Naš bi Libar mogao stati uz bok Adele, Manu Chao i Radiohedu

Institut hrvatske glazbe s velikim zadovoljstvom prati novi iskorak autentičnog hrvatskog glazbenog proizvoda u vrh nezavisne europske i svjetske glazbene produkcije. Album Libar istoimene splitske grupe prije črtiri tjedna nominiran je za najbolji europski indie album, odlukom organizatora nagrade Impala.

Ovoga bi tjedna trebala biti objavljena odluka o pobjedniku kategorije Najbolji europski album ‘malih’ (indie) izdavača 2012. godine. Lijepa je vijest da je među tisućama europskih izdanja u prošloj godini i jedan hrvatski band kvalitetom sebi prokrčio put do 18 najboljih.

Nikola Čelan, glasnogovornik grupe Libar, o njihovim nadama za pobjedu nam kaže: ‘Neizmjerna je čast naći se u konkurenciji s najvećim europskim imenima nezavisne glazbene produkcije poput The xx, Johna Talabota ili Netsky. To su odreda izvođači koji nas višestruko nadilaze u svakom pogledu, a s kojima zahvaljujući nagradi Impala dijelimo zajedničko tržiste i marketinški kolač. Iako ne vjerujemo u otimanje nagrade nekom od ovih najinteresantnijih svjetskih indie actova, već sam ulazak u konkurenciju od 18 najboljih, nakon Adele, Radioheada i Manu Chaoa nama u Libru je posebno priznanje i širom otvoren prozor na europsko glazbeno dvorište. Radujemo se nadolazećim rezultatima bez obzira kakvi oni bili.’

Libru je ovo prvi autorski glazbeni materijal koji je teško točno žanrovski definirati: svatko od desetorice članova u njega je, kažu, utkao dio sebe, od najmekšeg plesnog popa do progresivnog heavy zvuka uz primjesu tradicionalnih urbanih prizvuka koji bend vezuju uz autentično mediteransko podneblje iz kojeg potječu.

Album Libar izdan je u lipnju 2012. godine, a kroz Impala nominaciju za najbolji europski indie album godine potvrdio je da i hrvatska glazba može konkurirati onoj svjetskoj.

Impala, neprofitna glazbena udruga, osnovana je 2000. godine s namjerom da ‘malim’ europskim diskografskim kućama pruži priliku predstavljanja svog kataloga, a zastupa tri glazbene nagrade od koje je jedna i za „Najbolji europski album indie izdavača“. Ova europska inačica poznate britanske Mercury Prize nagrade slavi glazbene talente te raznolikost europskih indie izdanja. Osim toga, Impala Awards podjednako promovira iznimne umjetnike i male sektore.

Ovogodišnja lista nominiranih albuma je (lista po abecednom redu: naziv glazbenika / naziv albuma / izdavač):

Afterhours – Padania (Germi)
Alt-J – An Awesome Wave (Infectious)
Compact Disco – Sound of Our Hearts (CLS)
Cro – Raop (Chimperator)
Django, Django – Django, Django (Because music)
El Perro Del Mar – Pale Fire (Ingrid)
Enter Shikari – A Flash Flood Of Colour (Ambush Reality)
First Aid Kit – The Lion’s Roar (Wichita)
Frenkie – Troyanac (Menart)
John Talabot – ƒIN (Permanent Vacation)
Jukka Poika – Yhdestä puusta (Suomen Musiikki)
Kaizers Orchestra – Violeta Violeta Vol. III (Petroleum Records)
The Kyteman Orchestra – The Kyteman Orchestra (Kytopia)
Libar – Libar (Menart)
Netsky – 2 (Hospital Records)
Norberto Lobo – Mel Azul (Mbari)
Shaka Ponk – The Geeks and The Jerkin’ Socks (Tôt ou Tard / Wagram)
The xx – Coexist (XL Recordings)

‘Uži izbor ove liste pokazuje raznolikost indie glazbe diljem Europe. Suci, potpuno otvorenih kriterija će jednostavno odabrati album za kojeg vjeruju da se dokazao kao najizuzetniji u protekloj godini’, izjavila je Helen Smith, izvršna predsjednica IMPALAe.

Među nagrađivanim IMPALA glazbenicima nalaze se i priznata imena poput Efterklanga, Manu Chao, Radiohead, Agnes Obel, Caro Emerald, Franz Ferdinand, White Stripes, The Prodigy, prošlogodišnje pobjednice Adele i mnogih drugih.

Povratak na Net.hr