ČIVAVA RAYA

PLEMENITA GESTA SLAVNOG GLUMCA: Za svoj rođendan spasio psića od smrti

Vijest je u ponedjeljak objavila udruga za zaštitu životinja

Slavni belgijski glumac Jean-Claude Van Damme od sigurne je smrti spasio kujicu koja je iz Bugarske u Norvešku poslana s lažnom putovnicom, ponosno je objavila u ponedjeljak udruga za zaštitu životinja. “Zove se Raya i nije mogla biti registrirana u Norveškoj zbog lažne putovnice. Norveška je zaprijetila da će ju eutanazirati u utorak ako je Sofija ne preuzme natrag”, objasnio je član udruge Vier Pfoten (Četiri šape”).

Norveški kupac je pokrenuo online peticiju koja je privukla pozornost belgijskog akcijskog glumca. “Za svoj sam rođendan zamolio bugarske vlasti da promijene odluku. Ne možemo dozvoliti eutanaziju čivave”, rekao je Jean-Claude Van Damme u video snimci na društvenim mrežama. Bugarska, koja se pozivala na stroga pravila Europske unije prema kojima je zabranjen ulazak živih životinja s lažnim dokumentima, napravila je iznimku, prihvativši povratak Raye.

“Treba čestitati bugarskim vlastima na fleksibilnosti, ali oni moraju provoditi strožu kontrolu ilegalnog uzgoja i mreža trgovine životinjama”, rekao je Pfoten.

Objasnio je da su brojne zemlje središnje i istočne Europe poput Slovačke, Mađarske i Bugarske napravile unosan posao od uzgoja rasnih pasa koje prodaju zapadnim zemljama. U Norveškoj je cijena čivave deset puta viša od one uzgojene u Bugarskoj, ali u slabo kontroliranim uvjetima s često falsificiranim dokumentima.

Rayine putešestvije podsjećaju na avanture krave Plenke, koja je postala slavna nakon što je u svibnju 2018. slučajno iz Bugarske prešla u Srbiju. Pošto je izašla iz EU prijetila joj je klaonica, ali se izvukla zahvaljujući kampanji u kojoj je sudjelovao Paul McCartney.

Povratak na Net.hr