TV

VEČER DRAME I AKCIJE

TV PREPORUKA DANA: Drama Bounty utemeljena je na istinitoj priči o nizu događaja koji su doveli do pobune na engleskom brodu

HRT2, 12.25, DOKUMENTARNA SERIJA, Schuhbeckova škola bavarske kuhinje

Naučite kuhati na njemački način od jednog od najboljih! Alfons Schuhbeck, vrhunski njemački TV kuhar i svetac zaštitnik bavarske kuhinje, podijelit će s nama tajne hrskavih korica i sočnih tijesta. Pratit ćemo svaki njegov potez na satu kuhanja i naučiti kako na brzinu pripremiti pošten, kvalitetan obrok, čak i kao početnici.

Schuhbeckova škola bavarske kuhinje

HRT2, 13.35, TRILER, Oteti snovi

Laura Paddington (B. Langton), odvjetnica, prezaposlena je majka trogodišnje djevojčice Zoe. Ipak odvaja vrijeme da dijete odvede u park. No telefonski poziv samo na trenutak odvrati joj pozornost od djeteta i ono nestane. Policijska potraga ne daje rezultate. Laurin život toga se trenutka zaustavio. Dugo joj treba da se vrati poslu, ali niti svoj privatni život nikad nije obnovila. S mužem Richardom (M. Dopud) više nije u vezi, iako formalno nisu rastavljeni. Opsesivno traži svoje dijete i nekoliko puta u proteklih četrnaest godina učinilo joj se da ju je našla. Čak je dala izraditi i kompjutorsku projekciju Zoe kako bi mogla izgledati kao sedamnaestogodišnjakinja. Na grupnoj terapiji na koju ide zajedno s drugim ljudima kojima su djeca nestala upoznaje šarmantnoga Jacoba (P. Benson), kojemu je, kako kaže, prije više godina oteta mlađa sestra. Jacob se zaljubljuje u Lauru i prosi je, no za nju je to prenaglo, mora se najprije osloboditi svoje prošlosti. Prvi korak je da sve Zoine stvari, koje su stajale netaknute, odnese u prihvatilište za napuštenu djecu. Ondje upoznaje djevojku Rebeccu (S. Bennett) , za koju osjeti da bi mogla biti Zoe. No, Richard nema isti osjećaj, unatoč tome što DNK analiza potvrđuje srodnost.

Oteti snovi

HRT3, 20.00, RATNA DRAMA, Zemlja i sloboda

Mladi liverpoolski radnik David (I. Hart), komunističkih shvaćanja, razočaran je ponašanjem europskih država prema Španjolskoj u kojoj vladaju Francovi fašisti. Stoga on 1936. napušta svoj posao i djevojku te odlazi boriti se u Španjolsku. Ondje se pridružuje internacionalnoj borbenoj postrojbi POUM-a koju čine dobrovoljci iz različitih država. Njima ne nedostaje idealizma i vjere u borbu protiv fašizma, ali obuke gotovo da i nije bilo, a i naoružanje je zastarjelo. Kada se David pridruži svojim suborcima u rovovima na jednoj strani slikovite doline, nema nikakvih naznaka ratnih zbivanja osim sporadične pucnjave. Međutim, takvo stanje iznenada prestaje kada je njihovoj postrojbi naređeno da oslobodi obližnje selo od fašista. Sa stradavanjem suboraca i civila tijekom borbe, okrutna realnost rata za Davida postaje i previše očita.

Zemlja i sloboda u režiji Kennetha Loacha

HRT2, 20.00, DOKUMENTARNA SERIJA, Edvardijanska farma

Studeni je. Da bi uspjeli kao edvardijanski farmeri, ekipa se mora uhvatiti u koštac s tehnologijom tog doba i s pomoću edvardijanske znanosti pokrenuti uzbudljiv nov projekt na farmi. Alex i Peter žele uzgajati zob ključnu za životinje i krumpir kao pouzdan izvor prihoda. No prvo im valja preorati njivu. Većina se tada oslanjala na konjsku snagu, no na obzoru se pojavila nova tehnologija. Trgovački putnik uz puno pompe donosi najmoderniji stroj iz edvardijanskog doba – prvi traktor na svijetu. Nakon silnog rada Ruth razveseli ekipu džinom od trnine i edvardijanskom inovacijom na polju glazbe – gramofonom.

Dokumentarac Edvardijanska farma

HRT2, 21.05, POVIJESNA DRAMA, Bounty

Kapetan Greetham (E. Fox) i admiral Hood (L. Olivier) ispituju kapetana Williama Bligha (A. Hopkins) na suđenju u kojem on pokušava objasniti koji su događaji doveli do gubitka komande na brodu “Bounty”. Kapetan Bligh okupio je posadu i krenuo na putovanje brodom prema Tahitiju kako bi donio mladice hljebovca. Na brodu je i njegov prijatelj, mlad i ambiciozan Christian Fletcher (M. Gibson). Kako bi dobio na vremenu, Bligh odluči oploviti oko Rta Horna, rutom koja je nesigurna i nepoznata. Posada jedva preživljava taj pothvat, što samo povećava napetost i nezadovoljstvo zbog Blighovog izuzetno okrutnog nametanja discipline. Kad napokon stignu na otok, rajska atmosfera briše sjećanje na sve sukobe i probleme. Fletcher se zaljubi i upušta u strastvenu ljubavnu vezu s tahićanskom princezom, što još više uništava disciplinu i razara prijateljstvo između njega i kapetana Bligha. Vrijeme je povratka i posada nerado napušta otok, a sukobi se na brodu nastavljaju. Kad kapetan zapovijedi povratak istim opasnim putem, Fletcher donosi sudbonosnu odluku i preuzima brod. Kapetana i dio posade ostavlja u čamcu, a s ostatkom se vraća prema Tahitiju… Vrlo dobra povijesna drama rađena prema knjizi Richarda Hougha, utemeljenoj na istinitoj priči o nizu događaja koji su doveli do pobune na engleskom brodu “Bounty”. Iako već postoji nekoliko ekranizacija, ova verzija daje bolji uvid u likove i uspješno izbjegava karakterizaciju dobar – loš. Vizualno je film fantastičan, ima mnoštvo idiličnih prizora na otoku te izvrsne glumce. Vangelisova glazba daje izuzetan pečat filmu.

Bounty s Melom Gibsonom

HRT1, 21.05, DOKUMENTARNA SERIJA, Kako je obranjena Hrvatska

Prelet pilota JNA Rudolfa Perešina iz Bihaća u Klagenfurt 1991. simbolički označava početak nastajanja HRZ-a. No, hrvatski zrakoplovci već su gotovo godinu dana u zraku okupljeni oko sportskih klubova i organizacija privredne avijacije, a najveći broj školovanih časnika u ZNG prelazi upravo iz nekadašnjeg ratnog zrakoplovstva. Zbog žestokih borbi potkraj listopada hrvatska vojska i policija gotovo su ostale bez streljiva. Jedini način da se naoružaju bilo je osvajanje velikih vojnih skladišta pokraj Delnica. U isto vrijeme u krvavi proboj iz okružene kasarne na Logorištu pokraj Karlovca krenula je kolona JNA oklopništva. Tijekom tri dana na području između Korane i Mrežnice vodila se krvava bitka koja je u povijest upisana kao “Slučaj Logorište”. U Dalmaciji su brodovi Jugoslavenske ratne mornarica okrenuli topovske cijevi prema Splitu. Na njihovo veliko iznenađenje, hrvatske topničke bitnice na obali i otocima bile su spremne i zauvijek ih istjerale iz splitskog, bračkog i korčulanskog kanala.

Dokumentarac Kako je obranjena Hrvatska

RTL TV, 21.10, KOMEDIJA, Žikina dinastija 3

Nakon prometne nesreće, Žika (Dragomir Bojanić Gidra) i Milan (Marko Todorović) završe u pretrpanoj bolnici koja se nalazi u potpunom kaosu. Kako bi riješio rasulo, u bolnicu stiže privremeni upravitelj, dr. Nedeljković. Žika i Milan žele izbjeći odgovornost za prekršaj koji su počinili na cesti pa se odluče praviti neuračunljivi. Njima se pridružuju ludi dirigent i seljak Vlajko, kojeg je snaha pokušala otrovati. No, kao da Žika i Milan i njihovo društvo ne prave dovoljno neprilika u bolnici, dozna se da privremeni upravitelj uopće nije pravi doktor!

Žikina dinastija 3

NOVA TV, 22.30, INFO MAGAZIN, Provjereno

Provjereno ekskluzivno donosi reportažu o ravnateljici i računovotkinji gradske ustanove koje su trošile novac u privatne svrhe – plaćale su si kredite, špeceraj i kućne telefone. Unatoč kontroli – nitko nije snosio posljedice! Ili mu se podsmjehuju ili ga veličaju. Luđak ili genijalac? Tko je Ivan Pernar, zvijezda devet saziva hrvatskog Sabora? Provjereno donosi – radi li se o dokonom hohštapleru ili borcu za obespravljene? Zbog duga od dvije kune građanima će ovršiti gotovo 700 kuna. Taj je zakon bio jedan od jamstava HDZ-u. I? Jesu li i Mostovci iznevjerili 300 000 blokiranih građana? Maloljetni glumac ekipe Provjerenog dokazao je što se svakodnevno događa, a nikako ne smije – 83 posto srednjoškolaca se kladi. Glumac Provjerenog ušao je u 20 kladionica, a gledatelji u ovotjednoj emisiji imaju priliku pogledati kako je prošao!

Novinar Ivan Čorkalo

NOVA TV, 00.40, AKCIJSKI FILM, Duboko modro more

Grupa istraživača i znanstvenika na udaljenoj platformi na pragu je otkrića lijeka koji bi mogao izliječiti Alzheimerovu bolest. No vođe projekta – Susan McAlester (Saffron Burrows) i Jim Whitlock (Stellan Skarsg?rd) prekršili su Harvardsko pravilo te su nezakonitim tehnikama genske manipulacije povećali mozgove promatranih morskih pasa, kako bi što prije došli do spektakularnih rezultata. Tijekom velike morske oluje morski psi pobjegnu iz svojih kaveza, a čini se kako su to postigli upravo inteligentnijim udruživanjem u skupinu. Kako bi sačuvali žive glave, znanstvenici, predvođeni lovcem Carterom Blakeom (Thomas Jane) i kuharom Preacherom (LL Cool J), moraju što prije stići do površine.

Duboko modro more

Povratak na Net.hr