JEDAN OD NAJVEĆIH

PREMINUO LEGENDARNI LEONARD COHEN (82): U intervjuu prije manje od mjesec dana rekao je ‘spreman sam umrijeti’

Leonard Cohen, legendarni kanadski glazbenik i pjesnik, poznat kao jedan od najvećih vizionara među umjetnicima svog naraštaja, umro je u noći na petak u 82. godini, objavljeno je na njegovoj Facebook stranici.

“S velikom tugom javljamo da nas je napustio legendarni pjesnik, skladatelj i umjetnik Leonard Cohen. Izgubili smo jednog od najuglednijih i najplodonosnijih vizionara”, piše u priopćenju objavljenom na njegovu Facebooku. Post o Cohenovoj smrti je podijeljen više od stotinu tisuća puta, a više od 15 tisuća ljudi u komentarima je izrazilo svoju tugu i oprostilo se od legende.

Suzanne, So Long Marianne…

Njegove su balade često bile tužne, ali i pune romantike. Generacije su pjevušile i zaljubljeno plesale na njegove najpoznatije pjesme kao što su “Suzanne”, “So Long Marianne” i “Bird on the Wire” koju su izvodili mnogi glazbenici, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker.

Rođen je 21. rujna 1934. u imućnoj židovskoj obitelji u Montrealu. Studentske godine je posvetio pisanju poezije. Objavio je nekoliko zbirki pjesama, ali mu one nisu mogle osigurati sredstva za život pa je svoj spisateljski dar ugradio u glazbu. Kada se sredinom 60-ih doselio u New York počeo je uspješnu karijeru kantautora.

-

Cohen je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a poslije se zanosio i idejama socijalne pravednosti.

Razmišljao o vlastitoj smrti u posljednjem albumu

U svom posljednjem albumu “You Want It Darker” Cohen razmišlja o vlastitoj smrti. Album je izašao 21. listopada, nekoliko mjeseci nakon smrti Marianne Ihlen, Norvežanke s kojom je živio na grčkom otoku Hydri i koja mu je bila nadahnuće za pjesmu “So Long, Marianne”.

Na tom albumu kaže da je spreman za svoje posljednje putovanje: “Hineni, hineni, My Lord” (“Dolazim ti, Bože”, na hebrejskom).

Cohen je u listopadu u intervjuu za The New Yorker izjavio da i “njegov sat otkucava” te je izrazio sumnju u mogućnost dovršetka još jednog albuma nakon tada nadolazećeg, 14. po redu “You Want It Darker”, koji je izašao 21. listopada.

“Spreman sam umrijeti”, rekao je tada.

‘SPREMAN SAM UMRIJETI’: Legendarni Cohen predosjetio je da mu se bliži smrt i da mu sat otkucava

Ispred Cohenove kuće u Montrealu brojni obožavatelji pale svijeća i opraštaju se od sunarodnjaka i voljenog pjesnika.

US-MUSIC-COHEN

US-MUSIC-COHEN

Zvijezde se opraštaju od Cohena

Od legendarnog Cohena na društvenim mrežama se opraštaju brojne slavne osobe iz svijeta glazbe, filma, umjetnosti… Među njima su celebrityji različitih generacija, ali svima je zajedničko da su jednako voljeli uživati u Cohenovim stihovima. Neki od njih su glumci Kiefer Sutherland i Russell Crowe, te glumica i pjevačica Bette Midler, kazališna zvijezda Lin-Manuel Miranda, glumica Mia Farrow, glumica Jennifer Hudson, pjevač Justin Timberlake, pjevačica Alanis Morissette, redatelj Ron Howard i drugi…

SVIJET U SUZAMA ZBOG LEONARDA COHENA: ‘Može li ovaj tjedan biti gori?’

Povratak na Net.hr