Ako patite od ovih simptoma, vi ste ovisnik o seksu

Bilo da je riječ o političarima (Elliot Spitzer, Anthony Weiner, Bill Clinton), glumcima (David Duchovny, Eric Benet, Russell Brand) ili sportašima (Tiger Woods), puno se puta već pisalo o muškoj ovisnosti o seksu. I nije riječ o pretjerivanju, ovisnost o seksu postoji, a evo koji su simptomi.

Iako su stručnjaci, kad je ovisnost o seksu u pitanju, podijeljenih mišljenja o tome treba li ili ne treba ovisnost o seksu klasificirati kao stvarnu bolest, svakako postoje dokazi da je riječ o pravim simptomima i obrascima ponašanja i to ne samo kod slavnih i poznatih ljudi. Mnogi se sigurno pitaju kakvo ponašanje i kakvi simptomi zapravo otkrivaju da je riječ o ovisniku o seksu?

Simptomi ovisnosti o seksu

– Intenzivni seksualni impulsi koji se pojavljuju izvan kontrole

– Korištenje kompulzivnog seksualnog ponašanja za bijeg od problema kao što su depresije, tjeskoba, stres, usamljenost

– Problemi prilikom uspostavljanja ili održavanja bliskih, intimnih odnosa, čak i u braku ili stalnoj vezi

Ovisnost o seksu ne mjeri se snažnim seksualnim nagonom. Neki stručnjaci smatraju da ovisnici o seksu više zadovoljstva imaju od psiholoških ‘okidača’, nego od samog seksanja. ‘Sam čin seksa je manje važan od ‘lova’ na seks. Kod ovisnika o seksu često se nakon orgazma javljaju osjećaji krivnje, srama ili ushićenja’, tvrdi bračni savjetnik i terapeut Paul Hokemeyer.

Stručnjaci ističu i da ne mora značiti da ste ovisnik o seksu ako posjećujete striptiz klubove ili uživate u ‘prljavim’ razgovorima.

Ono oko čega se većina stručnjaka slaže je da kompulzivno seksualno ponašanje može biti izuzetno štetno. Ako osjećate i mislite da vaša zaokupljenost seksom uništava vaš život, posao i udaljava vas od partnera ili partnerice i bliskih ljudi – ima pomoći. Cilj liječenja nije da se inzistira na apstinenciji nego da se potisne ono što se smatra ‘nezdravim’ seksualnim ponašanjem. Stručno savjetovanje može biti od velike pomoći. Dok ovisnost o seksu neki klasificiraju kao bolest, a drugi ne, ovisnost o seksu postoji, a ima i pomoći.

Povratak na Net.hr