DOMAĆI PROIZVODI

SASTOJCI S KOJIMA NE MOŽETE POGRIJEŠITI: Ovih pet lokalnih namirnica idealno je za večeru za pet

Ove lokalne namirnice možete pripremiti na razne načine, a vaši gosti sigurno neće biti razočarani

Svima je odavno poznato da Hrvatska obiluje kvalitetnim lokalnim namirnicama koje su vrlo cijenjene i u svijetu. Ususret novoj sezoni “Večere za 5 na selu”, koju će gledatelji moći gledati uskoro na RTL-u, donosimo top 5 lokalnih namirnica koje morate iskoristiti za svoj sljedeći objed.

Lički krumpir

U kombinaciji s paškom soli i ružmarinom, preliven maslinovim uljem, lički krumpir savršen je prilog uz objed. Ukoliko se ipak odlučite za kuhani, u kombinaciji s blitvom bit će savršen prilog prženim dalmatinskim srdelicama.

Dalmatinski pršut

Svjetski poznat i cijenjen, dalmatinski pršut savršeno je predjelo tijekom bilo kojeg okupljanja. Uz paški sir te domaće masline, sušene smokve i šljive, pršut će biti ukusan i onima s najzahtjevnijim ukusom. Ne morate biti Martha Stewart u kuhinji da biste učinili svoje jelo zanimljivim. S ovim predjelom nikako ne možete pogriješiti.

Poljički soparnik

Nekad sirotinjsko, a danas brend i nezamjenjivo jelo na meniju svih većih okupljanja, poljički soparnik svojom jednostavnošću oduševljava sve. Sastojci su brašno, maslinovo ulje, voda, sol, blitva, luk, peršin i bijeli luk, a uz čašu bijelog vina, ovaj vas obrok u trenutku kušanja odvodi u dalmatinske Poljice, odakle i potječe.

Neretvanska mandarina

Neretvanska mandarina zaštićeni je izvorni hrvatski proizvod čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti. Zasniva se na posebnosti ovog proizvoda koja proizlazi iz specifičnih okolišnih čimbenika doline rijeke Neretve i tradicije uzgoja. Najčešće se koristi u desertima – biskviti, ali i u džemovima koji mogu biti dobar dodatak ukusnim mesnim jelima.

Paška janjetina

Paška janjetina specifičnog je okusa zbog prostora u kojem autohtona ovca živi i u kojem se hrani. To je krš, goli kamenjar na kojem rastu razna ljekovita bilja; slavulja, škrta sitna trava obasuta posolicom koju nanose zimske bure. Upravo zbog takvog uzgoja i načina ishrane, meso paške janjetine ima poseban okus, a svjetski gastronomi smatraju ga vrhunskim specijalitetom. Paška janjetina i lički krumpir… Rastu vam zazubice?

Povratak na Net.hr