PRAVI BORAC / Glumac Michael J. Fox (62) o Parkinsonovoj bolesti s kojom se bori već 30 godina: 'Mogu se sažalijevati, ali nemam vremena za to'

Image

Američki glumac Michael J. Fox se više od 30 godina bori s Parkinsonovom bolesti te je ispričao kako ta bolest utječe na njega

29.5.2023.
12:07
Play logo

Na vrhuncu karijere i vrlo mlad, američki glumac Michael J. Fox primio je vijest koja mu je zauvijek promijenila život. Trebalo mu je sedam godina da to javno ispriča, ali kada se konačno otvorio svijetu, odlučio je učiniti nešto s moći koju mu je slava dala. Mnogo godina kasnije govorio je o tome kako je bilo odrastati s Parkinsonovom bolešću te je ostavio ohrabrujuću poruku za sve one koji prolaze kroz sličnu situaciju.

Image
Image

Godine 1991., nakon premijere trećeg dijela "Povratka u budućnost", glumac je dobio vijest da boluje od Parkinsonove bolesti. Danas, u 61. godini može govoriti o svojoj bolesti s iskrenošću koja ga je oduvijek karakterizirala i svim složenostima i promišljanjima koja su se pojavila u njegovu životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Užasno je imati Parkinsonovu bolest… Sve je teže i teže, svaki dan patiš, ali to je tako. Znam da neću doživjeti 80, neću imati 80", rekao je intervjuu za CBS Sunday Morning.

Progresivno oštećenje mozga od Parkinsonove bolesti ne samo da dovodi do drhtanja ili ukočenosti u mišićima, već također uzrokuje razne ozljede. Glumac je imao prijelome kostiju lica, ruku, ozljede kuka, a morao je i na operaciju benignog tumora na leđima, što mu je dodatno promijenilo način hodanja.

Image
'MISLIM DA IDEMO U DRUGU FAZU' /

Špijun tvrdi da su Putinu dani odbrojani: 'Očito nešto nije u redu s njim, a ovo je najvjerojatnije objašnjenje'

Nekoć nije pričao o svojoj bolesti

“Čak i ako vas napadne na sve te suptilne načine, ne umirete od Parkinsonove bolesti, umirete s njom”, priznao je u intervjuu. Gledajući ga kako ovako govori, možete vidjeti zrelost u njegovim riječima i u njegovim djelima. U odnosu na sedam godina nakon dijagnoze, kada je skrivao bolest i pribjegavao određenim ovisnostima, danas vidimo sasvim drugu osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Michael je mogao nastaviti sa svojim životom, iskoristiti svoju slavu i novac kako bi se liječio na najinovativnije načine, ali želio je učiniti nešto za svakoga. Stoga je 2000. godine pokrenuo Zakladu Michaela J. Foxa kako bi prikupio sredstva i proveo istraživanje vezano uz njegovo stanje. Naime, ovih je dana došlo do ohrabrujućeg otkrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Studija je pronašla biomarker za Parkinsonovu bolest — tvar za otkrivanje bolesti. “Ovo mijenja sve. Za pet godina moći ćete znati imate li je, hoćete li je ikada imati i kako je liječiti", rekao je glumac.

Danas pomaže drugima koji su u istoj situaciji

“Mogu se sažalijevati, ali nemam vremena za to. Ima stvari za naučiti iz ovoga, pa idemo to učiniti i idemo dalje,” priznao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

U studenome 2022. Michael je primio počasnog Oscara za rad svoje zaklade, koja je do danas prikupila više od 1,75 milijardi dolara za istraživanje. Vidjevši pljesak svojih kolega, glumac je rekao: "Ljudi, tresem se od vas, prestanite." Time je nasmijao cijelu prostoriju, i naravno, još jednom pokazao svoj stav u susretu s neizbježnim.

Play logo

Znati više o životima određenih slavnih osoba pomaže ih humanizirati i shvatiti da i oni pate od istih problema kao i ostali. Luksuz koji nerijetko okružuje slavne više je proizvod medija, no oni iza zatvorenih vrata pate, smiju se, uživaju, a čak neki, poput Michaela J. Foxa, nude pomoć ljudima sa slabijim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo