Zera: 'U ova sugava vremena nije lako biti heroj'

Crvena jabuka slavi 30 godina karijere i tim povodom 7. ozujka krece na turneju. Nakon Karlovca i Osijeka na red dolazi Zagreb gdje ce legendarni bend, na celu sa Zerom, nastupiti 13. ozujka u Ciboni.

Povodom koncerta u Zagrebu Zera je odlucio otkriti prijatelje i goste koji ce mu se pridruziti na pozornici u Ciboni. Medu prijateljima svakako se ubrajaju i Zeljko Bebek, Jelena Rozga, Halid Beslic, Antonija Sola, Enis Beslagic, Antimon, Karlo Martinovic, a upravo oni, pridruzit ce se grupi na pozornici u Zagrebu.

Kako se Zera osjeca nakon 30 godina provedenih na glazbenoj sceni i koje ce trenutke s bendom najvise pamtiti otkrio nam je u kratkom intervjuu.

30 godina karijere, svaka cast! Imate li osjecaj da je zaista proslo toliko godina ili je proletjelo da niste ni osjetili?

Zera: I ja kazem, svaka cast, brzo je proslo nismo ni osjetili ha, ha, ha…

Pripremate veliku turneju, po cemu ce biti posebna?
Zera: Stalno traje neki tour, a ovaj je poseban jer je jubilarna godina pa to ima neku lijepu emociju.

Mozete li se prisjetiti prve gaze Crvene jabuke, gdje, kada, kako ste se osjecali?
Zera: Prva velika pred 300.000 ljudi u Beogradu, na Dan Mladosti, a prva moja, u hotelu ‘Admiral’ Slano i to rane 80-te.

Bend ima zanimljivu pricu oko stvaranja imena, prvotna ideja nije bila da cete se zvati Crvena Jabuka. Kako je nastalo ime?
Zera: Beatles etiketa i eto jabuke.

Ubrzo ste postali najomiljeniji bend u regiji, je li bio tezak put do tog statusa?
Zera: Pa tezak je svaki put kad nesto radis tako da je i ovaj nas put tezak, ali nije to bitno jer bitna je emocija ljubavi topline iskrenosti. U ova sugava vremena nije lako biti heroj.

Vec cover prvog albuma (zenska guza s crvenom jabukom) izazvao je kontroverze na sceni, kako ste reagirali?
Zera: Kad je izasao bilo je skoro bez reakcija protiv omota, a danas se svi stide lijepe crvene jabuke na lijepom zenskom tijelu. To je i sluzbeni plakat ove turneje.

Prakticki od pocetka karijere njegujes isti stil odijevanja – frizura, naocale i neizostavne Starke. Odakle ideja za takav stajling?
To je nacin zivota, nije stil, nije image. Ja sam isti i u zivotu kao sto sam na bini. Mrzim mistiku u ovom cime se bavim.

Koji su najljepsi trenuci koje ces pamtiti s bendom?
Zera: Pamtit ce se svi koncerti putovanja.

Jako ste dugo opstali na sceni, nitko i nista vas nije unistio – koja je vasa tajna?
Zera: Tajne nema. Nema foliranja, nema mistike, svi smo isti ljudi.

Povratak na Net.hr