ŠVEDSKI GLAZBENIK

BJORN ULVAEUS PODRŽAO PROSVJEDE PROTIV RASIZMA I POLICIJSKE BRUTALNOSTI: ‘Solidarnost bi nam trebala dati nadu…’

Bjorn je osudio one bez ‘mašte ili volje da se stave u položaj crnih muškaraca ili žena’ te dodao kako iskreno vjeruje da su takvi u manjini

“Svijet je pun idiota”, rekao je Bjorn Ulvaeus iz popularne švedske pop grupe ABBA-e, osuđujući kritičare pokreta “Black Lives Matter” te je izrazio potporu globalnim prosvjedima protiv rasizma i policijske brutalnosti. “Solidarnost koju danas viđamo na ulicama gradova širom svijeta trebala bi nam dati nadu”, rekao je glazbenik u videozapisu za Reuters.

Prosvjede usporedio s pokretom #MeToo

Smrt Afroamerikanca Georgea Floyda 25. svibnja potaknula je demonstracije širom svijeta zbog policijskog odnosa prema etničkim manjinama. Bijeli policajac ga je gušio klečeći na njegovu dušniku gotovo devet minuta, premda je on govorio da ne može disati.

Švedski glazbenik, koji zbog pandemije koronavirusa vrijeme provodi u samoizolaciji u rodnoj Švedskoj, osudio je one bez “mašte ili volje da se stave u položaj crnih muškaraca ili žena”, dodavši kako iskreno vjeruje da su takvi u manjini. Globalne prosvjede koji se održavaju pod nazivom “Black Lives Matter”, Ulvaeus je usporedio s pokretom #MeToo protiv spolnog uznemiravanja, kazavši kako je poruka što je šalju oba pokreta ista – “osobu pokraj sebe treba smatrati ravnopravnom”.

“Vidim da moji unuci odrastaju bez trunke otrova rasizma u sebi, a mislim da će tako i ostati”, rekao je.

Povratak na Net.hr