GLAZBENA INDUSTRIJA

TONČI HULJIĆ O KRIZI U GLAZBENOJ INDUSTRIJI: ‘Ako se do ljeta normalizira situacija, možemo se nadati početku imitacije života…’

‘Mi smo ti preko kojih se prelamaju humanitarne akcije, i preko kojih se pokušava život vratiti u normalu. Nismo prestali s djelatnošću, znajući da su nastupi nemogući, i dalje smo ulagali u posao snimajući spotove, pjesme, ulažući to’, rekao je Huljić

Tonči Huljić za N1 progovorio je o teškoj situaciji kojoj su se našli glazbenici zbog pandemije koronavirusa. Istaknuo je da je glazbena industrija najugroženija grana industrije, a na budućnost tog sektora ne gleda s otpimizmom.

“Pjevači su manekeni industrije. Ako imate sreću, imate nekoga iza koga stoji cijeli tim koji živi od svog tima, a i oni od njega. Zadnji nastupi su bili za prošli doček Nove godine. Vjerujem da ako se do ljeta uspije normalizirati situacija i ako dođemo u poziciju kakve-takve turističke sezone, možemo se nadati početku imitacije života kakav je bio do nasilnog prekidanja bolestima, potresima… i tko zna što na još sve čeka”, rekao je glazbenik.

“Čini mi se da ljudi koji se bave tim poslom imaju pravo na život. Mi smo ti preko kojih se prelamaju humanitarne akcije, i preko kojih se pokušava život vratiti u normalu. Nismo prestali s djelatnošću, znajući da su nastupi nemogući, i dalje smo ulagali u posao snimajući spotove, pjesme, ulažući to…”, kazao je te dodao da je ulog u prosječnu pjesmu, bilo da ona prođe ili ne, od 3000 do 5000 eura.

Hrvatska glazbena unija s Ministarstvom kulture i medija organizirala je projekt “Jer svirati se mora” kako bi se potaknulo održavanje koncerata. Odobrene su 92 prijave za 166 koncerata koji će se održavati od 14. veljače do 30. lipnja 2021. godine. Među njima je i dvadesetak koncerata u Puli i okolici, a u pulskoj Areni gdje bi trebali nastupiti Prljavo kazalište, Gibonni, Tony Cetinski i Petar Grašo.

“Izvođači neće biti plaćeni od tog novca, eventualno od dijela prodanih karata. Ostalo ide za binu, razglase, rasvjetu, pomoćne radnike… Očekuje se da se ne dođe u onim najskromnijim uvjetima, izvođač i četiri glazbenika, nego da se da prilika onim session glazbenicima koji su jako stradali, jer su godinu dana bez prihoda. Mi možemo živjeti još neko vrijeme zbog prijašnjeg rada, prava… No ništa od dodijeljenih sredstava ne ide nama, a trećina ide natrag državi kroz autorske honorare, kroz poreze, prireze, PDV… sve će se vratiti natrag”, rekao je Huljić.

Povratak na Net.hr