VIDEO: Negdašnji Zagreb živi i danas kroz spotove naših glazbenika

Osim što su ostavili dubok trag u hrvatskoj glazbi, umjetnici poput Ive Robića, Josipe Lisac i Darka Rundeka svojim su spotovima novijim generacijama omogućili da upoznaju Zagreb kakav je nekad bio.

Posebna poslastica svakako su spotovi Ive Robića za pjesmu iz 1969. Tebi, grade moj, Zvonka Špišića za pjesmu Trešnjevačka balada i Zdenke Vučković za hit Zagreb, Zagreb (Vraćam se, Zagrebe, tebi) (1963.), u kojima možete vidjeti i kako je nekad izgledao plac na Trešnjevci, kao i savski nasip.

Jedna od najboljih hrvatskih pjevačica Josipa Lisac je u spotu za pjesmu Srela sam se s njim, s albuma Dnevnik jedne mladosti iz 1973., zabilježila uspinjaču i Gornji grad kakav je nekad bio.

Darko Rundek i njegova tadašnja grupa Haustor spot za njihov prvi singl iz 1981., pjesmu Moja prva ljubav, odlučili su snimiti također na Gornjem gradu, i to na dječjem igralištu ispred kuća gdje su sada smješteni kafići i restorani.

Puno mračniji spot za pjesmu Šejn smješten je na Trnje i može se vidjeti kako je područje oko Zagrepčanke i zgrade Vjesnika, koje je sada prepuno nebodera, nekad izgledalo.

Zagreb se može vidjeti u spotu grupe Novi fosili za pjesmu Ja sam za ples, što i ne čudi, jer su tim videom svijetu predstavili Zagreb 1987. godine, kad su bili jugoslavenski predstavnici na Eurosongu.

Spot za Sonju ITD Banda sniman iz automobila, a zabilježen je izgled brojnih zagrebačkih ulica i trgova – od Trga žrtava fašizma, preko Trga burze, pa sve do Trga maršala Tita.

U spotu Srebrnih krila Na modrom nebu iznad Zagreba može se vidjeti hrvatska metropola iz ptičje perspektive.

Parni valjak je u spotu za pjesmu Moja je pjesma lagana, s albuma Sjaj u očima iz 1988., zabilježio kadrove sa Strossmayerova šetališta.

Povratak na Net.hr