para, zavjetovanog na doživotnu vjernost.

Jovanka, “Video jela, zelen bor”

Suvremena i tragikomična priča o gastarbajterima iz 1991. godine bila je, po mnogo čemu važna za Miru. Ne samo zbog uloge Jovanke, već i zbog toga što je označila početak veze s redateljem Goranom Gajićem s kojim će ostati do kraja života.

Lila, “Diši duboko”

Prvi put nakon odlaska iz bivše Jugoslavije u SAD, Mira se vraća na filmsko platno u jednom srpskom ostvarenju 2004. godine. U filmu Dragana Marinkovića ona igra Lilu, majku Saše (Ana Franić). Ova mlada beogradska studentica prava priopćuje majci da će s dečkom Stefanom (Branislav Tomašević) odseliti u Kanadu. Ali, nedugo potom mladi par doživljava prometnu nesreću. Saša se budi u bolnici i upoznaje Lanu (Jelena Đokić)…

Jagoda, “Vratit će se rode”

Serija “Vratit će se rode” iz 2007. godine označila je povratak umjetničkog i bračnog para Mira Furlan i Goran Gajić na naše prostore. U režiji Gajića glavni junak priče po scenariju Nikole Pejakovića i Ranka Božića je Predrag Švabić (Nikola Đuričko), mladić čija majka (Mirjana Karanović) nasljeđuje kuću s imanjem u vojvođanskom selu Baranda.

Švabić u imanju vidi izlaz iz duga koji on i Ekser (Dragan Bjelogrlić) imaju prema šverceru i biznismenu Dušku Krtoli, poznatijem kao Dule Pacov (Srđan Todorović). Paralelno s tom, u obitelji Vulin odigrava se priča o propadanju vojvođanskog sela… Seoski kroničar Milenko Miletin (Branimir Brstina) nada se dolasku roda iako ih u Barandi odavno nema. A dolazak roda najavit će i dolazak Jagode (Mira Furlan), Milenkove žene na čiji grob dugo odlazi…

KOLEGE SE OPRAŠTAJU OD MIRE FURLAN: ‘Hrvatsko glumište izgubilo ju je odavno, 90-ih. I taj gubitak nikada nije nadoknadilo…’

Delen, “Babylon 5”

Od 1994. do 1998. godine Mira Furlan je igrala Delen u jednoj od najcjenjenijih američkih znanstveno-fantastičnih TV serija “Babylon”. Iako su scenaristi zamislili Delen kao muškarca Furlanova je svojom glumom učinila da bude pravi izbor za ulogu.

Danijel Ruso, “Izgubljeni”

Od 2004. do 2008. godine Mira je glumila u jednoj od najgledanijih serija na svijetu, “Izgubljeni”. U TV seriji koja prati živote preživjelih putnika avionske nesreće na čudnom tropskom otoku u južnom Pacifiku, Furlan je četiri sezone igrala Danielle Rousseau.

Povratak na Net.hr