UVIJEK POSTOJI DOGOVOR

MILAN POPOVIĆ O MUČNOJ BORBI ZA SKRBNIŠTVO: ‘Trebam li se odreći viđanja svog djeteta?’

 Milan Popović tvrdi da je njegova bivša supruga Severina prilično zlonamjerno predstavila sudsku odluku kako ne smije ni kontaktirati sa sinom 200 dana u godini, objasnio je i što je mislio kada je govorio o “sindromu zlonamjerne majke u procesu razvoda”, a prokomentirao je i slučaj malog Cesarea

Milan Popović komentirao je presudu prema kojoj Severina ne smije viđati sina 200 dana na godinu ni s njim kontaktirati. Kaže kako je prije svega riječ o njenoj interpretaciji koja je “zlonamjerna. Namijenjena je napadu na sustav, na sutkinju, na radnice centra za socijalnu skrb”.

POPOVIĆ JAVNO UPITAO: ‘Severina, što trebam učiniti da bismo razgovarali kao mama i tata našeg Aleksandra?’

“Osobito je važno naglasiti da ni jedna odluka suda kojima se reguliraju susreti i druženja roditelja s kojima dijete ne živi ne isključuje mogućnost drukčijeg dogovora roditelja, neovisno o tome što je o tome rekao sud, izuzev onda kad je sud donio odluku o zabrani viĐanja zbog zaštite dobrobiti djeteta, što kod nas nije slučaj”, komentirao je Popović dodajući kako im je sud ostavio mogućnost dogovora.

Ja bih mogao reći da ne smijem viđati više od 260 dana

BITKA ZA SKRBNIŠTVO: Severina sina ne smije vidjeti 200 dana na godinu, a kad je s ocem smije ga nazvati jednom na dan

“Ja bih na bazi takve interpretacije mogao s jednakim pravom reći da je meni zabranjeno viđati sina više od 260 dana godišnje – sad ga viđam u starom režimu – iako imamo pravo na zajedničku roditeljsku skrb sa zajedničkom majkom našeg djeteta,” rekao je dodajući kako prema staroj presudi ima pravo viđati sina svaki drugi vikend i svaku drugu srijedu.

Istaknuo je kako sud odlučuje na temelju dokaza i stručnih vještačenja “a ne zato što sud više voli Severinu nego Milana ili obrnuto”, ali priznaje kako je zbog tradicije u pravilu naklonjen majci.

“Ako sud presudi ‘pola-pola’, to možda ne bi bio baš presedan jer se takve odluke uobičajeno donose kad god sud ima posla s roditeljima koji su u dobrim odnosima i podjednako se brinu o dobrobiti djeteta. Jer doista je u najboljem interesu djeteta da dijete ravnopravno provodi vrijeme s oba roditelja, mislim da to ne treba posebno dokazivati.

U konfliktnim situacijama kakva je, nažalost, naša, još se primjenjuje stara praksa. Djetetu se dozvoljava da više vremena provodi s majkom, manje s ocem. Razlozi takve sudske prakse su povijesno-tradicijski. Majke su stoljećima unatrag sjedile doma i čuvale djecu dok su očevi radili i materijalno skrbili o obitelji. Bilo je logično da je u slučaju rastave takvo dijete trebalo ostajati s majkom, a otac plaćati alimentaciju” kaže Popović, no ističe kako u moderno vrijeme, kada su žene emancipirane pa su i same zauzete karijerom više nema nikakvog razloga za takvo postupanje sudova.

Inat bi trebalo tretirati kao kazneno djelo

U intervjuu za Express pojasnio je i što je mislio kada je spominjao “sindrom zlonamjerne majke u procesu razvoda”

“To je nešto što se ponavlja u velikom broju slučajeva kod velikog broja ljudi. Jedan simptom, dio tog sindroma, jest inat ili dišpet, koje takve majke u pravilu koriste i koji je osnovni razlog i osnova konflikta. Majka se inati, majka se sveti. Taj inat, taj dišpet u stvarima koje se tiču obiteljskog zakona bi trebalo tretirati kao kazneno djelo.”

Odbacuje tezu kako bi morao popustiti samo zato jer javnost misli kako svi ti procesi štete djetetu.

‘Pa što ovdje  znači odustati?’

“Prioritet je dobrobit djeteta. Sve što se radi, a rekao bih da to pokušava raditi i sustav, jest osiguranje dobrobiti djeteta. Uostalom, što znači popustiti? Ja se pokušavam s majkom dogovoriti oko najobičnijih, elementarnih stvari koje se tiču zdravlja i odgoja djeteta. Molim da mi se omogući da budem s djetetom kad je majka spriječena. Što onda u tom kontekstu znači popustiti? Trebam li se odreći od viđenja svog djeteta, kao što majka traži, da bih izašao u susret interesima djeteta? Kako je to u interesu djeteta ako svi stručnjaci kažu – prema istraživanjima, koja nisu vezana za naš predmet – da je čak i za bebe najbolje da otac bude prisutan u njihovu životu podjednako kao i majka?” kaže Popović dodajući kako brojna istraživanja pokazuju kako je za dijete najbolje ako su oba roditelja prisutna u njegovu životu.

‘Ima samo jedno ispravno rješenje’

Za slučaj malog Cesarea je kaže čuo samo iz medija, ali misli kako je “jedino ispravno rješenje što prije ocu dati mogućnost da provodi puno, ili puno više vremena, s djetetom kako bi se veza oca i djeteta, koju je majka prekinula, ponovno uspostavila.”

Što se tiče majke, kaže da j protiv bilo kakvog kažnjavanja. Ipak ističe kako postoji velika opasnost ako majka prođe nekažnjeno. “Nije poanta kazniti majku, ali kako spriječiti druge majke da se ne povedu za tim primjerom?  ” kaže i zaključuje da mora postojati neka pravosudna poruka koja će majkama poslati poruku da se moraju dogovarati s ocem.

“Možda je djetetu u nekim situacijama bolje s majkom, ali to mora biti stvar dogovora” kaže Popović.

Povratak na Net.hr