Službenici zatvora u New Yorku doveli su u utorak osuđenog silovatelja Harveyja Weinsteina (69) u Kaliforniju kako bi ga suočili s dodatnim optužbama za seksualno zlostavljanje, čime je okončana dugotrajna borba bivšeg filmskog mogula za odgodu izručenja, javlja Associated Press.

Prema njegovu odvjetniku iz LA-a, Marku Werksmanu, Weinstein bi mogao biti optužen za 11 slučajeva seksualnog napada, uključujući četiri slučaja silovanja, već u srijedu ujutro. Okružno tužiteljstvo nije imalo neposrednih komentara.

Weinsteinovi odvjetnici pokušavali su pregovarati o zaustavljanju transfera, ali očekivalo se da će se to uskoro dogoditi, rekao je njegov glasnogovornik Juda Engelmayer.

"Borit ćemo se kako bi Harvey mogao dobiti potrebnu medicinsku njegu i naravno, kako bi se mogao pošteno liječiti", rekao je Engelmayer. "Proces postupka, pretpostavka nevinosti i pošteno suđenje i dalje su njegovo pravo."

Služi 23-godišnju kaznu

Sudac iz New Yorka u lipnju je odobrio Weinsteinovo izručenje Kaliforniji, odbivši zahtjev njegovih odvjetnika da ga zadrže u državnom zatvoru u blizini Buffala, gdje notorni predator od prošle godine služi 23-godišnju kaznu zbog osude za silovanje.

Weinsteinov odvjetnik Norman Effman utvrdio je da bi njegov štićenik trebao ostati u njujorškoj bolnici, dok se liječi zbog zdravstvenih problema, uključujući gubitak vida.

Weinsteinovo vrijeme u pritvoru u Kaliforniji uračunat će se u njegovu njujoršku kaznu, rekli su dužnosnici.

Ostaje pri svojoj nevinosti

Weinstein je u siječnju 2020. optužen za 11 kaznenih djela seksualnog napada u Kaliforniji u kojima je sudjelovalo pet žena, a proizlazi iz optužbi u Los Angelesu i Beverly Hillsu od 2004. do 2013. Optužbe uključuju silovanje, prisilan oralni seks, te seksualnu penetraciju uporabom sile.

Weinstein ostaje pri svojoj nevinosti i tvrdi da je svaka seksualna aktivnost bila sporazumna.

Kalifornijske optužbe objavljene su malo prije Weinsteinove presude u New Yorku zbog optužbi da je silovao glumicu u usponu 2013. godine u hotelskoj sobi na Manhattanu i nasilno izvodio oralni seks na asistentici filmske produkcije 2006. godine u svom stanu na Manhattanu.

'Zaslužuju da ih se čuje'

Odvjetnik jedne od Weinsteinovih žrtava pozdravio je transfer u utorak, što je više puta odgađala pandemija Covida-19, kao i pravni argumenti oko papira i njegovih medicinskih potreba.

"Mogućnost da se Weinsteina pozove na odgovornost za svoje postupke u Kaliforniji daje glas njegovim žrtvama, uključujući moju klijenticu Jane Doe 4", rekla je odvjetnica Elizabeth Fegan u izjavi.

"Zaslužuju da ih se čuje i da Weinstein odgovara za svoje postupke. Nadamo se da će osuđujuća presuda u Kaliforniji osigurati da će Harvey Weinstein provesti ostatak svog života iza rešetaka - osiguravajući pravdu za žene svugdje", zaključila je Fegan.