ALEKSIĆ JE U PRITVORU

NAKON MILENINOG EMOTIVNOG SVJEDOČENJA, NA SUDU SASLUŠANA I IVA: ‘Navela je sve čega se sjeća o seksualnom zlostavljanju’

Viši sud je Aleksiću odredio pritvor od 30 dana, među ostalim, i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke

Saslušanjem glumice Ive Ilinčić u četvrtak je u beogradskom tužiteljstvu nastavljeno prikupljanje svjedočenja protiv vlasnika i voditelja glumačke škole u Beogradu Miroslava Aleksića, kojeg je nekoliko učenica optužilo za silovanje, seksualno zlostavljanje i bludne radnje.

MILENA RADULOVIĆ NA SUDU: Vidno blijeda progovorila o seksualnom zlostavljanju poznatog nastavnika glume

Dan ranije u višesatnom “emotivnom svjedočenju” svoj iskaz dala je glumica Milena Radulović, koja je u javnosti i pokrenula optužbe protiv Aleksića, a pridružilo joj se još nekoliko glumica, nekoć polaznica škole glume i Aleksićevih učenica, svjedočeći da su bile žrtvom seksualnog zlostavljanja i silovanja u razdoblju od 2008. do 2020., u vrijeme dok su bile malodobne ili kasnije.

Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

To je policiji bio dovoljan razlog da Aleksića uhiti, on je saslušan u tužiteljstvu niječući optužbe i dovodeći u pitanje motiviranost da pokrenu cijeli slučaj, a Viši sud odredio mu je pritvor od 30 dana, među ostalim, i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

U međuvremenu je, prema saznanjima beogradskih medija, još najmanje 20 djevojaka podnijelo prijavu policiji, tvrdeći da su i one bile Aleksićeve žrtve.

I novinari pomažu

Jedan od pravnih zastupnika Ive Iničić, Jugoslav Tintor, rekao je novinarima da je Iva “navela točno i detaljno sve čega se sjeća”, a zamolio je medije, s obzirom na to da je među onima koji optužuju Aleksića i malodobna osoba, kao i druge žrtve koji nisu spremne stati pred kamere, da sukladno tome obzirno prate cijeli postupak.

Po njegovim riječima, novinari pomažu time što su ovo pitanje podigli na sadašnju razinu kako bi se saznala istina i poslala poruka ohrabrenja i drugim žrtvama da prijave nasilje.

Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Miroslav Mika Aleksić filmski je redatelj, producent, scenarist, glumac i pedagog koji je imao veliki ugled u javnosti, a kroz radionice njegove glumačke škole prošlo više od 3.000 mladih.

JAVILA SE JOŠ JEDNA GLUMICA: ‘Sama sebi sam rekla – ne! Mika te nije čeličio, nije te testirao. On te zlostavljao!’

Nakon prijave Milene Radulović i nekoliko glumica iz Beograda, i četiri glumice sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti pokrenule su Facebook skupinu “Nisam tražila”, ohrabrujući na prijavljivanje sličnih iskustava. Potom je na društvenim mrežama krenulo je dijeljenje sličnih ispovijesti, a sarajevska akademija je, kako su prenijeli neki mediji, i formalno pozvala svoje studentice da se u slučaju iskustava seksualnog uznemiravanja jave pravnoj službi akademije.

Povratak na Net.hr