NAPASNIK I ZLOSTAVLJAČ

SVI DETALJI VELIKOG SEKS SKANDALA KOJI TRESE HOLLYWOOD: Kako je moćni filmaš čak 30 godina zlostavljao slavne glumice…

Svijet je potresla vijest da je slavni holivudski producent posljednjih 30 godina seksualno zlostavljao mlade zaposlenice. Čitavu priču otkrio je New York Times, a glavni izvor mu je bio memorandum bivše Weinsteinove zaposlenice, Lauren O’Connor, koji je poslala direktorima kompanije i počela odmotavati klupko tajni.

Prije 20 godina, slavni filmski producent Harvey Weinstein je pozvao tada mladu glumicu Ashley Judd u hotel na Beverly Hills na poslovni doručak – barem je Judd tako mislila. Umjesto toga, Weinstein ju je pozvao u svoju sobu gdje ju je dočekao u kućnom ogrtaču i ponudio joj masažu te je pitao želi li ga gledati dok se tušira.

“Kako da što prije pobjegnem odavde bez da uvijedim Harveyja Winsteina?”, zapitala se tada Judd.

Ashley JuddFoto: Dimitrios Kambouris/AFP

Ovo je Ashley ispričala ekipi New York Timesa koja je istražila njene i navode brojnih drugih žena koje su imale neugodna iskustva s filmskim mogulom te saznala da je punih 30 godina seksualno zlostavljao niz mladih glumica, asistentica i modela koje su željele pronaći svoje mjesto u Holywoodu.

Jedna od njegovih žrtava bila je i Emily Nestor, koja je radila za njega samo jedan dan prije nego ju je pozvao u isti hotel i ponudio joj da će joj pomoći u karijeri pristane li na seks s njim. To je bilo 2014. godine.

Memorandum s detaljima incidenata

Sljedeće godine, Weinsteinova je asistentica rekla da ju je producent tražio da ga golog izmasira, što ju je “veoma potreslo i rasplakalo”, napisala je njena kolegica Lauren O’Connor u memorandumu u kojem je opisala seksualno zlostavljanje svog šefa.

“U ovoj kompaniji je toksično okruženje za žene”, napisala je O’Connor u pismu koje je poslala direktorima u kompanji koju vodi Weinstein.

Harvey Weinstein (61)Foto: AFP

New York Times je napravio intervjue s nekoliko sadašnjih i bivših Weinsteinovih zaposlenika i ljudima iz filmske industrije, istražio sudske spise te e-mailove i korespondenciju unutar kompanija Miramax i Weinstein Company, koje je Winstein vodio. Otkriveno je da se tijekom 30 godina Weinstein izvansudski nagodio s najmanje osam žena koje su ga optužile za seksualno napastovanje i neželjeni tjelesni kontakt.

Među njima su mlada asistentica iz New Yorka s kojom se nagodio 1990. godine, glumica 1997., asistentica u Londonu 1998., talijanski model 2015. godine, a nedugo nakon nje se nagodio s O’Connor.

Weinstein se ispričao, ali odbacuje mnoge optužbe

U izjavi koju je dao za New York Times, Weinstein je rekao da “shvaća da je svojim ponašanjem prema kolegicama izazvao bol” te dodao da se “iskreno ispričava”.

“Iako se trudi popraviti svoje ponašanje, preda mnom je još dug put”, rekao je producent te dodao da radi s psihoterapeutima na svom ponašanju i da namjerava uzeti dopust kako bi radio na svom problemu.

Weinsteinova odvjetnica Lisa Bloom je rekla da producent “odbacuje mnoge optužbe jer su neistinite”.

Ranije ovog tjedna, Weinstein je rekao da su O’Connorine optužbe “pretjerane”.

Heidi Klum i WeinsteinFoto: AFP

On i njegov glasnogovornik nisu željeli komentirati nijednu nagodbu s žrtvama zlostavljanja niti otkriti tko im je platio. No, Weinstein je komentirao zabrinutost svojih zaposlenika o atmosferi na radnom mjestu rekavši: “Moj moto je održavati mir.”

Bloom više od godinu dana savjetuje Weinsteina vezano uz njegov odnos prema ženama s kojima radi.

“On je stari dinosaur koji uči nove načine. Objasnila sam mu da s obzirom na razliku u moći između njega koji je filmski mogul i svih ostalih, neke njegove riječi mogu biti protumačene kao neumjesne, čak i zastrašujuće”, rekla je Bloom.

Iako je O’Connor u svom memorandumu opisala samo period od dvije godine, on je došao do brojnih drugih žena koje su se zatim požalile na njegovo ponašanje. O’Connorini opisi poslovnih razgovora u hotelima koje je vodio s mladim glumicama slagali su se s opisima njegovih drugih bivših zaposlenica, pa su se sve složile da je njihova uloga bila olakšati mu da “iskoristi ranjive žene koje su se nadale da će im naći posao”.

Dok su se optužbe gomilale, on je propagirao prava žena

Optužbe su se gomilale tijekom godina, a čitavo je vrijeme Weinstein bio jedan od onih koji su definirali popularnu kulturu. Upravo on stoji iza mnogih uspješnih filmova kao što su Pulp Fiction, Shakespeare in Love, Gangs of New York, The English Patient, Good Will Hunting, Gospodar prstenova, Chicago, Sin City i mnogi drugi.

Istovremeno se u javnosti prikazivao kao jedan od najvećih liberala, zagovaratelj prava žena te humanitarac.

Kada je O’Connor 2015. pisala svoj memorandum, Weinsteinova je kompanija napravila veliku kampanju oko dokumentarnog filma The Hunting Ground koji se bavi silovanjima na studentskim kampusima.

Kao dugogodišnji demokrat, Weinstein je u svom domu organizirao prikupljanje donacija za predsjedničku kampanju Hillary Clinton. Ove je godine zaposlio Maliju, najstariju kćer bivšeg predsjednika Baracka Obame kao pripravnicu u svojoj kompaniji. Tijekom filmskog festivala Sundance, Weinstein se pridružio paradi koja je svojevrsna verzija ženskog marša.

“Izvana se čini kao da je od zlata: Oscari, uspjeh, utjecaj na kulturu. No, iza toga se krije najveći mogući nered”, rekao je Mark Gill, bivši predsjednik Miramaxa.

Kupovao je njihovu šutnju

Deseci Weinsteinovih zaposlenika, i bivših i sadašnjih, su priznali da su znali za njegovo neumjesno ponašanje, no tek se nekolicina rekla da se suočila s njim po tom pitanju.

Naime, Weinstein je forsirao da se o tome šuti – svi su zaposlenici morali potpisati ugovore u kojima pristaju da neće govoriti ništa o tvrtki ili njenim vođama, a što bi moglo naškoditi poslovnoj reputaciji njih ili tvrtke. Većina je žena koja se nagodila s Weinsteinom pristala na to da više ne govori o tome što se dogodilo.

Charles Harder, jedan od odvjetnika koji zastupaju Weinsteina, rekao je da su nagodbe uobičajen način na koji se rješavaju problemi bez da se stranke uvuku u dugačke i nepotrebne sudske procese te da one “ništa ne dokazuju”.

Weinstein je slavni producent.Foto: AFP

Osobe koje su upoznate s nagodbama kažu da je Weinstein svojim žrtvama plaćao između 80.000 i 150.000 dolara za šutnju, što su zapravo vrlo maleni iznosi.

Kada je O’Connor napisala svoj memorandum 2015. godine, direktori kompanije, uključujući Weinsteinova brata Boba (62), bili su upoznati s optužbama, no zaključili su da nema potrebe za istragom. Nakon što se Harvey nagodio s O’Connor, ona je povukla svoju žalbu i zahvalila mu na poslovnoj prilici koju joj je pružio.

“Stranke su brzo pronašle zajednički jezik”, rekla je odvjetnica Bloom.

O’Connor je putem svoje odvjetnice Nicole Page poručila da ne želi dati intervju za New York Times. No, u svom je memorandumu objasnila zašto ga je napisala.

30 godina, isti hoteli, isti uzorak – i nitko nije znao?

“Tek započinjem karijeru i bojim se govoriti o tome što znam. No, osjećam se užasno loše šuteći o tome”, napisala je.

Iz istog razloga je šutjela i Ashley Judd, koja je u intervjuu za New York Times rekla: “Žene su jako dugo međusobno razgovarale o Harveyju, krajnje je vrijeme da se o tome progovori javno”.

Nestor, koja je tada bila studentica prava, pristala je na Weinsteinov poziv u hotel jer nije željela propustiti poslovnu priliku. Weinstein joj se hvalio da je spavao s nizom poznatih glumica kojima je navodno pomogao s karijerom.

Harvey Weinstein i glumica Kerry WashingtonFoto: AFP

“Rekla je da je bio veoma uporan, iako mu je gotovo sat vremena govorila ne”, piše u jednom internom dokumentu. Naime, Nestor je ispričala što joj se dogodilo kolegama koji su zatim poslali pismo nekim od glavešina u tvrtki.

Nestor je odbila njegovu seksualnu ponudu, stoji u dokumentima.

“Bila je razočarana što nije pokazivao nikakav interes za njen životopis niti vještine”, otkrio je New York Times.

Nestor nije prijavila Weinsteinovo ponašanje, no priča je ubrzo došla do nadležnih zahvaljujući ostalim zaposlenicima.

Tu se čitava priča počela kotrljati i otkriveno je da je Weinstein 30 godina pozivao mlade djevojke na poslovne razgovore u hotele s namjerom da se seksa s njima.

Sjedišta su mu bila hotel Peninsula na Beverly Hillsu, hotel Savoy u Londonu, Hôtel du Cap-Eden-Roc u Cannesu i Stein Eriksen Lodge u blizini održavanja Sundancea.

‘Bile smo mlade, nismo znale što da radimo’

Laura Madden, bivša Weinsteinova zaposlenica koju je Weinstein nagovarao na masažu u hotelima u Dublinu i Londonu 1991. godine, rekla je da je zlostavljač imao moć učiniti da se osoba koja mu se protivi osjeća ludom.

“Snažan je manipulator. Neprestano se propitkujete je li problem u vama”, rekla je Madden za New York Times.

Većina žena koje su za NYT ispričale svoja iskustva se nikad nije srelo. Njihova dob se kreće između dvadesetih i četrdesetih godina i žive u različitim gradovima. Neke su rekle da nikad nisu prijavile to što im se dogodilo jer nisu imale svjedoka i smatrale su da će svi vjerovati Weinsteinu, a ne njima. Druge pak kažu da su se sramile. No, većina se povjerila kolegama.

Madden je svoju situaciju prepričala kolegici i prijateljici Karen Katz, uključujući situaciju u kojoj se zaključala u kupaonicu u Weinsteinovoj hotelskoj sobi i plakala.

“Tada smo bile tako mlade. Nismo shvaćale koliko je to pogrešno niti kaoko da Laura to riješi”, rekla je Katz, koja je danas redateljica dokumentarnih filmova.

“Bila sam uzrujana i ljuta kada sam čula što se dogodilo, ali tako su stvari tada stajale”, rekla je Sallie Hodges, još jedna bivša Weinsteinova zaposlenica.

Ipak, zaposlenice su se ujednile i pronašle način kako da se zaštite. Primjerice, nisu puštale kolegice same na sastanke s Weinsteinom.

“Ako je neka ženska direktorica bila pozvana sama na sastanak, povela bi kolegicu sa sobom”, rekao je Gill.

I dok su s jedne strane mnoge žene bile napastovane i imaju traume, neke zaposlenice kažu da nikada nisu imale problema s Weinsteinom, niti su čule ikakve glasine u tom smjeru. Štoviše, hvale ga i zahvaljuju mu što im je u mladim godinama pružio priliku.

‘To nije bila tajna u vrhu’

Žene koje su imale neugodna iskustva s Weinsteinom na intervjuima pitaju se kako je moguće da sve optužbe imaju isti uzorak (mlade žene, snažni muški producent, isti hoteli) i da se to događalo 30 godina bez da je procurilo u javnost.

“To nije bila nikakva tajna u unutarnjim krugovima”, rekla je Kathy DeClesis, asistentica Boba Weinsteina iz ranih devedesetih.

Ona sama je bila mentorica mladoj ženi koja je naprasno napustila kompaniju i koja je kasnije primila novčanu nagodbu.

No, govorenje istine je imalo visoku cijenu. Raditi s Weinsteinom je bila nevjerojatna povlastica. Neke njegove bivše asistentice su daleko dogurale u Hollywoodu. Kada je bio dobre volje, darovao im je poklone ili bonuse od nekoliko stotina dolara. Nitko to nije želio izgubiti.

S druge strane, Weinstein je teške naravi i lako plane. No, jednako se derao i na muške i na ženske zaposlenike kada nešto nije bilo napravljeno kako treba. Njegov loš odnos prema ženama stoga je često doživljavan kao njegov tipičan izljev bijesa.

Nagodba s poznatom glumicom

U jesen 1998. godine, tada 25-godišnja asistentica Zelda Perkins se suprotstavila Weinsteinu. Ona i nekoliko njenih kolegica su redovito doživljavale neugodne scene i komentare u njegovim hotelskim sobama i Perkins se brinula događa li se to još nekome. Rekla mu je da se mora prestati tako ponašati ili će ga tužiti i javno progovoriti o tome što se događa.

Odvjetnik Steve Hutensky je pozvan u London da isposluje nagodbu s Perkins i njenim zastupnikom. Perkins, koja je sada kazališna redateljica, New York Timesu je rekla da ne može govoriti ni o svom poslu u Miramaxu niti je li s kompanijom imala kakve nagodbe.

Nekoliko mjeseci nakon nagodbe s Perkins, Weinstein je trijumfirao na Oscarima. S filmovima Život je lijep i Zaljubljeni Shakespeare je osvojio deset kipića. Nekoliko godina kasnije je proglašen počasnim zapovjednikom Britanskog Kraljevstva, titulom bliskom viteškoj.

Godine 1997., Weinstein se nagodio s glumicom Rose McGowan, koja je tada imala 23 godine, zbog incidenta u njegovoj hotelskoj sobi tijekom Sundance filmskog festivala.

McGowan je dobila 100.000 dolara kako bi se “izbjegla parnica i kupio mir”, piše u dokumentu koji je došao u ruke New York Timesa. Nedugo prije toga se McGowan pojavila u filmu Vrisak, a zatim je trebala glumiti u televizijskoj seriji Čarobnice. Nije željela dati komentar za New York Times u vezi svoje nagodbe.

Samo nekoliko mjeseci prije nego je O’Connor napisala svoj memorandum, jedna mlada zaposlenica je dala otkaz nakon što se požalila da je bila prisiljena dogovoriti nešto po Weinsteinovu zahtjevu. Nije to željela komentirati za New York Times zbog ugovora koji je potpisala, rekla je.

No, ubrzo su pritužbe na Weinsteinovo ponašanje prisilile odbor da obrati pozornost.

Policijska prijava i medijski skandal

U ožujku 2015., Weinstein je pozvao Ambru Battilanu, mladu talijansku manekenku, u svoj ured u petak navečer kako bi s njom razgovarao o njenoj karijeri. Nakon nekoliko sati, ona je pozvala policiju i rekla da ju je Weinstein primio za grudi nakon što ju je upitao jesu li prave te joj gurnuo ruku po suknju, stoji u policijskom izvješću.

Te su optužbe ubrzo završile na naslovnicama tabloida, no Weinstein je platio Battilani i sve se stišalo.

Ipak, taj je incident zabrinuo neke direktore Weinsteinove kompanije. Kada su ga pitali što se dogodilo, Harvey je tvrdio da mu je djevojka smjestila.

Nakon toga je član odbora Lance Maerov rekao da je sastavljen kodeks ponašanja za tvrtku koji je detaljno opisivao što je seksualno uznemiravanje.

A zatim je O’Connor mailom poslala svoje pismo u kojem je detaljno opisala što je Weinstein radio zaposlenicama.

Maerov je inzistirao na tome da kompanija unajmi vanjskog odvjetnika koji će utvrditi jesu li njene optužbe točne.

No, Weinstein se ubrzo nagodio s O’Connor i više se nije imalo što istraživati.

“Budući da je ovaj problem riješen i nema potrebe za novim koracima, povlačim svoju pritužbu”, napisala je O’Connor u e-mailu upućenom šefu ljudskih resursa samo šest dana nakon što je poslala svoj memorandum. Napisala je i pismo Harveyju Weinsteinu u kojem mu je zahvalila na poslovnoj prilici.

Povratak na Net.hr