TREĆA GODIŠNJICA SMRTI

‘TO JE JEDINA STVAR KOJU MU PREDBACUJEM’: Evo što Jovanka Broz nikad nije mogla oprostiti Titu

Nakon što je Tito umro, Jovanka je živjela povučenim životom, daleko od očiju javnosti, u vili na beogradskom Dedinju. Posljednja želja joj je bila da je pokopaju u Kući cvijeća, uz Tita.

Na današnji dan 2013. godine preminula je Jovanka Broz, udovica Josipa Broza Tita. Rođena 7. prosinca 1924. u Lici, Jovanka je bila jedna od najistaknutijih boraca u partizanskom pokretu u Lici. Za Tita se udala 1952., a supruga mu je ostala sve do njegove smrti 1980. godine.

Godine 1975., časopis Duga je prenio intervju koji je dala za talijanski list Tempo, a u kojem je govorila o svom i Titovom privatnom životu.

Tamo je otkrila da se sa suprugom odlično slagala, usprkos tome što je bio stariji od nje čak 32 godine. Tajna njihova odnosa bila je u tome što su voljeli iste stvari, rekla je tada Jovanka.

Preko jedne stvari mu nikad nije mogla preći

U istom je intervjuu otkrila i što je uvijek predbacivala suprugu.

“Previše radi. To je jedina stvar koju bih mu mogla predbaciti”, rekla je Jovanka te pojasnila: “Ne može proći ni dan, a da nešto ne radi kada je kod kuće. Umjesto da se potpuno opusti, on se zatvara u svoju radnu sobu baveći se tisućama stvari.”

No, priznala je, isto to je Tito mogao zamjeriti njoj.

Jovanka, rođena Budisavljević, za Tempo je otkrila i kako ona i suprug provode slobodno vrijeme.

“Izlazimo malo. Nekad odemo u kazalište. Jednom ili dvaput u lov. Ostalo vrijeme provodimo na Brijunima gdje je lijepo dugo šetati. Ljeti volimo plivati. Navečer gledamo neki film na televiziji…”, ispričala je Titova supruga.

Pohvalila je supruga rekavši da jako dobro kuha.

“Moj suprug je živio u ilegali pa si je sam morao pripremati jela”, objasnila je Jovanka.

Tužan kraj

07.12.1924-20.10.2013 #jovankabroz #sfrj ##exyu

A post shared by 🎭tako mi srca🎭 (@rukija__kb) on

Život Jovanke Broz izvana je djelovao kao bajka, no zapravo je bilo više ružnoga nego lijepoga.

Jugoslavensku ikonu stila, koja se mogla mjeriti samo s Jackie Kennedy, optuživali su da je špijunka, no to nikad nije bilo dokazano.

Godine 1975. godine njezin i Titov brak počeo se raspadati, a 1977. je stavljena u svojevrstan kućni pritvor te je potpuno izolirana od supruga. Jedva je dobila dozvolu da dođe na njegov sprovod.

#josipbroztito#jovankabroz

A post shared by JUGOSLAVIJA (YUGOSLAVIA) (@jugoslavija.sfrj) on

Jovanka je preminula 20. listopada 2013. godine u 89. godini života u beogradskom Urgentnom centru. Liječnici su se danima borili za njen život nakon što je bez svijesti primljena u bolnicu s dekubitalnim ranama na leđima i uznapredovalim karcinomom koji nije liječila.

Umrla je zapuštena, izgladnjela i izjedana iluzijama, a posljednja joj je želja bila da bude pokopana uz Tita.

Povratak na Net.hr