Hot

BORAC ZA OKOLIŠ

LEONARDO DICAPRIO PODRŽAO KAMPANJU U BOSNI I HERCEGOVINI: Zalaže se za zaštitu netaknutih rijeka

Glumac je podržao početak kampanje nekoliko ekoloških udruga i nevladinih organizacija koje žele zaštititi rijeke u BiH

Holivudska filmska zvijezda Leonadro DiCaprio pridružio se u srijedu pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju mini hidroelektrana u toj zemlji i tako spriječe uništavanje njenih rijeka i devastaciju okoliša.

“Neka rijeke BiH teku slobodno”, napisao je DiCaprio na svom Twitter nalogu ističući kako gradnja mini hidroelektrana ugrožava više od tisuću kilometara riječnih vodotokova u toj zemlji.

Holivudski glumac ovime je zapravo podržao početak kampanje različitih ekoloških udruga i nevladinih organizacija čiji je cilj zaštititi rijeke u BiH.

Organizacija pod nazivom Zaklada za društvene promjene podsjetila je kako upravo u srijedu istječe rok do kojega je trebao provesti zaključak Parlamenta Federacije BiH iz lipnja ove godine o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelekrana u tom entitetu.

“Šaljemo hitan poziv vladi Federacije BiH da trajno zabrani ovakve gradnje dopunom zaključka u zakonsko rješenje jer će u protivnom tisuću kilometara divljih i netaknutih rijeka Bosne i Hercegovine, kao i ljudi i životinje biti ozbiljno ugroženi”, stoji u pozivu.

Ugrožena biološka raznovrsnost slatkih voda

Parlament Republike Srpske ranije je odbio podržati ovakvu inicijativu.

Koordinacija različitih udruga pod nazivom Koalicija za zaštitu rijeka podsjetila je kako je više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji već izgrađeno ili se planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najočuvanijih i najraznolikijih europskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda.

Takve elektrane drastično mijenjaju okoliš, a korist donose samo neposrednim investitorima odnosno onima kojih eksploatiraju proizvedenu električnu energiju.

Rijeke između Slovenije i Albanije, uključujući i rijeke u Bosni i Hercegovini, smatraju se najvažnijim čvorištem za ugroženu biološku raznovrsnost slatkih voda u Europi, a 69 vrsta koje žive u ovim rijekama ne živi nigdje drugdje u svijetu. U cijeloj regiji planirana je izgradnja čak tri tisuće brana, a ukoliko se ti planovi realiziraju najmanje 10 posto europskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na rubu izumiranja.

Povratak na Net.hr