SILNO UZBUĐENJE

NASTUP ZA NOBELA: Dylan počašćen nagradom, ali su zaboravili riječi njegove pjesme

Dobitnik Nobelove nagrade za književost Bob Dylan poručio je u govoru koji je pročitan u njegovo ime da je počašćen tim priznanjem, iako u subotu nije došao na svečano uručenje u Stockholm, pa je umjesto njega na pozornicu izašla Patti Smith i otpjevala njegovu pjesmu. Iz drugog pokušaja!

“Da mi je netko nekada rekao da imam i najmanju šansu dobiti Nobelovu nagradu, mislio bih da imam otprilike jednake izglede stajati na Mjesecu”, rekao je Dylan u govoru koji je pred 1500 uzvanika pročitala američka veleposlanica u Švedskoj Azita Raji.

“Žao mi je što ne mogu biti s vama fizički, ali molim vas znajte da sam definitino s vama duhom i da sam počašćen tako prestižnom nagradom”, kazao je Dylan.

Zahvalio je Švedskoj akademiji što mu je omogućila da svoje pjesme gleda kao književna djela.

“Nikada se nisam imao vremena zapitati ‘jesu li moje pjesme književnost’?”, napisao je.

U društvu velikana

“I zato, zahvaljujem se Švedskoj akademiji i na tome što si je uzela vremena da razmotri to pitanje i što je, naposlijetku, na njega tako divno odgovorila”, rekao je Dylan.

Poručio je da ne može riječima izraziti to što se pridružio prijašnjim dobitnicima poput Rudyarda Kiplinga, Georgae Bernarda Shawa i Alberta Camusa.

Dylan (75) je prvi pjevač i tekstopisac koji je dobio tu prestižnu nagradu.

Potom je poznata američka pjesnikinja i rock glazbenica Patti Smith stala na pozirnicu i u Dylanovu čast zapjevala njegovu A Hard rains gonna fall… i vidno uzbuđena – zaboravila riječi pjesme!

“Oprostite, bismo li mogli ovaj dio iz početka? Žao mi je. Strahovito sam nervoznai uzbuđena”, rekla je Patti i zaradila gromoglasni pljesak.

Na svečanosti u Stockholmu, devetero pristunih laureata preuzelo je nagrade od kralja Carla Gustafa XVI., u koncertnoj dvorani ukrašenoj tisućama ružičastih ruža i amaralisa koje je donirao talijanski grad San Remo, gdje je Alfred Nobel umro 10. prosinca 1986. godine.

Ranije tijekom dana, Nobelova nagrada za mir uručena je u Oslu kolumbijskom predsjedniku Juanu Manuelu Santosu za njegove napore da se okonča pedesetogodišnji sukob s marksističkim pobunjenicima FARC-a.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr