ODLAZAK DIVE

PREMINULA JE GLUMICA ZOJA ODAK U 73. GODINI ŽIVOTA: Umrla je u splitskoj bolnici nakon teške bolesti

Vrijeme pune afirmacije dolazi osamdesetih i devedesetih kada Zoja Odak ostvaruje niz antologijskih uloga

Dugogodišnja glumica Hrvatskog narodnog kazališta Split i nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak preminula je noćas, 23 kolovoza, u splitskoj bolnici u 73. godini života nakon teške bolesti, priopćili su iz splitskog HNK.

U matičnom je kazalištu odigrala čitav niz velikih uloga dramskog repertoara koje su je svrstale u sam vrh hrvatskog glumišta i za koje je dobila niz uglednih kazališnih nagrada. Zoja Odak svojim se glumačkim opusom upisala među one izuzetne umjetnike koji pomiču, pa ako treba i brišu granice davno prije ovog tužnog dana a sad je zauzela svoje mjesto među karijatidama na kojima počiva strop Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Rođena u Splitu 1947. godine. U rodnom je gradu završila osnovno i srednje obrazovanje. Teatrologiju i književnost diplomirala je u Sarajevu, a prve dramske uloge, kao i brojna druga poznata glumačka imena, ostvaruje u kazalištu Titovi mornari (današnje Gradsko kazalište mladih) u Splitu.

HNK Split

Brojne nagrade i priznanja za svoje uloge

Kao talentiranu mladu glumicu HNK Split je angažira 1972., a njen brz glumački uspon započinje s obnovom kazališne zgrade 1979. godine. Vrijeme pune afirmacije dolazi osamdesetih i devedesetih kada Zoja Odak ostvaruje niz antologijskih uloga. To je ujedno i razdoblje prvih značajnijih nagrada. Tako je, za ulogu Truse u “Bljesku zlatnog zuba” Mate Matišića (1987.) u režiji Marina Carića, Zoja Odak nagrađena Majskom nagradom Društva dramskih umjetnika Hrvatske.

Slijedi potom jedna od najznačajnijih, uloga Klitemnestre u Euripidovoj “Elektri” (1988.), u režiji Paola Magellija. Za tu je ulogu nagrađena Zlatnim lovor vijencem na Sarajevskom MES-u, a ista uloga donosi joj i prestižnu hrvatsku nagradu Dubravko Dujšin, nakon koje i publika i kritika Zoju Odak svrstavaju u sam vrh hrvatskog glumišta.

Kao dramska glumica kojoj je blizak klasičan repertoar, Zoja Odak ostvarila je niz vrlo zapaženih kreacija poput uloge Elmire u Moliereovu “Tartuffeu” (1996.) u režiji Eduarda Milera, Katerine Kohlakove u “Braći Karamazovima” F. M. Dostojevskoga (1998.) u režiji Ozrena Prohića, ili primjerice Irine N. Arkadine u Čehovljevom “Galebu” (1998.), u režiji Georgija Pare, za koju na 44. Splitskom ljetu po prvi put dobiva nagradu Judita za najbolje glumačko ostvarenje.

HNK Split

Zapažena televizijska i filmska karijera

Pet godina kasnije, na 49. Splitskom ljetu za naslovnu ulogu u predstavi “Antigona, kraljica u Tebi” žiri nagrade Judita još jednom je Zoji Odak dodijelio tu prestižnu nagradu. Svog drugog Marula Zoja Odak dobiva 2002. na 12. Marulićevim danima za ulogu Laure Lenbach u Krležinoj drami “U agoniji”.

Zoja se posljednji put na sceni HNK Split pojavila u ulozi Rebecce Nurse u “Kušnji” Arthura Millera u režiji Nenni Delmestre. U travnju 2003. Ministarstvo kulture RH dodijelilo je Zoji Odak status nacionalne prvakinje.

Uz prvenstvenu posvećenost kazalištu Zoja Odak ostvarila je i zapaženu televizijsku i filmsku karijeru. U jednoj od najgledanijih TV serija Kreše Golika “Inspektor Vinko” igrala je ulogu Blanke. U filmu Krste Papića “Priča iz Hrvatske” (1992.) Zoja Odak igra ulogu Marije i za nju dobiva Zlatnu arenu. Naslovnom ulogom u sarajevskom filmu “Ada” M. Kosovca i na Međunarodnom festivalu u Sanremu Bergamo Zoja Odak osvaja Posebnu nagradu žirija.

Smrt Zoje Odak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko glumište. U sjećanju kolega iz Hrvatskog narodnog kazališta Split i kazališne publike ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije, snažnog i autentičnog glumačkog izraza, istinska zaljubljenica u umjetnost glume i kazalište, kao vrijedna kolegica i draga prijateljica, stoji u priopćenju.

HNK Split

Povratak na Net.hr