TV

STRUČNO MIŠLJENJE

TKO SE U BB KUĆI BOJI SEKSA, A TKO KASTRACIJE? Psihijatar otkrio zašto se stanari boje kokoši i zmija

Big Brother je ovoga tjedna odlučio ‘okrenuti ploču’ i stanarima prirediti tjedan iz pakla, te ih suočiti s njihovim najvećim strahovima. Svatko od BB stanara ima neku fobiju ili nešto što im je posebno gadljivo, a psihijatar Vladimir Gruden otkrio je što to o njima govori.

U posljednjoj emisiji Big Brother magazina gostovao je psihijatar Vladimir Gruden koji je voditelju Dorijanu Klariću obrazložio otkud potječu najveće ljudske fobije s kojima su se u ovotjednom zadatku morali susreti i stanari BB kuće.

Zmije, štakori, crvi, kokoši… samo su neke od životinja kojih se ljudi panično boje, bez nekog posebnog razloga odnosno bez nekog događaja koji bi uzazvao takav strah.

Marinina dramatična reakcija kada je vidjela kokoši u svojoj blizini po društvenim mrežama je bila najkomentiranija jer su se mnogi pitali otkud joj takav strah od domaće životinje. Liječnik Gruden ima obrazloženje.

“To je strah od kastracije. Kokoš ti može otkinuti komad tkiva, ali može otkinuti i spolovilo. Sad će se pobuniti udruge za jednakost spolova, ali prema psihoanalizi žena je čovjek bez spolnog organa i ona je kastrirana već samim time što postoji”, kazao je Gruden naglasivši, nakon simpatične reakcije voditelja da će ga zvati svi živi, da je to Freudov zaključak, a ne njegov.

Strah od zmija je pak protumačio kao strah od seksualnog odnosa jer zmija podsjeća na muško spolovilo.

“No, strah od zmija nije samo strah od seksa, nego i od nečega opasnog i tajnoga jer na kraju krajeva znamo da smo raj izgubili jer je Eva podlegla zmiji”, pojasnio je liječnik.

Koliko nas fobije zapravo obilježavaju i utječu na naš život, jasno je svakome tko se nečega boji.

“Fobija je projekcija vlastitih problema na simbol”, objasnio je dr. Gruden.

Povratak na Net.hr