IDE U ŠVEDSKU

ČEKAJU GA MEDALJA I DIPLOMA: Bob Dylan ponovno iznenadio odlukom vezanom uz svoju Nobelovu nagradu

Danius je u utorak rekla da je Dylan obvezan održati predavanje do 10. lipnja ako želi novčani dio nagrade od osam milijuna švedskih kruna.

Bob Dylan primit će u subotu ili nedjelju u Stockholmu medalju i diplomu koje mu pripadaju uz Nobelovu nagradu za književnost koja mu je dodijeljena 2016., objavila je u srijedu stalna tajnica Švedske akademije Sara Danius. 

KONAČNO SE OGLASIO! Bob Dylan napokon otkrio što misli o svom osvajanju Nobelove nagrade

“Švedska akademija i Bob Dylan dogovorili su da će sastanak održati za vikend” u Stockholmu kamo Dylan stiže radi svojih koncertnih obveza početkom travnja, napisala je Danius na svome blogu.

Nobelovac je davno prije imao dogovorene koncerte u švedskoj prijestolnici, no sve do srijede bila je tajna kakve su njegove nakane prema Akademiji.

Bob DylanFoto: Christopher Polk/AFP

“Bit će to u malome uskome krugu i događaju neće prisustvovati nijedan predstavnik medija”, dodala je Danius.

Nikakav govor nije predviđen. Akademija ima dobrih razloga vjerovati da će snimljena verzija govora biti naknadno poslana u Stockholm, objasnila je.

Danius je u utorak rekla da je Dylan obvezan održati predavanje do 10. lipnja ako želi novčani dio nagrade  od osam milijuna švedskih kruna (6,2 milijuna kuna).

Govori, takozvane ‘Nobelove lekcije’, povremeno se i snimaju, a zadnji put dogodilo se to s dobitnicom Nobelove nagrade za književnost Alice Munro u 2013. godini, podsjetila je Danius.

Ta kanadska književnica u dobi od 82 godine nije mogla putovati u Švedsku zbog krhkoga zdravlja.

Nakon što je proglašen dobitnikom, Dylan tjednima nije odgovarao na pozive Švedske akademije i nije došao na svečano uručenje nagrade ispričavši se neodgodivim obavezama. Poslao je pismo zahvale koje je pročitala američka veleposlanica u Švedskoj.

“Nikada se nisam imao vremena zapitati jesu li moje pjesme književnost”, poručio je tada i dodao: “Zato zahvaljujem Švedskoj akademiji na tome što je uzela vremena da razmotri to pitanje i što je naposljetku tako divno odgovorila”.

Taj 75-godišnji američki glazbenik svoje  koncerte u Stockholmu treba održati 1. i 2. travnja te u Lundu 9. travnja. Koncerti su zakazani u sklopu europske turneje i u povodu objave njegova trostrukog albuma hitova Franka Sinatre.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr