O NASILJU I KORONAVIRUSU

BRUCE SPRINGSTEEN UPUTIO OŠTRU KRITIKU BIJELOJ KUĆI: ‘Ova pjesma traje osam minuta, toliko je umirao George Floyd’

Bruce je pročitao dijelove govora Martina Luthera Kinga napisanog u zatvoru u Alabami nakon prosvjeda 1963.

Američki glazbenik Bruce Springsteen je iskoristio priliku u radio emisiji Sirius XM, u kojoj je bio gostujući DJ, kako bi oštro kritizirao odgovor Bijele kuće na policijsko nasilje i pandemiju koronavirusa.

Sedamdesetogodišnja rock zvijezda poručila je da se SAD nalazi “u plamenu i kaosu” nakon, kako je rekao, “mlakog i bezosjećajnog odgovora” na umrle od Covida-19 i rasnu nepravdu, objavio je Variety.

Springsteen, čiji su poznati hitovi “Born To Run” i “Dancing In The Dark”, započeo je emisiju u srijedu sa svojom prosvjednom pjesmom “American Skin (41 Shots).”

Pjesmu je posvetio Georgeu Floydu

Pjesma govori o ubojstvu nenaoružanog crnca Amadou Dialloa, kojega su usmrtila četiri bijela policajca s 41 metkom.

Springsteen je u srijedu tu pjesmu posvetio Georgeu Floydu, nenaoružanom crncu koji je preminuo prošloga tjedna prilikom nasilnog policijskog privođenja, a čija je smrt bila okidač za prosvjede.

“Ova pjesma traje skoro osam minuta. Toliko je umirao George Floyd, dok je policajac držao koljeno na njegovu vratu”, kazao je Springsteen.

Prosvjedne pjesme i poruke

Springsteen je pustio i prosvjedne pjesme drugih autora, poput “Strange Fruit” Billiea Holidaya, “This Is America” Childish Gambina i “Burnin ‘and Lootin'” Boba Marleya.

Također je pročitao dijelove govora aktivista za prava Afroamerikanaca Martina Luthera Kinga, napisanog u zatvoru u Alabami nakon prosvjeda 1963.

“Iskonski grijeh ropstva ostaje neriješeno pitanje američkog društva”, kazao je Springsteen.

“Taj teret postaje teži sa svakom novom generacijom. Od ovog nasilnog, kaotičnog tjedna na američkim ulicama nema kraja na vidiku”, dodao je.

Povratak na Net.hr