SRETAN ROĐENDAN

DOŽIVJETI STOTU: Nazdravite stoljeću legendarnog Kirka Douglasa

Popularni Spartak slavi 100. rođendan!

Jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca, Kirk Douglas, danas slavi stoti rođendan, a svoju dugovječnost pripisuje ‘divnom braku’, koji traje više od 60 godina.

Anne i Kirk Douglas
Anne i Kirk DouglasFoto: -/AFP

“Sretan sam što sam prije 63 godine pronašao srodnu dušu i vjerujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim”, napisao je Douglas u časopisu Closer Weekly.

DVIJE LEGENDE NA JEDNOJ FOTKI: Michael i Kirk Douglas oduševili fanove

Od početka svoje filmske karijere, koja je započela 1946. godine, Douglas je ostvario više od 90 filmskih uloga, a najpoznatiji je po filmovima “Šampion”, koji mu je 1949. donio prvu od ukupno tri nominacije za Oscara, zatim “Loši i lijepi” iz 1953. (druga nominacija za Oscara), “Dvadeset tisuća milja pod morem” iz 1954., “Strast za životom” iz 1956. u kojem je glumio Van Gogha (treća nominacija za Oscara), “Obračun kod OK korala” iz 1957., “Spartak” iz 1960. i “Sedam dana u svibnju” iz 1964. godine.

Iako je tri puta bio nominiran za prestižnu nagradu Oscar, Douglasu je tek 1996. dodijeljen počasni Oscar za životno djelo.

Godine 1995. doživio je nesreću kada se njegov helikopter sudario s drugim zrakoplovom, no glumac se izvukao s ozljedama od kojih se uspješno oporavio. Samo pet godina kasnije, doživio je moždani udar koji mu je oduzeo dar govora. Zbog toga je upao u depresiju i pokušao izvršiti samoubojstvo. Godine 1985. izbjegao je smrt i to zahvaljujući svojoj supruzi. Naime, trebao je letjeti privatnim zrakoplovom za New York, ali su se njih dvoje posvađali pa je odlučio ostati. Kasnije je saznao da se zrakoplov srušio i da su svi putnici poginuli.

Kirk i Michael Douglas
Kirk i Michael DouglasFoto: LUCY NICHOLSON/AFP

Svoj stoti rođendan proslavit će sa 200 prijatelja i članovima obitelji, a domaćini zabave bit će njegov sin Michael i snaha Catherine Zeta Jones.

Povratak na Net.hr