TV

VEČER DRAME

TV PREPORUKA DANA: Priča o sramežljivom i mrgodnom umirovljeniku Arthuru koji se pridružuje zboru (Posljednja ljubavna pjesma)

HRT2, 13.25, DRAMA, Riječ na R

Kad je doznala da ima rak, Lisa (S. Smith) je bila tek godinu i pol u braku. Imala je 28 godina. Nakon prvog šoka, Lisa je zatražila od svoje obitelji da budu uz nju na način na koji ona to treba, ne da strahuju i plaču nego da na njezinu bolest gledaju s optimizmom. “Jedino što u ovoj stvari mogu kontrolirati”, rekla, “jest način na koji se s tim nosim.”

Počela je pisati blog, dnevnik onoga što je doživljavala, od operacije, do rekonstrukcije dojke, kemoterapija, mučnine, opadanja kose, ali je o svemu pisala duhovito i na način koji je ohrabrivao sve koji su čitali. A na svoje čuđenje, ustanovila je da čitaju mnogi, jer su joj se čitatelji počeli javljati. Promjena koju je najteže podnijela bila je da će postati drugačija osoba, zločesta i mračna, a to nije željela dopustiti. Nastavljala je pisati, i dvije godine nakon dijagnoze objavila je knjigu C Word. Knjiga je postala priručnik za oboljele od raka. Jednom se dogodilo da je i Lisi psihijatrica preporučila njezinu vlastitu knjigu kao pomoć u svladavanju bolesti, što Lisi u tom trenutku čak nije bilo ni smiješno, ma koliko po naravi bila duhovita. Borba s teškom bolešću Lisu nije slomila nego je, naprotiv, pokrenula njezin briljantan dar za pisanje. Svoje muke opisala je inteligentno i nadasve duhovito, pa je ta potresna životna drama pretočena u lijep, nimalo turoban, nego duhovit, topao, pa i vedar film, koji budi optimizam i vjeru u vlastitu snagu da se nosimo i s najtežim nevoljama.

Riječ na RFoto: Stuart Wood

HRT2, 20.00, DRAMA, Posljednja ljubavna pjesma

Umirovljenik Arthur (T. Stamp) živi u Londonu i pati za svojom ženom koja je nedavno preminula a strastveno se bila posvetila pjevanju u nekonvencionalnom mjesnom zboru. U sjećanje na voljenu Marion i Arthur se pridruži zboru gdje se malo-pomalo uz voditeljicu zbora Elizabeth (G. Arterton) i glazbu počinje mijenjati.

1359-_song_for_marion_-_photo_nick_wall_lg
Posljednja ljubavna pjesma

HRT3, 20.00, HUMORNA DRAMA, Sretan do kraja

Ivan (E. Car) je umoran od života, kupio je parcelu za grob s prekrasnim pogledom na Alpe i odlazi u dom za starije, gdje želi u miru dočekati svoj kraj. Ipak, dogodi se baš obrnuto – na informatičkom tečaju otkrije strast za životom i konačno počinje živjeti… “Sretan do kraja” je gorko-slatki portret čovjeka koji se suočava sa samoćom u starosti. To je film o životu i tome kako nikada nije prekasno početi živjeti. Iznad svega, govori o čovjeku koji ponovno otkriva radost življenja i strast prema životu kroz društvo i bliskost s drugima. “Sretan do kraja” je nadahnjujuća životna priča o starenju bez odustajanja.

Sretan do kraja Matevža Luzara

HRT1, 20.10, DRAMA, Imena višnje

Stariji bračni par pokušava se ponovno uklopiti u svakodnevnicu na svom imanju na osami ratom razorenog sela, a čiju je skromnu obnovu kuće i popravak krova financirao njihov sin. Starica i starac uz fotografije iz svoje mladosti, rad u voćnjaku i u kući prepušteni su jedno drugome i odlučni nastaviti život tamo gdje ga je rat prekinuo. Njihovu surovu svakodnevicu pratimo kroz sva četiri godišnja doba. Iz dana u dan starica se ponaša sve odsutnije i izgubljenije. Starac tijekom njihove komunikacije postaje sve grublji, no kada shvati što joj se događa, potpuno mijenja svoj odnos prema njoj.

Imena višnje u režiji Branka Schmidta

DOMA TV, 21.30, AKCIJSKA SERIJA, Castle

Kad pronađu mrtva sina jednog ruskog diplomata, Beckett i Castle nađu se u opasnoj igri međunarodnoga zločina i kazne, a Castle mora zabavljati društvenog ruskog člana osiguranja koji se pokaže umješanijim nego što je itko planirao.

SEAMUS DEVER, STANA KATIC, NATHAN FILLION
CastleFoto: Richard Cartwright

HRT2, 21.40, FANTASTIČNA SERIJA, Igra prijestolja

Tyrion dobiva nevjerojatnog saveznika. Daario (Michiel Huisman) preklinje Dany da mu dopusti da čini ono u čemu je najbolji. Na Jonova upozorenja o slabostima Zida nitko se ne obazire. Brienne (Gwendoline Christie) slijedi novi trag u potrazi za Sansom.

Igra prijestolja

FOX CRIME, 22.00, KRIMI SERIJA, Nijanse plave

Harlee (Jennifer Lopez) i Tess (Drea de Matteo) zajedno surađuju na slučaju, te nakon što uspiju uhvatiti kriminalce ostaju i više nego iznenađene nakon pretrage njihovog auta – U prtljažniku automobila pronalaze heroin u vrijednosti od pola milijuna dolara. Iako su mislile kako neće imati uspjeha u istrazi, uspijevaju natjerati jednog od kriminalaca da progovori. On otkrije kako je njihov vođa bande Raul Mendez (Otto Sanchez) – jako dobar Mattov prijatelj. Matt je zbog toga i više nego iznenađen, te počinje sumnjati u Tess koja bi mogla odati njegovu vezu sa Raulom. Razmišljajući koji je najbolji izlaz iz ove situacije, njih troje dogovaraju sastanak sa Mendezom kako bi mu vratili dio heroina i tako očuvali dobre odnose; no ispada kako je Matt ipak imao drugi plan – ne želi mu vratiti dio heroina jer želi pokazati kako on i dalje vodi glavnu riječ, te da se ničega i nikoga ne boji.

Shades of Blue - Season 1
Nijanse plave (Harlee)Foto: NBC

HRT1, 22.10, DOKUMENTARNI FILM, Hodočasnik u Rim

Jedan od naših najboljih poznavatelja Rima, prof. Ivan Golub, otkrit će nam znamenitosti Vječnoga Grada. Iz posebnog kuta upoznat ćemo rimske znamenitosti: od bazilika sv. Petra, sv. Marije Velike i sv. Petra u okovima do rimskih trgova i parkova. Prof. Golub istodobno će nam otkriti i tragove mnogih Hrvata koji su živjeli i djelovali u Rimu: Julija Klovića, Franje Petrića, Jurja Križanića, Bartola Kašića, Ruđera Boškovića i mnogih drugih.

prof. Ivan Golub

NOVA TV, 22.30, HUMORISTIČNA SERIJA, Lud, zbunjen, normalan

Izet vjeruje da je Lada klasičan primjer njegove teorije koferuše: „kratak je put od dentalne higijene, preko intimnog pamuka, do mirnog sna“. Još, kada u Damirovoj sobi nađe kutijicu s prstenom, postaje potpuno siguran da će Damir oženiti Ladu. Međutim, u želji da ih rastavi, angažira i Đido Movu kako bi našao kompromitirajuće stvari iz Ladinog života. Međutim, kako ih nema, oni ih odlučuju izmisliti. Fufe traži honorarni posao. Uz malu Marijinu pomoć (i naravno dobru Marijinu računicu), postaje turistički vodič.

Lud, zbunjen, normalan (Faruk)

NOVA TV, 00.30, ROMANTIČNA KOMEDIJA, Reci da

Kad mu stranac u autobusu kaže da ljudima počne odgovarati potvrdno i govoriti ‘Da’, radijski producent Danny Wallace (Jim Carrey) situaciju shvati preozbiljno. Pristane na izazov da će u narednih godinu dana na sve upite odgovarati pozitivnim odgovorom. Potvrdno odgovori djeliteljima letaka, kreditnim bankama, nagradnim igrama, internet ponudama. Čak prisustvuje i sastanku grupe ljudi koja vjeruje da su izvanzemaljci sagradili piramide u Egiptu. Wallace pristane na svaki izlazak i pozivnicu, a potvrdni odgovori mu pomognu i u poslovnom životu. Možda je ova priča čudnija od fikcije, ali svaki šaljivi trenutak je istinit!… Scenarij filma je rađen prema autobiografiji britanskog pisca Dannyja Wallacea, novinara koji je godinu dana na sve upite odgovarao s ‘Da’.

Reci da (Jim Carrey i Zooey Deschanel)

Povratak na Net.hr