TV

DAN SJEĆANJA

TV PREPORUKA DANA: Kroz emisije i TV priloge prisjetit ćemo se žrtve Vukovara 1991. godine

HRT1, 13.00, PRIJENOS, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – misa

Dvadesetpetu godinu zaredom želimo odati počast i očuvati spomen na sve one koji su život izgubili u Vukovaru za slobodnu Hrvatsku. Obilježavanje se već nekoliko godina zaredom odvija pod geslom: “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta.” Svih poginulih i nestalih branitelja i civila Vukovara sjetit ćemo se pred Gospodinom na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje će misu za sve njih ove godine služiti kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup u zajedništvu s više naših biskupa i svećenika iz svih naših nadbiskupija i biskupija.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – misa

HRT2, 13.25, KRIMI DRAMA, Glas iz prošlosti

Carola Weber (A. Kling) bila je pijanistica pred kojom je bila blistava karijera. No, osamdesetih godina pokušala je izbjeći iz Istočne Njemačke, uhapšena je i osuđena na zatvor. U zloglasnom ženskom zatvoru provela je više od tri godine. Njezin je život bio zauvijek promijenjen, jer je u zatvoru izgubila dva prsta na ruci. Umjesto pijanističke karijere, posvetila se podučavanju klavira i radi kao dirigentica školskog zbora. S mužem Jochenom (T. Oertel) planira posvojiti dijete. Jochen je ravnatelj bolnice i na posao prima uglednog neurokirurga, prof. Limberga (U. Noethen). Kad Carola upozna Limberga, počinju joj se u sjećanje vraćati slike strahota koje je doživljavala u zatvoru i ubrzo shvati kako je prof. Limberg liječnik koji ju je u zatvoru drogirao i ispitivao. Već sljedeći dan suočava Limberga sa svojim sumnjama, no on sve opovrgava. Carola počinje istraživati i pokušava doprijeti do povjerljivih dokumenata kako bi dokazala da je Limberg bio član Stasija. Limberg se protiv njezinih optužaba bori diskreditirajući je kao mentalno neuravnoteženu, no kako se dokazi gomilaju, poduzet će i mnogo opasnije mjere da sačuva karijeru i brak.

Glas iz prošlosti

NOVA TV, 18.10, DOKUMENTARNI FILM, Usidreni

Djeca od 4. razreda osnovne, do 3. razreda srednje škole pišu radove na temu “Vukovar”. Dijelovi njihovih eseja provlače se kroz cijeli film i poveznica su priča aktera dokumentarnog filma koji pričaju svoju priču o životu u Vukovaru. Djeca pišu i čitaju o prijateljima iz razreda koji su odselili u Njemačku, o majci koja radi u Austriji i dolazi jednom na godinu, o ljudima koje viđaju uz kontejnere, o Dunavu, o igralištima, lijepim zgradama. Neka djeca su zbunjena zidovima, pitaju se zašto ih u školama dijele, kada se poslijepodne svi zajedno igraju. Oni pišu kako cijelo djetinjstvo slušaju o ratu i kako se nekad živjelo dobro, a nikako ne razumiju zašto ljudi stalno pričaju o prošlosti, a ne o budućnosti. Ono o čemu djeca pišu, svjedoči pet osoba, koje se razlikuju generacijski, ali i pogledima na život u Vukovaru. Oni se međusobno ne poznaju, a spaja ih gradski simbol Vukovara – veliko sidro na šetalištu uz Dunav gjde odlaze razmišljati u miru. Simbolika sidra je jaka. Oni su usidreni u Vukovaru, svatko sa svojim traumama, strahovima, željama, nadama, srećom i veseljem. Antonio, Ružica, Anita, Jelena i Marija pričaju nam svoju priču.

Dokumentarac Usidreni

RTL TV, 20.00, AKCIJSKI FILM, Need for Speed

Tobey Marshall (Aaron Paul) bivši je vozač utrka koji sada posjeduje vlastitu garažu u New Yorku u kojoj zajedno s prijateljima dorađuje, nabrijava i ušminkava brze automobile. No garaža ne zarađuje dovoljno pa Tobey noću sudjeluje u ilegalnim uličnim utrkama. Jednog dana njegov bivši rival Dino Brewster (Dominic Cooper) od njega zatraži da dovrši stari Ford Shelby Mustang te mu ponudi 25 posto zarade od tog posla, a ona bi trebala iznositi oko 2 milijuna dolara. Toby i Dino nađu se s Julijom (Imogen Poots), koja tvrdi da će njezin klijent kupiti auto ako se pokaže da može voziti iznad 230 mph. Nakon što Tobey dokaže da auto posjeduje i veću brzinu, Dino se sukobi s njim jer je vozio Mustang, iako mu je ovaj to zabranio te izazove Tobeya i Petea (Harrison Gilbertson) na utrku nakon koje će pobjednik zadržati sav iznos (2,7 milijuna dolara) prodanog vozila. Za vrijeme utrke Dino, shvativši da će izgubiti, izgura Peta s ceste te ovaj pogine u gorećem autu, Dino pobjegne, a za smrt je okrivljen Tobey.

Need for Speed

HRT1, 20.10, DOKUMENTARNI FILM, Sve je bio dobar san

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac proučava događaje iz vremena početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona traga za posmrtnim ostacima svojeg sina, ali i podacima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku pa do odlaska u ratni pakao Vukovara. Film je nagrađen nagradom Grand Prix, Nagradom za najbolju režiju i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu Trsat u Hrvatskoj, a na međunarodnim festivalima bio je nominiran za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Author’s Documentary u Francuskoj te je nagrađen nagradom za najbolji dokumentarac na festivalu Beyond the Borders u Grčkoj. Jedan od najvećih i najuglednijih filmskih festivala za dokumentarne filmove IDFA u Amsterdamu uvrstio je ovaj dokumentarac u prestižni program najboljih europskih dokumentarističkih ostvarenja pod nazivom Docs for Sale.

Sve je bio dobar san redatelja Branka Ištvančića

RTL TV, 22.45, TRILER, Majstori iluzije

Četiri talentirana mađioničara: iluzionist J. Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), mentalist Merrit McKinney (Woody Harrelson), koji pokušava ponovo stati na noge nakon što je njegov brat i menadžer zbrisao s njegovim parama, stručnjakinja za bijeg i Dannyjeva pomoćnica/ljubavnica Henley Reeves (Isla Fisher) te stručnjak za obijanje brava Jack Wider (Dave Franco) dobiju poziv za okupljanje nepoznatog „dobročinitelja“. Četiri godine kasnije ekipa nastupa pod imenom „Četiri jahača“. Jedne večeri, kao veliko finale, oni odluče uistinu opljačkati banku u kojoj slučajno odabrana osoba u gledalištu – Etienne Forcier drži svoj novac.

Majstori iluzije (Isla Fisher, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson i Dave Franco)

NOVA TV, 23.30, AKCIJSKI TRILER, Smrtonosno oružje 2

Roger Murtaugh (Danny Glover) dosad je već trebao naučiti. Prošle su tri godine otkad je počeo raditi s Martinom Riggsom (Mel Gibson) i uzorak ponašanja sasvim je jasan. Murtaugh se uvijek trudi igrati po pravilima, dok Riggs više voli igrati… spontano. Isto je s njihovim posljednjim slučajem. Nakon što su primili dojavu o velikoj narkoskupini, Murtaugh to želi prijaviti u stanicu, dok je Riggs već krenuo za njima… Film je bio treći na ljestvici najuspješnijih filmova 1989. godine.

Smrtonosno oružje 2

HRT1, 23.30, KRIMI SERIJA, Prljavi posao

Jo je suspendirana, zbog čega odluči odustati od istrage i posvetiti se obitelji. No otkrivanjem trupla ona se opet nađe u opasnosti. Jo je sad uvjerena da je krivac netko iz postaje, zbog čega je neizbježan njezin sukob s Miekelom, koji završi neočekivano. Jo i Jack sve se više zbližavaju u potrazi za tajanstvenim Tomom Piperom. No ono što joj Piper kaže samo otvara nova pitanja, a Jo više ne može vjerovati čak ni najbližim prijateljima iz postaje. U trenutku kad misli da se mora suočiti sa strašnim otkrićem Ryanovog ubojice Jo naiđe na nove dokaze koji je vode prema zaključku kakav nije mogla ni zamisliti. Ne samo da je ubojica njezinog muža još na slobodi, nego je sad i ona u životnoj opasnosti.

Posljednji nastavak serije Prljavi posao

HRT1, 23.40,KRIMI SERIJA, Fargo

Lester doživljava neočekivan susret, Malvo mijenja smjer, a nova istraga Molly povede poznatim putom.

Fargo

 

HRT1, 00.35, AKCIJSKI FILM, Moj otac je junak

Policajac na tajnom zadatku, koji ima sina i bolesnu ženu, mora se ubaciti u beskrupuloznu bandu. No stvari krenu posve novim tijekom kad kolega policajac otkrije njegov identitet. Ubrzo se mora boriti za svoj život i živote svoje žene i sina.

Moj otac je junak

Povratak na Net.hr