TV

IZVRSTAN RATNI FILM

TV PREPORUKA DANA: Sa sedam Oscara nagrađeni film o ratnim zarobljenicima koje su u Burmi, 1943. godine, zarobili Japanci (Most na rijeci Kwai)

HRT2, 13.20, TRILER, Izdana žena

Gwen Griffith (S. Lancaster) samohrana je majka, ima šestogodišnjeg sina Aleca, loše plaćen posao i gomilu neplaćenih računa. Prijeti joj ovrha i gubitak kuće. Uza sve, čini se da ima dar za loše ljubavne veze, zbog čega joj je majka neprekidno za vratom, i to s razlogom, misli ona, jer je Gwen jednom čak i završila u zatvoru pod lažnom optužbom da je u svađi fizički napala svog tadašnjeg dečka i oca svojega djeteta, kad je otkrila da je oženjen. Stvar je završila tragično, poslije svađe, Jake je sjeo za volan, doživio nesreću i poginuo. Kad nakon jedne ture trčanja sa svojom najboljom prijateljicom Sidney (N. Cigliuti) upozna šarmantnog Eda Bakera (D. Waters), gotovo od prvoga trenutka osjeća da je on onaj pravi, iako je njezina majka vrlo skeptična. A i mi počinjemo sumnjati jer vidimo ono što Gwen ne vidi: Ed je oženjen, a najbolja prijateljica Sidney radi neke neobične stvari. Istodobno, Edova žena Kelly posumnja da je muž vara i angažira privatnog detektiva Davida (B. Mitchell).

Izdana žena

HRT3, 20.00, DRAMA, Željezničari

Južni Yorkshire. Željezničari nemalo ostaju iznenađeni kada ih nadređeni obavijesti da njihovo poduzeće više neće biti javna ustanova već prelazi u privatne ruke, u korporaciju East Midland Infrastructure. Nemajući drugog izbora radnici prihvaćaju nova pravila rada i ugovore koji podrazumijevaju neizvjesnost radnog mjesta, rezanje troškova održavanja pa makar i pod cijenu sigurnosti prometa te zadovoljstvo krajnjih korisnika kao najveći prioritet. Stari uvjeti rada i napredovanja više ne vrijede, a među ostalim obavezni su prisustvovati projekciji filmova o obuci radnika, koji u stvari imaju malo veze sa stvarnim poslom već su puni krilatica i floskula.

Željezničari

HRT2, 20.00, DOKUMENTARNA SERIJA, Edvardijanska farma

Prosinac je. Zima je stigla, a ekipa se mora suočiti s izazovom preživljavanja jednog od najtežih mjeseci u godini. Zaradu će morati izvući iz životinja i napustiti farmu u potrazi za dodatnim poslom. Alex i Peter kreću stopama poljoprivrednika iz doline rijeke Tamar koji su tradicionalno iskorištavali blizinu sjeverne i južne obale Devona. Okoristit će se još jednom važnom djelatnošću karakterističnom za tu pokrajinu – morskim ribolovom. Ruth ide stopama žena iz edvardijanskog doba koje su sve češće radile kao sluškinje. Odlazi u Lanhydrock gdje se susreće s luksuzom, kao što su tekuća voda, električna rasvjeta pa čak i prototip usisivača.

Dokumentarac Edvardijanska farma

HRT2, 20.10, RATNI FILM, Most na rijeci Kwai

Skupina britanskih zarobljenika sa zapovjednikom Nicholsonom (A. Guinness) dobiva radni zadatak u logoru. Zapovjednik japanskog logora Saito (S. Hayakawa) ne pridržava se konvencije da su časnici oslobođeni rada u zarobljeništvu i Nicholsonov otpor strogo kažnjava. Ne uspjevši slomiti otpor, te součen s činjenicom da most neće biti sagrađen u zadanom roku, Saito prihvaća Nicholsonov prijedlog da on i njegovi vojnici sagrade most na rijeci Kwai. Pod Nicholsonovim zapovjedništvom i uz pomoć nekolicine časnika vojnici započinju graditi most na rijeci Kwai. Most bi trebao služiti Japancima za dopremu vojske i ratnog materijala i premda bi bilo logično da britanski zarobljenici sabotiraju izgradnju kako bi most bio loše kvalitete, Nicholson ima drugu viziju. Smatra da most mora biti savršeno izgrađen kako bi ostao primjerom vještine i znanja britanskih vojnika. S druge strane, američki zarobljenik Shears (W. Holden) koji je iz Saitova logora uspio pobjeći i dokopati se britanske vojne baze, dobiva zadatak predvoditi skupinu vojnika radi uništenja logora i rušenja netom sagrađenog mosta… Film je nagrađen sa sedam Oscara uključujući one za najbolji film, režiju, glavnog glumca (A. Guinness), kameru, montažu, scenarij i glazbu od koje je najpoznatija ostala melodija zviždanjem “Marš pukovnika Bogeya”.

Most na rijeci Kwai u režiji Davida Leana

DOMA TV, 20.40, AKCIJSKA SERIJA, Navy CIS LA

Kensi i Deeks odlaze na tajni zadatak kao članovi sekte kako bi spasili bivšeg zaposlenika Ministarstva obrane kojem je ispran mozak te je otkrio povjerljive informacije. U međuvremenu ostatak tima pokušava sekti onemogućiti prodavanje državnih tajni. Tim traži Jadu (Ella Thomas), ženu koju je Sam odveo u azil u SAD-u prije četiri godine, a sada je nestala. Također, Kensi odlazi na tajni zadatak s DEA-inom agenticom Talijom Del Campo (Mercedes Mason).

Navy CIS LA

HRT1, 20.55, DOKUMENTARNA SERIJA, Kako je obranjena Hrvatska

Pad Bogdanovaca bio je najava pada Vukovara u kojem su malobrojni branitelji herojski odolijevali daleko nadmoćnijem protivniku. Vukovar, grad na samoj granici Hrvatske i Srbije (Vojvodine), činio se Jugoslavenskoj narodnoj armiji pojačanom s paravojnim formacijama lakim plijenom koji je namjeravala pregaziti u samo nekoliko dana. No, junaštvo vukovarskih branitelja skršilo je moć JNA i onemogućilo je u daljnjem napredovanju kroz Slavoniju. Tri mjeseca obrane Vukovara priskrbilo je Hrvatskoj toliko potrebno vrijeme da organizira obranu, naoruža se i ustroji oružanu silu. Istoga dana kada je pao Vukovar na drugom kraju Hrvatske srpski su pobunjenici počinili još jedan težak zločin. Upavši u Škabrnju i Nadin, u zadarskom zaleđu, paravojne formacije koje su pratile JNA masakrirale su civilno stanovništvo.

Kako je obranjena Hrvatska

NOVA TV, 22.30, INFO MAGAZIN, Provjereno

U ovotjednoj emisiji ekipa ‘Provjerenog’ donosi detalje slučaja „zagrebačkog psiha“: kako je muškarac u stanu skrivao mrtvu majku pune četiri godine? Slučaj koji je sablaznio javnost nije iznimka. Mrtvaca u stanovima bilo je još. Ekstreman slučaj: 35 godina! Srušena je presuda Horvatinčiću. On neće u zatvor. Pronevjereno je 30 milijuna kuna, a ni Čobanković nije otišao u zatvor. On je gulio krumpire. Ali je zato 76-godišnja baka Minka morala u zatvor zbog duga od 100 kuna. ‘Provjereno’ istražuje – ima li pravde u hrvatskom pravosuđu? Odjel je to na kojem se vode najhrabrije bitke za život. Ćelave glavice, plač i prestravljeni roditelji njihova su svakodnevnica. Ekipa ‘Provjerenog’ provela je vrijeme s medicinskim sestrama onkologije i hematologije zagrebačke Klaićeve bolnice. Najbolja moguća čestitka povodom 400. emisije: nema nedodirljivih! Ivanka Dujmić na sudu je pobijedila gazdu Bosu. Urednica ‘Provjerenog’ Ivana Paradžiković tim je povodom otišla u Vinkovce kako bi razgovarala sa ženom koja je dokazala kako se hrabrost ipak isplati.

Novinar Mato Barišić

HRT2, 23.55, KRIMI SERIJA, Crna lista

Dok Liz drži predavanje o slučaju, serijski ubojica poznat pod imenom Lovac Na Jelene kraju privodi još jedno ritualno ubojstvo. Liz smatra da je Lovac Na Jelene opsjednut dominacijom nad svojim žrtvama, no student koji je utvrdio da je posljednjih šest ubojstava drukčije od prvih šest, daje naslutiti da su novija ubojstva djelo imitatora. Nakon što ga tajanstveni posjetitelj upozori da se nešto sprema, Red ponudi pomoć u potrazi za Lovcem Na Jelene ako mu Liz kaže što zna o Uporištu, a zaintrigira je tvrdnjom da je ubojica žena.

Crna lista

NOVA TV, 00.40, AKCIJSKI FILM, Torgue: Bijes na dva kotača

Motorist Cary Ford (Martin Henderson) vraća se u svoj rodni grad gdje će se ponovno susresti sa svojom djevojkom Shane (Monet Mazur) i riješiti nedovršene poslove. Kad je prije nekoliko mjeseci pobjegao iz grada, Ford je kod sebe držao nekoliko motora koji su pripadali Henryju (Matt Schulze), opasnom dileru i vođi motorističke bande Hellions. Sad Henry pritišće Forda da mu vrati motore koji sadrže nešto vrednije od goriva u spremnicima. Kada Ford odbije suradnju, Henry mu smješta ubojstvo Juniora, Treyeva (Ice Cube) mlađeg brata, opakog vođe motorističke bande Reapers.

Torgue: Bijes na dva kotača

Povratak na Net.hr