Hot

PLAY PREMIUM

SJAJNA NOIR SERIJA: Prilikom gledanja ‘Močvare’ zaboravite na opciju mute. Evo i zašto

Glazbena podloga serije ‘Močvara’ izazvala je burne reakcije i komentare na društvenim mrežama

Kriminalistička serija „Močvara“ očarala je poklonike noir žanra, ne samo radnjom i izvrsnom izvedbom glumačke postave. Ekipa koja stoji iza ove izvrsne serije dobila je brojne pohvale na račun glazbe, koja nepogrešivo ističe mračnu atmosferu i psihološke turbulencije kroz koje prolaze glavni likovi te općenito  pojačava opći dojam koji serija ostavlja na gledatelje. Za odličnu glazbu u prvom redu su zaslužni skladatelj Vojislav Aralica i pjevačica Jelena Petošević, ali i scenaristica serije Milena Marković, autorica teksta za pjesmu „Dole u mraku“, koju slušamo tijekom odjavne špice serije.

RASPOLOŽENI STE ZA DOBAR KRIMIĆ? ‘Močvara’ je upravo ono što tražite

Beogradski glazbenik i skladatelj Vojislav Aralica bavi se glazbom od svoje 16. godine, a suradnja na seriji „Močvara“ nije mu prvi izlet u filmske glazbene vode. Aralica je potpisao glazbenu produkciju nagrađivanog hit-filma „Crna mačka, beli mačor“ redatelja Emira Kusturice, a radio je zvuk za televizijski film „Frau Ajnstajn“, biografski film o Milevi Marić Einstein, supruzi legendarnog znanstvenika Alberta Einsteina. Nadalje, Aralica je ranije radio na albumu glazbenice Jelene Petošević pa je njezin angažman u seriji došao kao logični nastavak njihove kvalitetne suradnje.

U sedam mjeseci otkako je „Dole u mraku“ objavljena na YouTube platformi, pjesma je prikupila više od pola milijuna pregleda, što je zaista respektabilna brojka koja sama za sebe govori o kvaliteti tog glazbenog uratka. Izrazito dojmljiva je i izvedba poznate narodne dječje pjesmice „Kiša pada, trava raste“. Glazba korištena kao podloga i dječji zbor koji izvodi pjesmu stvaraju bizarni i jezoviti sklad od kojeg gledatelja, koji sluša, prolaze trnci. Ali usprkos tome, dobivate neobičan poriv da je čujete ponovno i ponovno. U intervjuu je Milena Marković objasnila kako je glavna ideja kod izbora glazbe bila da „muzika kroz pojedine likove pokaže vrijeme koje je prošlo i više se nikada neće vratiti“.

Istovremeno nježan kao uspavanka i uznemirujući kao pojedine scene iz serije, soundtrack „Močvare“ prepoznat je kao pun pogodak, majstorski uklopljen u priču o policijskom inspektoru Nikoli Krsmanoviću (Goran Bogdan) i mučnoj potrazi za serijskim ubojicom koji hara Novim Beogradom. Kako se radnja razvija, pokazat će se da ovo nije još jedan u nizu slučajeva za već ionako preopterećenog i izmučenog inspektora Krsmanovića jer će ga istraga ovih neshvatljivo brutalnih, pomno i metodički počinjenih zločina natjerati na suočavanje s vlastitim demonima iz prošlosti od kojih bježi cijeloga života.

Glazba u seriji igra važnu ulogu jer savršeno dočarava, ne samo užase s mjesta zločina, nego i unutarnji nemir glavnog lika i tjeskobu koje Bogdan odličnom glumačkom izvedbom u kombinaciji s izvrsno odabranom glazbom uvjerljivo prenosi na gledatelja. Osim što revno prati radnju i stanja glavnih likova, glazba u seriji „Močvara“ na vrlo zanimljiv način doprinosi sumornom ozračju sivih betonskih zdanja stambenih blokova i urbane arhitekture Novog Beograda, izvrsnu kulisu mračne atmosfere i radnje ove izvanredne serije, koju se svakako isplati pogledati. I to pojačanog tona.

Intrigantnu kriminalističku seriju „Močvara“, kao i mnoge druge popularne filmske i televizijske naslove možete pratiti na PLAY Premiumu, dodatnom programskom paketu na RTLplayu.

Povratak na Net.hr