U dobrom društvu

SPEKTAKL NA KVADRAT: Završila prva polufinalna večer Eurosonga, a ovo je 10 zemalja koje su prošle u finale

U prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga u Ukrajini finale će pokušati izboriti Švedska, Gruzija, Australija, Albanija, Belgija, Crna Gora, Finska, Azerbajdžan, Portugal, Grčka, Poljska, Moldavija, Island, Češka, Cipar, Armenija, Slovenija i Latvija, točno tim redom.

Cijeli program možete pratiti s nama uživo putem YouTubea, a svoj glas možete dati službenom aplikacijom koju možete skinuti ovdje.

Ako niste u mogućnosti pratiti snimku, možete se osloniti na naš tekstualni prijenos koji će pokušati obuhvatiti sve važne detalje najvećeg europskog festivala glazbe, zajedništva, kiča i dobrosusjedskih odnosa.


21:00 – Eurosong pod motom ‘Slavimo različitost’ započeo je predstavljanjem tradicionalnih ukrajinskih nošnji, a odmah nakon toga je pozornicu za natjecatelje zagrijao Monatik izvedbom pjesme ‘Spinning’.

21:05 – Prvi put u povijesti Eurosong vode tri muškarca. Svi se slažu da je to veliki napredak za muškarce koji su do sada obično činili svega 50 posto voditeljskog para, a ove godine čine čak 150 posto!

21:10 – Prvi natjecatelj koji je stupio na pozornicu je predstavnik Švedske Robin Bengtsson s pjesmom ‘I Can’t Go On’, jedan od favorita.

21:15 – Tamara Gachechiladze predstavlja Gruziju s pjesmom ‘Keep The Faith’. Pjeva na tradicionalnom gruzijskom dijalektu zvanom engleski. Haljina, pozornica pa čak i magla na pozornici su crveni, a Tamara u jednom trenutku skida crveni plašt u maniri najvećih hrvatskih uspješnica.

21:18 – Vjerovali ili ne, na Eurosongu je i predstavnik Australije kojem je put do Ukrajine bio ujedno i prvo putovanje zrakoplovom. Isaiah izvodi pjesmu  ‘Don’t Come Easy’ s laganim vjetrom u kosi i velikom projekcijom sebe na ekranu u pozadini. Projekcija također ima vjetar u kosi.

21:22 – Lindita iz Albanije izvodi pjesmu ‘World’. Pjevačica koja se proslavila nastupom u albanskom pjevačkom showu  nastupa u bijeloj haljini s velom, koji je dramatično zbacila s glave prije spektakularnog vrhunca pjesme. Njezine glasovne mogućnosti su toliko moćne da je uvukla kamermana u svoju orbitu pa je nekoliko sekundi kružio oko nje.

21:26 – Predstavnica Belgije Blanche izvodi pjesmu ‘City Lights’. Blanche zvuči kao favorit publike i komentatora Duška Ćurlića, a zvuči kao nešto što bi se moglo mjesecima vrtjeti na radiju.

21:30 – Slavko Kalezić je predstavnik Crne Gore i izvodi pjesmu ‘Space’. Nastupa u prozirnoj majici i haljini, ali haljina je bila samo varka koja je prekrivala svjetleće hlače. Slavko vrsno dominira svojom dugom pletenicom koja izgleda poput biča i doseže do otprilike koljena. Dvorana je u euforiji.

21:35 – Duet Norma John iz Finske izvodi pjesmu ‘Blackbird’. Pjevačica u crnoj haljini u pratnji klavira. Naravno, klavir ispušta dim, što na svu sreću nimalo ne odvlači pozornost s prekrasne i emotivne izvedbe.

 

21:41 – Predstavnica Azerbajdžana je Dihaj s pjesmom ‘Skeletons’. Pjesma i koreografija podsjećaju na skromnu verziju Sie, bez prepoznatljivih vokalnih i plesačkih bravura.

21: 45 – Predstavnik Portugala je Salvador Sobral s pjesmom ‘Amar Pelos Dois’. Prema našem nestručnom mišljenju, možda najbolja pjesma do sada. Nastupa na minijaturnoj pozornici na kojoj su samo pjevač i njegov mikrofon. Pjesma je na portugalskom što je izdvaja od ostatka večerašnje konkurencije jer je prva koja nije na engleskom. Na samom kraju je publika nadglasala pjevača pa se čini da se slažu s nama.

21:49 – Demy predstavlja Grčku s pjesmom ‘This Is Love’. Tradicionalna eurovizijska pjesma s laganim, himničnim početkom koja se pretvori u pravi disco hit, zajedno s pripadajućim naglim pokretima kamere i polugolim plesačima koji niknu iz pozornice i plešu oko pjevačice u dugoj rozoj haljini s visokim prorezom uz desnu nogu.

21: 54  – Predstavnica Poljske je Kasia Moś s pjesmom ‘Flashlight’. Pjevačicu u bijeloj prozirnoj haljini na pozornici prati violinist, a u pozadini projekcije golubica. Moćna vokalna izvedba i snažan vjetar u kosi podsjećaju na Celine Dion, kao i statičan, ali dominantan nastup.

21:58 – Predstavnici Moldavije su SunStroke Project s pjesmom ‘Hey Mamma’. Pjevač, violinist i saksofonist, u pratnji triju pjevačica u trik haljinama koje se rastvaraju u vječanice. Veliki preokret. Pjesma zvuči kao ljetni hit ili pjesma koju čujete svaki put kada uđete u teretanu, ali se nikada ne zapitate tko je pjeva.

22:02 – Predstavnica Islanda je Svala s pjesmom ‘Paper’. Svala je u bijelom kombinezonu s plaštom. Pjevačica će ostati upamćena kao jedina koja je ostavila plašt na sebi do kraja izvedbe.

22:08Češka predstavnica je Martina Bárta s pjesmom ‘My Turn’, inače profesionalna jazz pjevačica. Njezin baršunasti glas i sjajni zlatni kombinezon teško je zasjeniti, ali njezin engleski naglasak će to pokušati napraviti. Dobro, možda smo ipak malo preoštri. Ali ipak manje oštri od njezinog izgovora…

 

22:12 – Predstavnik Cipra je Hovig s pjesmom ‘Gravity’. Himnično-epski spjev o gravitaciji u izvedbi pjevača i dvojice plesača ima vrlo pamtljiv refren i sve u svemu zvuči kao sigurna pjesma koja bi nekima mogla zvučati ipak previše obično.

22:15 – Artsvik predstavlja Armeniju s pjesmom ‘Fly With Me’. Eteričnu izvedbu prate jednako eterični pokreti i rezovi kamere, a tu su i dvije plesačice koje vuku očitu inspiraciju iz Indije. Bilo je i otvorenog plamena, ali nitko nije ozlijeđen.

22:20 – Predstavnik Slovenije je Omar Naber s pjesmom On My Way. O susjedima samo najbolje.

22: 24 – Predstavnica Latvije je Triana Park s pjesmom ‘Line’ koja zvuči radijski, s primjesama treme.

22:30 – Svih 18 predstavnika je odradilo svoje i počelo je glasovanje. Sažetak svih nastupa možete pogledati ovdje:

22:36 – U predahu nastupa prošlogodišnja pobjednica Jamala s pjesmom ‘1944’.

22:48 – Glasovanje je završeno, slijedi zbrajanje glasova, a onda i odabir finalista.

22:52 – Prošlogodišnja pobjednica Jamala nastupa sa svojom novom pjesmom ‘Zamanyly’.

23:05 – Počinje proglašavanje finalista. Neće biti dodjeljivanje bodova, samo će biti pročitane zemlje koje su prošle u finale, nasumičnim redom. A 10 zemalja koje idu dalje su: Moldavija, Azerbajdžan, Grčka, Švedska, Portugal, Poljska, Armenija, Australija, Cipar i Belgija.

Ostale finaliste saznat ćemo četvrtak kada nastupa i naš ovogodišnji predstavnik Jacques Houdek s pjesmom ‘My Friend’.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr